Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.12.2017, 15:05

Страхування ринку нерухомості. Чи можливо це?

Керуючий партнер ЮФ KopotLawyers, співзасновник і керівник сервісу он-лайн перевірки нерухомості Monitor.Estate, адвокат, к.ю.н

Якби мені запропонували купити квартиру в новобудові, яка тільки будується на етапі котловану, але застрахована від ризику не добудови, проте дорожча на 3-5% від ринкової вартості, я б не вагаючись купив такий застрахований об’єкт.

Переконаний, що серед юристів піднімалось питання щодо страхуваннябудівництва нерухомості на первинному ринку неодноразово.

Є страхування життя, здоров’я, іпотеки, квартири, автомобіля. Але чому досіне має страхування будівництва нерухомості?

Однозначної відповіді на сьогодні не має. Водночас, на перший поглядвиглядає так, наче запровадивши страхування будівництва (мається на увазіризики від недобудови) держава уникне таких ризиків і проблем як було з Еліта-центрата забудовами Войцеховським. З іншої сторони, подібне страхування вплине націну квартири. Можливо й так, але мені здається, що люди готові будутьдоплатити 3-5% до вартості житла знаючи, що воно буде добудоване 100%, а якщоні, то їм страхова виплатить всі сплачені кошти.

Інша справа, коли держава не хоче це брати на себе, що наводить на думку,що їй можливо вигідні такі скандали з недобудовами. Можна ж зробити обов’язковестрахування, як це зробити зі страхуванням відповідальності перед третіми особамидля автомобільного транспорту.

А як щодо бізнесу? Чому страхові компанії не готові пропонувати такіпродукти забудовникам чи інвесторам? Представники страхових компаній кажуть, щоце дуже дорого буде для кінцевого покупця та й дуже високий ризик для компаніївиплачувати такі суми. Це все зрозуміло і можна погодитися, але… Є рядзабудовників, які дорожать своєю репутацією та готові прогарантувати вчаснудобудову своїх об’єктів. Крім того, для покупця на первинному ринку наявністьстрахового полісу означає, що ризики за недобудову чи не введення вексплуатацію перекладаються на страхову компанію та самого забудовника.Покупець не ризикує своїми грошима, а від так, може легше приймати рішення щодокупівлі квартири в тому чи іншому об’єкті. Останнім часом, багато пишуть пролояльність клієнтів і таке інше. На мою думку, це достатньо дієвий інструментдля налагодження порядку в сфері нерухомості саме на первинному ринку.

Хтось може заперечити, мовляв покупці – це ж інвестори, і вони ризикуютьсвоїми грошима як і інший інвестор у бізнесі. Єдина поправка в цьому, що зпокупців зробили інвесторів лише через спосіб придбання житла. Якби ж їм загроші давали частку в компанії забудовника, то вже була б інша розмова. То жпанове, поміркуйте, порахуйте. Переконаний, що та страхова компанія, яка першоюзапропонує подібний продукт в парі з порядними забудовниками, збільшать своїпродажі в рази.

Якби мені запропонували купити квартиру в новобудові, яка тільки будуєтьсяна етапі котловану, але застрахована від ризику не добудови, проте дорожча на3-5% від ринкової вартості подібних квартир без страхового полісу, я б невагаючись купив застрахований об’єкт. Краще доплати 3-5% і спати спокійно, ніжпотенційно втратити 100% вартості квартири. А Ви як вважаєте?

Останні записи