Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.04.2015, 12:29

Порядок повернення строкового банківського вкладу (депозиту)

Дії фізичної особи при поверненні вкладу (депозиту)

Повернення фізичною особою строкового банківського вкладу (депозиту), вимагає від вас певних дій, які мають здійснюватися вчасно у письмовій формі та у відповідності до умов договору банківського вкладу.  Таким чином, для повернення вкладу , вам потрібно у строкпередбачений договором письмово звернутися до банку з вимогою повернути вкладта відсотки відповідно до умов договору у зв’язку із закінченням його строку.Зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше невстановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано зарішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договорудругою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Задоговором банківського вкладу незалежно від його виду банк зобов’язаний видативклад або його частину на першу вимогу вкладника, крім вкладів, зробленихюридичними особами на інших умовах повернення, які встановлені договором (п. 2статті 1060 Цивільного кодексу України).

Доситьпоширеним є випадок, коли на письмові звернення фізичної особи, банк ніякимчином не реагує, що у деяких випадках тягне за собою порушення Закону України«Про звернення громадян», та порушення договірних відносин, Цивільного кодексуУкраїни та ряду інших нормативно-правових актів.

Отже,якщо вам все ж таки не вдається повернути власні кошти, не зважаючи на письмовівимоги до банку про їх негайне повернення, не залишайте таку справу на розсудчасу, адже законодавство перебуває на вашій стороні. Тому наступним кроком уразі недосягнення бажаного результату повернути вклад, ви можете звернутися зазахистом свого порушеного права до суду, який як правило (відповідно до судовоїпрактики), задовольнить вашу вимогу, повернути кошти, та змусить банк сплатитивам усі відсотки відповідно до умов договору.

ЯкщоНаціональний банк України (Надалі -НБУ) прийняв рішення про віднесення банку докатегорії неплатоспроможних. НБУ не пізніше дня, наступного за днем прийняттярішення про віднесення банку до категоріях неплатоспроможних, повідомляє про церішення Фонд гарантування вкладів фізичних осіб для вжиття ним заходівпередбачених Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»(Надалі - Закон).

Основнимзавданням Фонду є забезпечення функціонування системи гарантування вкладівфізичних осіб та виведення неплатоспроможних банків з ринку.

Фондрозпочинає процедуру виведення неплатоспроможного банку з ринку та здійсненнятимчасової адміністрації в банку на наступний робочий день після офіційногоотримання рішення НБУ про віднесення банку до категорії неплатоспроможних.  

Тимчасоваадміністрація запроваджується на строк, що не перевищує три місяці, а длясистемно важливих банків – шість місяців. За обґрунтованих підстав зазначеністроки можуть бути одноразово продовжені на строк до одного місяця. Тимчасоваадміністрація припиняється після виконання плану врегулювання або в іншихвипадках за рішенням виконавчої дирекції Фонду (п. 4 статті 34 Закону). Під частимчасової адміністрації Фонд має повне і виняткове право управляти банкомвідповідно до цього Закону, нормативно-правових актів Фонду та вживати дії,передбачені планом врегулювання. (п. 5 статті 34 Закону).

Під час тимчасової адміністраціїне здійснюється:


-          Задоволеннявимог вкладників та інших кредиторів банку;

-      Примусовестягнення коштів та майна банку, звернення стягнення на майно банку, накладенняарешту на кошти та майно банку;

-    Нарахуваннянеустойки (штрафів, пені), інших фінансових (економічних) санкцій заневиконання чи неналежне виконання зобов’язання щодо сплати податків і зборів(обов’язкових платежів), а також зобов’язань перед кредиторами, у тому числі незастосовується індекс інфляції за весь час прострочення виконання грошовихзобов’язань банку;

-       Зарахуваннязустрічних однорідних вимог, якщо це не може призвести до порушення порядкупогашення вимог кредиторів, встановлених Законом;

-        Нарахування відсотків зазобов’язаннями банку перед кредиторами, (обмеження встановлені даним пунктом непоширюються на зобов’язання банку щодо):

-    Виплатикоштів за вкладами вкладників за договорами, строк яких закінчився, та задоговорами банківського рахунку вкладників. Зазначені виплати здійснюються вмежах суми відшкодування, що гарантуються Фондом, в національній  валюті України. Додатково (п. 5 статті 36Закону).

