Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.09.2014, 14:41

Вплив євроінтеграції на юридичний ринок

Адвокат, керівник Адвокатської компанії "ADVICE", к.ю.н

Навколо Угоди про асоціацію з ЄС ходять багато думок «за» та «проти», але вона вже є і ми маємо її виконувати, незважаючи на складнощі, які чекають нас попереду.

Навколо Угоди про асоціацію з ЄС ходять багато думок «за» та «проти», алевона вже є і ми маємо її виконувати, незважаючи на складнощі, які чекають наспопереду. Якщо говорити про те, який вплив має імплементація норм Угоди проасоціацію з ЕС (далі - Угода) на діяльність юридичних фірм в Україні, скажуоднозначно –  пряме. По-перше, сама Угода є досить складним документом, який необхідно детально вивчати тарозуміти. Вона складається із загальної частини та додатків, але вартозауважити, що основні «деталі» містяться саме в додатках, тому знайомство із«загальною» частиною Угоди ще не гарантує особі реальних знань щодо правилздійснення, наприклад, господарської діяльності. Варто зауважити, що Угода маємайже 1000 сторінок тексту, з яких 4/5 складають саме додатки. Впевнений, щонашим підприємцям дуже знадобиться допомога фахових юристів при вивченні самоїУгоди та приведення у відповідність до неї своєї діяльності, тому навантаження(попит) на фахових юристів зросте. Звичайно, якщо наші вітчизняні фахівці вгалузі права не зможуть в повній мірі надавати фахову допомогу суб’єктамгосподарювання з питань застосування норм Угоди, це буде стимулювати вихід наюридичний ринок нових гравців, які мають міжнародний статус та закордонну«прописку». Однак впевнений, що досвіду наших вітчизняних гравців будедостатньо, щоб забезпечити діяльність підприємств стосовно дотримання нормУгоди.

            Стосовно стимулюванняукраїнських юридичних компаній до відкриття нових офісів у Європі, скажувідверто. Офіси відкриваються не під якесь законодавство, а під діючих клієнтівкомпанії. Тому, беручи до уваги, що Угода – це лише визначений шлях, поякому ми маємо йти, треба розуміти, що навіть за два-три роки, ми не зможемоактивно відкривати бізнес в Європі або активно користуватись наданим нам в«розпорядження» європейським ринком. Нам потрібно привести у відповідність впершу чергу національне законодавство, паралельно дотримуватись стандартіввиробництва і т.п. Лише потім ми можемо реально говорити про своїпредставництва та вихід до ринків Європи. Ось тоді й постане питанняактуальності відкриття нових офісів українських юридичних компаній в Європі.Сподіваюсь, що процес імплементації норм Угоди про асоціацію з ЕС буде цікавим,швидким та корисним.

В нашій фірмі вже започатковано вивчення положеньУгоди, плануються проведення семінарів-практикумів з клієнтами, участь урізноманітних заходах щодо обговорення реалізації норм Угоди про асоціацію зЄС.

            Впевнений, що цей документбуде мати важливий вплив на діяльність не тільки імпортерів та експортерів, а йна діяльність підприємств, які реалізовують свою продукцію (послуги) в серединінашої країни. Тобто, кожен підприємець так чи інакше буде «стикатися» з Угодоюу своїй діяльності.

Останні записи