Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.01.2018, 00:39

Опіка та піклування. Порядок встановлення та призначення

Генеральний директор юридичної компанії "LEX ltd"

Інколи в житті виникають ситуації коли є необхідність встановити опіку або піклування над малолітніми чи неповнолітніми особами, або особами за станом здоров’я які не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов’язки. В таких випадках для род



Опіка тапіклування -   встановлюється над повнолітньою особою, яка за станомздоров'я не може самостійно здійснювати свої права і виконувати обов'язки, длязабезпечення захисту особистих немайнових і майнових прав та інтересів цієїповнолітньої особи. 

Опіка - встановлюється над повнолітньою особою у тому випадку, якщо за рішенням суду вона була визнана недієздатною (внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатнаусвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними). 

Над фізичною особою, цивільна дієздатність якої обмежена, встановлюєтьсяпіклування (суд може обмежити цивільну дієздатність фізичної особи, якщо вонастраждає на психічний розлад, який істотно впливає на її здатністьусвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, якщо вона зловживаєспиртними напоями, наркотичними засобами, токсичними речовинами, азартнимиіграми тощо і тим ставить себе чи свою сім'ю, а також інших осіб, яких вона зазаконом зобов'язана утримувати, у скрутне матеріальне становище). 

Опіка -   встановлюється над неповнолітньою особою з метою захистуособистих і майнових прав та інтересів осіб, які не досягли 14 років (малолітніособи), та осіб віком від 14 до 18 років (неповнолітні особи), які внаслідоксмерті батьків, хвороби батьків або позбавлення їх батьківських прав чи з іншихпричин залишились без батьківського піклування. У випадку встановлення опікиабо піклування над малолітніми або неповнолітніми особами головною функцією єзабезпечення належного виховання та захист їх особистих немайнових і майновихправ та інтересів.

Встановлення опіки або піклування над дитиною відбуваєтьсяу випадку якщо: батьки померли; невідомі, визнані в судовому порядкубезвісно відсутніми або померлими; позбавлені судом батьківських прав абоприйнято рішення про відібрання дитини і передачу її під опіку незалежно відтого, позбавлені вони батьківських прав чи ні, оскільки перебування з ниминебезпечне для життя дитини, визнані у встановленому порядку недієздатними абообмежено дієздатними (психічно хворі, розумово відсталі або перебувають натривалому стаціонарному лікуванні в лікувально-профілактичному закладі чи надержавному утриманні в будинках-інтернатах), понад шість місяців не можутьзайматись вихованням своїх дітей (засуджені до позбавлення волі на тривалий часза скоєння злочину, за станом здоров'я (інваліди 1 II групи) тощо), понад шістьмісяців не проживають разом з дитиною та без поважних причин не беруть участі вїї вихованні та утриманні, не виявляють щодо дитини батьківської уваги татурботи, підкинули (залишили) дитину, і це підтверджено відповідними актами,складеними органами внутрішніх справ, відмовились від дітей в установленомузаконом порядку, виїхали на постійне місце проживання або на постійне місцероботи за кордон чи перебувають у довготривалому відрядженні, перебувають підслідством. Встановлення опіки тапіклування здійснюється уповноваженими державою органами. Органами опіки тапіклування є районні, районні в містах державні адміністрації, виконавчі органиміських, районних у містах, сільських, селищних рад.
Останні записи