Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.03.2018, 03:01

Чи змінився в Україні порядок поховання?

Генеральний директор юридичної компанії "LEX ltd"

Днями усю країну облетіла шокуюча новина: ніби-то поховати померлого родича тепер можна виключно після отримання спеціального рішення суду та лише за результатами експертизи, яка триватиме декілька днів. Ряд всеукраїнських телеканалів оголосив про це у веч


Днями усюкраїну облетіла шокуюча новина: ніби-то поховати померлого родича тепер можнавиключно після отримання спеціального рішення суду та лише за результатамиекспертизи, яка триватиме декілька днів. Ряд всеукраїнських телеканалівоголосив про це у вечірніх новинах, підкріпивши інформацію відповіднимикоментарями. Так це чи ні? – розвіюємо міфи.

Насправдізаконодавчі зміни у цьому напрямку все ж таки відбулись, це факт. Алестосуються вони не усіх, а тільки осіб, котрі пішли з життя неприроднім шляхом.Нововведення торкнулися лише кримінального процесуального законодавства, щопередбачає обов’ язкове призначення і проведення судової медичної експертизи, яка тепер призначатиметьсяза ухвалою суду в рамках кримінального провадження. Тобто це ті випадки, колилюдина була позбавлена життя, внаслідок чого порушується кримінальна справа.Так було і раніше, проте порядок призначення судової експертизи надававслідчому можливість самостійно визначати експерта та доручати йому проведеннятакої експертизи, що дуже часто супроводжувалося ознаками корупційних ризиків.Зараз же вона призначатиметься на підставі ухвали суду за клопотанням стороникримінального провадження, при чому її проведення доручатиметься виключнодержавним спеціалізованим установам.

Судоваекспертиза є дослідження м, яке проводиться на основі спеціальних знань з метою надання висновку з питань, що є або будутьпредметом судового розгляду.  Проте родичамнебіжчиків, померлих своєю смертю, замовляти її все ж таки не доведеться, томупідстав для хвилювання немає. Жодних законодавчих нововведень, які б змінювализагальні правові засади здійснення процедури звичайного поховання, до діючогозаконодавства не вносилося і поки не передбачається вносити. Більше того, коженмає право ще за життя скористатись правом виразити волевиявлення щодо ставленняйого тіла після смерті. В Україні гарантується належне ставлення до прахупомерлих та збереження місць поховання. Міфи в сторону!

Останні записи