Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.01.2016, 19:40

Заповіді для корупціонерів або як подвоїти бюджет

Директор ПрАТ "Візіком"

Десять заповідей були дані людям так давно, що для багатьох стали чимось вічним, але на що можна не звертати увагу.

Десять заповідей були дані людям так давно, що длябагатьох стали чимось вічним, але на що можна не звертати увагу.

От стоїш ти під скелею, милуєшся, робиш на нійнаписи і сприймаєш її як частину природного інтер’єру. А от чи впаде вона тобіна голову чи ні – не замислюєшся. Так і з заповідями. Вони звичні і тому ми їхне помічаємо. І наші корупціонери теж їх не бачать, хоча частина заповідей данасаме для них. Перші п’ять заповідей – це Договір між людьми і Богом. Ітому  заповідь «Не сотвори собі кумира»нагадує, в тому числі і корупціонерам, що ні гроші, не влада, ні пихатість, нізв’язки не можна ставити вище Господа. А в останніх п’ятьох, що є Договором міжлюдьми прямо сказано:

По перше «Не кради»;

По друге «Не бреши»;

По третє «Не жадай нічого, що є у ближньоготвого».

Здається все ясно і просто. Але люди вміють робитисобі «відмазки». «Не кради» вони сприймають лише в сенсі «Залізти в кишенюсусіду», а те, що фірма-прокладка під держзакупівлю ліків чи вугілля, чиуранового концентрату краде з бюджету мільйони – називається бізнесом.

«Не бреши» сприймається скоріше як те, що свідокне повинен свідчити неправдиво в суді. А те, що ти суддя, знаючи справедливерішення, виніс інше неправосудне – сприймається як віртуозність трактуваннязаконів.

«Не жадай нічого, що є у ближнього твого»вважається таким, що неможливо думати про чужу курку, а от планувати іздійснювати «віджим» чужого підприємства це просто встановлення рівноправ’я, «справедливості»і твердість характеру.

До того ж після всіх цих «вдалих» діянь десятинувід надбаного можна і підняти наверх і збудувати церкву, бажано біля свогомаєтку, бо може колись і телефонну «десятку» до Бога проведуть.

Але всі ці тлумачення Заповідей на свій лад тількизбільшують і провину і покарання. Якщо ти не віруючий і цього не боїшся ні нацьому ні, тим більше, на тому світах і думаєш, що все у тебе «в шоколаді», тоготуйся до страждань і тут і там. На цьому світі тебе буде все життяпереслідувати «страх втратити вкрадене», «страх засудження», «страх передсуспільством, який ти обікрав». І чим доросліше ти будеш ставати тим більше ібудуть страхи. І все, що, безумовно, зустрінеться на твоєму шляху: хвороби ісмерті близьких людей, розчарування, презирство ти будеш підсвідомо зв’язуватизі своїми вчинками. І чим закінчиш: смертельною хворобою, самогубством,паралічем, вічним страхом за покарання – знає тільки Господь.

Так що, добродії, читайте Заповіді і думайте просебе, про зміст життя, про долю своїх дітей і нащадків свого роду.

Звісно Господь, коли давав людям Заповіді,переймався не тільки корупціонерами. Тому і вважається, що кожна заповідь маєбезліч змістів, а самі заповіді є внутрішня суть будь-якого законодавства. Самеце і повинно відображати дух Заповідей і це значно важливіше ніж буква законів.

Якщо б чиновники в сучасній Україні почали виконуватиЗаповіді, то водночас бюджет України виріс би в декілька разів. Тому що «невкрадені гроші» є тим резервом, який так голосно шукають депутати, прем’єр,президент.

Нема тут нічого нового. Але саме постановкапитання на вищому рівні і наявність волі «не дати красти» дасть більше ефектуніж кредити МВФ.

Коли Президент буде дотримуватися даного слова –«Не свідчити неправдиво», коли Прем’єр міністр не буде збагачуватися в часвійни – «Не кради», коли Генеральний прокурор буде служити духу законів, а неПрезиденту – «Не буде творити собі кумира», а депутати не зажадають нічого, щоє у їх ближніх, одразу виявляться дивні речі.

Вугілля, яке багато років купувалося по 200-300дол/тонн, можна привезти з Африки за 60 дол/тонна.

Щоб проконтролювати зміст і ціну будь-якогопроекту просто треба приймати бюджет не вночі перед Новим роком у виглядінезрозумілих рядків, а мати під кожен рядок розгорнутий кошторис і за піврокувіддати це на розгляд фахівцям і громадськості.

Щоб контролювати ціни не треба армія контролюючих,а лише інтернет і 2-3 листа до фірм виробників. Тому що виробляють багато хто івсі вони хочуть продавати.

Щоб бізнес платив податки, зовсім не треба купуфіскальних органів, а просто домовитися з малим і середнім бізнесом і дати їмпрості зрозумілі умови господарювання. Щоб покращувати управління треба незбільшувати кількість чиновників, а їх зменшувати. І весь час треба пам’ятати Десять Заповідей: не кради, не бреши, неуклоняйся грошам і не думай, що відкотиш Господу.

Волонтери, малий і середній бізнес, люди доброїволі це знають і виконують.

Ми виконуємо Заповіді і йдемо в Майбутнє.

Ви неправдиво збагачуєтесь, брешете, віджимаєтечуже і тому залишитесь у Минулому.

І тому напитання «Як подвоїти бюджет?», є просто відповідь – «Виконувати Божі Заповіді».

Останні записи