Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.01.2018, 00:36

Особливості виділення земельних часток (паїв)

Генеральний директор юридичної компанії "LEX ltd"

Землі, що належали колективним сільськогосподарським підприємствам, сільськогосподарським кооперативам, сільськогосподарським акціонерним товариствам на праві колективної власності, можуть виділятися власникам земельних часток (паїв) у натурі (на місцевост


  
Землі, що належаликолективним сільськогосподарським підприємствам, сільськогосподарськимкооперативам, сільськогосподарським акціонерним товариствам на правіколективної власності, можуть виділя тися власникам земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості). Порядокзвернення громадянина за отриманням дозволу на відведення земельної частки(паю) та необхідний перелік документів, які є підставою для отримання такогодозволу, регламентованийзаконодавством. 
  
Правом на земельнучастку (пай) наділені колишні члени колективнихсільськогосподарських підприємств, сільськогосподарських кооперативів, сільськогосподарськихакціонерних товариств, у тому числі створених на базі радгоспів та інших державнихсільськогосподарських підприємств, а також пенсіонери з їх числа, які отримали сертифікатина право на земельну частку (пай) у встановленому законодавством порядку, а також їх спадкоємці. При цьому, с ертифікат на право на земельну частку (пай), виданий районною(міською) державною адміністрацією є основним документом, що посвідчує право на земельнучастку (пай). Також такимидокументами є свідоцтво про правона спадщину або рішення суду про визнання права на земельну частку (пай).

Виділенняземельних ділянок здійснюється на підставі рішення відповідної сільської,селищної, міської ради чи районної державної адміністрації, в залежності від місця розташування паю. Для цьогонеобхідно подати заяву про виділення земельної частки (паю) внатурі (на місцевості). Земельна частка (пай) виділяється, якправило, однією земельною ділянкою, але за бажанням власника земельної частки(паю) йому можуть бути виділені дві земельні ділянки з різним складомсільськогосподарських угідь.

Якщо таку заяву спільно подає подружжя, їм виділяється одна земельна ділянка у спільну власність.

Рішення щодо виділення внатурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) у межахнаселених пунктів приймають сільські, селищні, міські ради, арайонні державні адміністрації - за межами населених пунктів.
Останні записи