На нещодавньому Всеукраїнському форумі «Україна 30. Інфраструктура», головна Національного банку Кирило Шевченко озвучив цікаву статистику стосовно іпотечних кредитів. За його словами, протягом 2020 року приріст іпотечного кредитування становив 11,5%, в порівнянні з 2019 роком. Одночасно, ставка за іпотечними кредитами зменшилась на 6 відсоткових пунктів: з 19% до 12,8-16% річних.

При цьому головним об’єктом іпотечного кредитування є вторинний ринок житла. 85% кредитів видано саме для купівлі вторинної нерухомості. Це цілком зрозуміле, оскільки ринок нового житла в Україні залишається надзвичайно ризикованим.

Втім, я би втримався від надмірної радощі стосовно невпинно зростання іпотечних кредитів. Економічне становище в Україні залишається важким, а залежність країни від іноземних кредитів не дає сподіватися на те, що економіка буде не те що зростати, але триматися на тому рівні, що є наразі. На тлі складної економічної ситуації ризик масового неповернення іпотечних кредитів залишається дуже великим. Враховуйте, що такі кредити здебільшого беруть люди середнього достатку. Будь-які кризові явища в економіці відразу відіб’ються на їхньому фінансовому становищі. Це може спровокувати хвилю неплатежів за іпотечними кредитами. А оскільки ефективного механізму захисту кредиторів досі не розроблено, то це автоматично відіб’ється і на фінансовому становищі кредиторів. І економіка отримає ще один удар.

Зауважу, що наразі до Верховної Ради подано законопроект №5091 «Про гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому». Одним з його завдань є дійсний захист прав кредиторів. Проте радіти тут те ж передчасно. В нас забувають, що цей захист буде спрямований виключно на випадки кредитування новобудов. Тому стосовно вторинного ринку, який ще тривалий час буде домінуючим, все залишається як і було. А саме: незахищений кредитор фінансує особу, яка є вразлива перед економічними коливаннями.

Тому сподіваюся, що законодавці продумають реальні механізми захисту прав кредиторів. Це убезпечить фінансово-кредитний сектор від різких коливань і невпинного падіння, яке йому загрожує в теперішній ситуації.