Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.11.2015, 18:43

Світ стоїть на твоїх плечах або теорія хаосу на практиці

Директор ПрАТ "Візіком"

Що треба сказати про поточний момент життя України? Напевно це можна охарактеризувати однім словом «Хаос». Хто патріот, а хто зрадник? Чому всі, включаючи Президента, обіцяють і не виконують?... Чому люди, які собою закрили Україну, попали в тюрми, а ті хт

Що треба сказати про поточний момент життяУкраїни? Напевно це можна охарактеризувати однім словом «Хаос». Хто патріот, ахто зрадник? Чому всі, включаючи Президента, обіцяють і не виконують?... Чомулюди, які собою закрили Україну, попали в тюрми, а ті хто підтримує ворога,сидять в парламенті? З під ніг громадян України зникає міцна підлога і вонистають об’єктом маніпулювання. Політтехнологи жирують, корупціонерипосміхаються, зрадники обмінюються СМСками, вата тисне на величезну червонукнопку «Все пропало». У всьому цьому безладі спробую дати відправні точкимайбутньої стабільності і, як для деяких не дивно, перемоги і процвітанняУкраїни.

Зануримося в сьогоднішній Хаос і будемо пам’ятати,що світ виник саме з Хаосу, а порядок це лише етапи його розвитку. Тим більше,що повний порядок або, як кажуть в Одесі «Повне Ша» – це ентропія і смерть.

Постійні вибори – перевибори, заміна однихнегідників іншими, неспроможність громадян привести до влади дійсно чеснихлюдей це погано. Але в такому,вже досить звичному для України процесі, міститься великий позитив. По-перше,вже немає того відчуття безальтернативності влади, яке весь час давило напострадянські суспільства. Чого варте тільки п’яте президентство Лукашенка, абодумка «Є Путін, є Росія». В Україні влада повинна мінятися швидко до тих пір,поки до керування не будуть приходити з усіх боків моральні люди, а чиновники ікерманичи не будуть всім нутром відчувати свою тимчасовість і думати «А що будепотім?». І тези на кшталт «Дайте людям попрацювати», «Ну що можна зробити запівтора-два роки» – нічого не варті. Бо за дуже малий період можна показати: «Нія, ні моя команда не краде. Негідники стоять в черзі на засудження. Я розділяютруднощі зі своїм народом. Я роблю тільки моральні вчинки. Я не торгуюсь завласні преференції.» І якщо перші люди держави це показують, народ буде терпітибудь-які негаразди і прийме самі непопулярні реформи. Тільки він має бутивпевнений – той хто каже, що зараз погано, потім сам не буде творити своїстатки на нещасті країни. Якщо не так, то – «Міняти, міняти і ще раз міняти».

По-друге, Хаос в економіці. В цьому доситьнепростому процесі становлення треба поміняти ієрархію цінностей. Моральважливіша за те, що ми вважаємо економікою і тільки моральна економіка можебути успішною. А до того часу розуміння і втілення верховенства моралі,економіку буде лихоманить. Але лихоманка це ще не смерть, а попередження – Вихворі, лікуйтесь. І тоді і після одужання не буде зацементування класичнихкорупційних схем з завищенням в рази собівартості, відвертих крадіжок піднеіснуючі проекти, відкати від наших з вами грошей відданих державі у виглядіподатків.

На такі слова мені завжди ставиться слушнепитання: «А не помремо ми до тих пір поки моральні люди прийдуть до влади і чи доживемодо часів, коли заповідь: «Не вкради» стане абсолютним орієнтиром у діяльності?Прямої відповіді в мене немає. Але є інша відповідь – питання на питання: «Анавіщо ми вибираємо знову тих, хто розкрадав Київ і країну?», «А чому ми неходимо голосувати?» Напевно Хаос для цього і існує, щоб підштовхнути нас додій, а не до вати.

Хочеться ще відповісти на істеричні крики «Видограєтесь до того, що Україна розвалиться. Схід і Південь підуть в кільватериРосії, Захід буде розділений між сусідніми державами». Чи може це бути?Напевно, що так. Але ж знову повторюю – Не буде. До тих пір поки більшістьукраїнців буде мати в своєму серці чисті наміри і Віру – не буде чорнихсценаріїв. Хаос нам буде надісланий як хвороба, яку треба осмислити і подолати.Біль за Україну, мову, порядність є нашими сторожами, які весь час намнагадують, що треба йти вперед, міняти владу, саджати корупціонерів, не даватипродиху зрадникам, м’яти «вату» і відчувати кожного разу, що Україна як і світтримається саме на тобі і ні на кому іншому. Твої вчинки і думки повинніпідкорятися розумінню, що ти, як «Боже творіння» можеш все: Зупинити війну,збудувати економіку, перемогти корупцію, очолити країну створити Майдан, захиститирічку, не дати забудувати історичні квартали, виховати нове покоління, зберегтиісторію. Ти можеш все. Будь тільки моральним, дієвим і май Віру в серці. Головнаперепона дій в цьому напряму криється в психологічній особливості людської душі– «Я не хочу виглядати дурнем, промовляючи слова позитиву. Я не хочу виглядатислабким, кидаючи недопалок в урну і забираючи чуже сміття з лісу, замість того,щоб залишити ще й своє, підставляючи плече волонтерам, а не волаючи – «Державаце повинна робити». У кожного свій вибір. Але змінивши навколишній світ напозитив будь-якою дією, твоя сила зросте, тому що ти зробив зусилля над своєюгординею. І ніхто не посміхнеться над тобою, тому що ти своїми діями вжевибудував ментальну броню від злих сил. Не бійтеся творити добро. Всім нам буденалежати тільки те, що ми змогли віддати на добрі діла.

Згадаємо притчу про те, як Господь знищував Содомі Гоморру. Він цього не хотів і попросив привести 50 праведників. Таких незнайшлося. «Гаразд. Хай буде 5 праведників» – Не знайшлося. «Найдіть одногоправедника» – сказав Господь. І того не знайшлося. І лише потім він знищівміста.

Кожен з нас може бути тим праведником, що утримуєСвіт, Країну, місто, будинок і не дасть їх зруйнувати.

Тому, Хаосце не кінець, а тільки початок. З Хаосу, як і з вогню, треба виходитионовленими і впевненими в собі і своїх діях.

Останні записи