Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.10.2013, 09:26

Вони домовляються, вона торгується

Керівник Аналітичної групи ім. Григорія Сковороди

Відтепер можливість винайдення компромісного вирішення питання Тимошенко заради підписання угоди про асоціацію значно звузилася

Учорашній візит опозиціонерів в харківську лікарню до ЮліїТимошенко приніс ряд несподіваних відкриттів. Чи не головним меседжем стало те,що Юлія Тимошенко вже, виявляється, вже не бажає виїжджати на лікування доНімеччини, а вимагає чи то амністії, чи то помилування, чи то декриміналізаціїстатей КК, за якими засуджена. Всі ці вимоги єкс-прем*єра озвучив АрсенійЯценюк, який також заявив: «Будь-які інші спроби щодо того, щоб у наручникахвивезти Юлію Тимошенко на тижневе лікування в Німеччину і не звільнити її, яктого вимагає ЄС, є неприпустимими». Він також додав, що виїзд пані Тимошенко налікування без нівелювання чинного вироку є тимчасовим рішенням та означає лише «перервуу репресіях».

Примітно, що ще кілька днів тому - на початку жовтня – у своємувідкритому листі голова «Батьківщини» висловлювала бажання виїхати на лікуванняв клініку «Шаріте» задля розрядки ситуації напередодні самиту Східногопартнерства у Вільнюсі. «Для врегулювання питання з політичними в'язнями вУкраїні працює спеціальна місія Європарламенту на чолі з Петом Коксом таОлександром Квасьнєвським, які в постійному режимі ведуть переговори з ВікторомЯнуковичем щодо мого звільнення. Я їм безмежно за це вдячна, як і всім світовимлідерам, які їх делегували, вручили їм відповідний мандат та підтримують їхнюроботу. Пет Кокс та Олександр Квасьнєвський передали мені пропозицію стосовновиїзду в Німеччину на лікування, - написала вона. - Я публічно приймаю цюпропозицію. І не тому, що я не довіряю українським лікарям...Я не довіряю нелікарям, а режиму, який готовий і здатний зробити все заради того, щоб менепозбутися. Я боролася, борюся й боротимуся за свою повну правову реабілітацію, зняттяз мене всіх абсурдних, від "а" до "я" сфальшованихзвинувачень, за повернення до повноцінного політичного життя. Ясно, що виїзд налікування не вирішує цієї проблеми повною мірою. Але я вірю в те, що такий крокрозрядить ситуацію напередодні саміту Східного партнерства. Тому зарадиуспішного Вільнюсу і успішної України, заради історичної та доленосної Угоди зЄС я готова прийняти таку пропозицію».

Після появи цього листа навіть представники фракції Партії регіонів (!) запропонували прийняти в парламенті спеціальний закон, який би зробивможливим її виїзд до Німеччини, чого за ними раніше ніколи не спостерігалося.

То що ж сталося? Звідки і, головне, чому саме напередоднізапланованого на вчора звіту місії Кокса-Квасьнєвського з*явилися ці новівимоги і фактична відмова від вже ніби погодженого усіма сторонами компромісу? Зрозуміло,що після цього звіт делегації Європарламенту був відкладений, а місіяпродовжена на місяць. Тепер усім зацікавленим сторонам – представникам Європи,української влади та інших інституцій – доведеться шукати нове вирішення «питанняТимошенко». Яка, схоже, усвідомила свою роль головного фактору для успішногоВільнюсу і намагається виторгувати собі найбільше.

Ще один висновок, до якого прийшли більшість провіднихукраїнських експертів з євроінтеграції – відтепер можливість винайденнякомпромісного вирішення питання Тимошенко заради підписання угоди про асоціаціюзначно звузилася. І не в останню чергу – через найвідомішого в*язня харківськоїлікарні.

Останні записи