Фондгарантує кожному вкладнику банку відшкодування коштів за його вкладом. Фондвідшкодовує кошти вкладу, включаючи відсотки, нараховані на день початкупроцедури виведення Фондом банку з ринку, але не більше суми гарантованогорозміру відшкодування коштів за вкладом, встановленого на дату прийняття такогорішення, незалежно від кількості вкладів в одному банку. Сума граничногорозміру відшкодування коштів за вкладами не може бути меншою 200000 гривень (п.1 статті 26 Закону).

Вкладник набуває право наодержання гарантованої суми відшкодування коштів за вкладами за рахунок коштівФонду в межах граничного розміру відшкодування коштів за вкладами післяприйняття рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку.

Фондне відшкодовує кошти:

-          переданібанку в довічне утримання;

-          завкладом у розмірі менше 10 гривень;

-          завкладом, підтвердженим (депозитним) сертифікатом на пред’явника;

-     розміщеніна вкладу у банку особою, яка була членом спостережної (наглядової) ради,правління (ради директорів), ревізійної комісії банку, якщо з дня її звільненняз посади до дня прийняття НБУ рішення про віднесення такого банку до категоріїнеплатоспроможних не минув один рік;

-     розміщеніна вкладу у банку особою, яка надавала банку професійні послуги як аудитор,юридичний радник, суб’єкт оціночної діяльності, якщо ці послуги малибезпосередній вплив на виникнення ознак неплатоспроможності банку і якщо з дняприпинення наданих послуг до дня прийняття НБУ рішення про віднесення такогобанку до категорії неплатоспроможних не минув один рік;

-          розміщенняна вклад власником істотної участі банку;

-         розміщенніна вклад особою, яка на індивідуальній основі отримує від банку проценти за вкладом на більш сприятливихдоговірних умовах, ніж звичайні, або має інші фінансові привілеї від банку;

-         завкладом у банку, якщо такий вклад використовується вкладником як засібзабезпечення виконання іншого зобов’язання перед цим банком, у повному обсязідо дня виконання зобов’язань;

-          завкладом у філіях іноземних банків;

-          завкладами у банківських металах ( п. 4 статті 26 Закону).

Відшкодування коштів за вкладом віноземній валюті відбувається в національній валюті України після перерахуваннясуми вкладу за офіційним курсом гривні до іноземних валют, встановленим НБУ надень початку процедури виведення Фондом банку з ринку та здійснення тимчасовоїадміністрації відповідно до статті 36 цього Закону (п. 5 статті 26 Закону).

Відповіднодо статті 28 Закону, Фонд розпочинає виплату відшкодування коштів вкладникам,їх представникам та спадкоємцям унаціональній валюті України в готівковій або безготівковій формі не пізнішесеми днів з дня прийняття рішення про відкликання банківської ліцензії таліквідацію банку.

Фондздійснює виплату гарантованих сум відшкодування через банки-агенти.

Фондне пізніше ніж за 30 днів до закінчення визначеного цим Законом строкуліквідації банку публікує оголошення в газетах «Урядовий кур’єр» або «ГолосУкраїни» та на своїй офіційній сторінці в мережі Інтернет про завершення Фондомвиплат гарантованої суми відшкодування.

Уповноважена особа Фондузобов’язана у 60-денний строк з дня його призначення надіслати повідомленнявсім клієнтам, які користуються послугами відповідального зберігання, пронеобхідність вилучити свої цінності протягом одного місяця з дня повідомлення.

Матеріальніцінності, що перебували на відповідальному зберіганні банку і не були вилученівласниками в зазначений у повідомленні строк, вважаються фондами, на які неможуть претендувати кредитори банку. Такі цінності переходять у розпорядженняФонду для повернення законним власникам (п. 7 статті 49).

Отже,отримати власний депозит в іноземній валюті ви зможете до введення Фондомтимчасової адміністрації банку, у разі якщо банк перебуває у стані тимчасовоїадміністрації, повернення коштів з депозитного рахунку здійснюється внаціональній валюті України з часу прийняття рішення Фондом про ліквідаціюбанку.

Останні записи