Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.11.2015, 14:16

Ціна свободи

Директор ПрАТ "Візіком"

Словосполучення «Ціна свободи» об’єднує в особі дві зовсім протилежні ідеї. Перша полягає в тому, скільки ти можеш заплатити за річ на ім’я «Свобода», коли зайшов у крамницю з написом «Життя». Другий зміст полягає в тому, що ти маєш заплатити ще раз, коли

Словосполучення «Ціна свободи» об’єднує в особідві зовсім протилежні ідеї. Перша полягає в тому, скільки ти можеш заплатити заріч на ім’я «Свобода», коли зайшов у крамницю з написом «Життя». Другий змістполягає в тому, що ти маєш заплатити ще раз, коли отримаєш цю Свободу, бо  вона може комусь муляти очі і її захочуть утебе відібрати. Ну, і звісно, треба зрозуміти навіщо тобі ця Свобода, бо дужечасто від неї сама головна біль, а дешевої ковбаси як не було так і не має.

Що ж отримує Україна і українці від набуттяомріяної віками Свободи.

По перше, дійсно, велику головну біль, якаскладається з декількох чинників. Головне те, що ні Росія як імперія, нібільшість її громадян, як носіїв російської імперської ідеї, категорично несприймають Свободу в Україні як право послати Росію під три чорти і пред’явитисвої ісконі права на землі, історію, культури. Сказавши, що Київська Русь, як іХрещення – це історія України, а ніяк не Росії, ми видаляємо Росію за межі нашоїісторії і кажемо: «Будуйте свою історію, а не крадіть чужу».

Далі, термін «Зросійшення» – це не просто перехідякоїсь частини населення з однієї мови на іншу. Це і забирання земель, іГолодомори, і ГУЛАГ, і заселення українських земель чужинцями і розпорошенняукраїнської інтелігенції від Білого до Охотського морів.

По друге, сама нинішня українська, так звана«політична еліта» не сприймає Свободи для українських громадян. Ця псевдо елітазаради безперервного зростання своїх статків, готова продати все – історію,культуру, мову і служити будь-кому: Росії, чорту, дияволу. І в такомуосмисленню життя їм вільні українці, що можуть їх взяти за горлянку, аж ніяк непотрібні. Філософія і життєвій уклад цих людей – корупція: політична, державна,економічна, побутова. Закони підміняються поняттями, а їх виконаннядоговорняками.

По третє, частина громадян України сама не розумієнавіщо Свобода, якщо немає ковбаси. І ця частина суспільства перетворюється в«вату», якій все одно, яка влада, яка історія, яка мова. Вона незадовільняється нічим.

Майдан – погано, перемогли – погано, програли –погано. На питання: «А що добре і чого Ви не хочете самі для себе зробити добро?»,відповіді такі ж ватні: «Держава, президент, уряд – повинні суспільствозабезпечувати, а якщо не забезпечують, то я «вата» і не чіпайте мене». В серцяхцих людей немає Свободи, яка надихає на дії. Підкреслюю, ніякого пафосу, простонаявність Свободи змушує людей робити вчинки для самих себе: Робити гарнедовкілля, ставати волонтерами, виходити на Майдани, міняти владу. Бо Свобода –це Мораль в серці, десять Заповідей в виконанні, це неможливість миритися знесправедливістю, це жага дій для побудови морального суспільства і немає такоїціни, яку б не можна було б заплатити за Свободу для себе і своїх дітей.

Поступово відчуття Свободи опановує українськимсуспільством. Якщо два роки тому відчувалося якась ніяковість в розмові зросіянами про розрив відносин з Росією – майже зраджуємо братів, а зараз, після всього, що ці «брати» вчинили іяк вони відносяться до нас (зразу включаємо 10% гідних росіян, які розуміють ісприймають нашу Свободу), то слова «Никогда мы не будембратьями» стають рушійною силою нашого розвитку.

Україна заплатить за свою Свободу ціну, якувизначає Господь. Ми її платимо в повній мірі, долаючи все: зневіру, зраду,ватність. І тому, саму Свободу ми хочемоотримати в повній мірі будь-яких додаткових умов і таємних протоколів.

Останні записи