Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.04.2017, 20:41

Чим дивують скрині ірпінської «Берегині»?

Лідер партії "Нові обличчя"

Мало хто знає, що краєзнавчий музей у місті Бобруйськ (Білорусь) прикрашає унікальний ірпінський вінок із писанок. 40 сплетених гусячих і курячих яєць, розписаних за автентичними зразками, виготовив для міжнародного фестивалю «Вінок дружби» народний фолькл

Малохто знає, що краєзнавчий музей у місті Бобруйськ (Білорусь) прикрашає унікальнийірпінський вінок із писанок. 40 сплетених гусячих і курячих яєць, розписаних заавтентичними зразками, виготовив для міжнародного фестивалю «Вінок дружби»народний фольклорно-етнографічний колектив із Ірпеня «Берегиня».


Ми звикливважати берегинями народних традицій жінок. Але Ірпінь уже давно вийшов зарамки звичного. Одним із найбільш натхненних поціновувачів народних звичаїв таавтентики в Ірпені є Віталій Коваленко – керівник жіночого колективу із жіночоюназвою «Берегиня». Віталія в Ірпені, мабуть, знають усі. Принаймні – йогоголос. Яскравий баритон Віталія звучить чи не на усіх мистецьких акціях ісвятах міста. Але про те, що вдома у Віталія Коваленка зберігаються справжнінаціональні скарби відомо не всім.

Уже понад 10років Віталій колекціонує та зберігає старожитності. Зараз його колекціяналічує понад 250 експонатів. Почалося все зі старої прялки, що стояла на бабусиномугорищі. Сьогодні вона разом із весільною сорочкою прабабусі, у якій вонавінчалася в 1925 році є для Віталія найціннішими. Серед глечиків, прялок таінших етнографічних речей особливе місце у колекції займає старовинний одягрізних регіонів України: Полтавщини, Середньої Наддніпрянщини, Гуцульщини. Віднамиста, поясів і крайок до плахт, домотканих скатертин, рушників і верхньогожіночого одягу. Одних вишиванок із різноманітними видами вишивок – понад 40екземплярів. Є в колекції навіть автентичні вінчальні вінки із воску, якіраніше виготовляли монахині.


КолекціонуєВіталій і традиційні українські писанки. Зараз у нього зберігається близько 60розписаних у різноманітних техніках курячих, гусячих і страусиних яєць. Це ітрадиційні фарбовані писанки, і дряпанки, і воскові. Більшість експонатівВіталій придбав, деякі виготовив сам. Навчала його цьому унікальному мистецтвуодна з найкращих писанкарок Гуцульщини Ганна Линдюк.




Персональнівиставки старожитностей Віталія Коваленка не раз проводилися у музеяхУкраїни.  Це й Музей гетьманстаа(м.Київ), Музей книги і друкарства (м.Київ), Національний музей літературиУкраїни (м.Київ), Національний історико-етнографічний заповідник"Переяслав" (м. Переяслав-Хмельницький) та інші.

Виставлялисяукраїнські старожитності і в Ірпені. Саме вбрання із колекції Віталія Коваленкапредставило наше місто на першому обласному фестивалі жіночого автентичного тастилізованого українського одягу «Жінка – джерело любові». Ідеальнодеталізовані образи молодої жінки та весільної матері кінця ХІХ століття зацікавили гостей заходу. Демонстрували вбрання, до речі, учасниціірпінського колективу «Берегиня».

Народнийфольклорно-етнографічний колектив «Берегиня» був заснований у лютому 2008-го набазі Міського будинку культури. Ініціатором його створення та керівником єВіталій Коваленко. За майже десять років свого існування «Берегиня» побувала наусіх знакових фольклорних фестивалях України. Чули й бачили «Берегиню» ізакордоном – у Білорусі, Росії, Латвії.


Самеза ініціативи Віталія Коваленка та колективу «Берегині» уже в червні цього рокуІрпінь проведе свій перший міжнародний мистецькийфестиваль «Єднання культур», на який запрошуємо колективи народної творчості зусіх міст-побратимів Ірпеня і не тільки. А у жовтні відбудеться довгоочікуванийвсеукраїнський фестиваль автентичної музики «Многая літа». 

Останні записи