Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.12.2016, 16:13

Самоврядування по-ірпінськи: уряд тільки планує, а ми вже працюємо

Лідер партії "Нові обличчя"

Віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко озвучив головні завдання уряду у напрямку децентралізації на 2017 рік: розбудова інфраструктури громад, запровадження стратегічного планування розвитку ОТГ, підвищення якості надання послуг, реформування сектору ЖКГ. Пок

Віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко озвучив головні завдання уряду у напрямку децентралізації на 2017 рік: розбудова інфраструктури громад, запровадження стратегічного планування розвитку ОТГ, підвищення якості надання послуг, реформування сектору ЖКГ. Поки уряд все це планував, Ірпінь все це успішно робив. І сьогодні продовжує впевнено рухатися у цьому напрямку.

У травні 2015-говідбулося перше у Київській області офіційне об єднання громад. Таке рішення прийнялисело Михайлівка-Рубежівка, село Забуччя та місто Ірпінь. Згодом до спроможної ірпінськоїгромади виявили бажання долучитися ще дві сільські ради з селами Козинці,Діброва, Бузова, Буча, Любимівка, Гурівщина, Хмільна.

 


З головами цихсільських рад ми уже співпрацюємо на паритетних засадах. Андрій Помазан, СергійКижлай, Володимир Вигінний увійшли до складу виконавчого комітету Ірпінськоїміської ради. Село Козинці отримало від Ірпеня, хоча не нові, проте робочіавтобус та екскаватор. А м ивикупили у Михайлівки-Рубежівки недобудований гуртожиток, який будевідремонтований і облаштований під житло для освітян та медиків Ірпінського регіону.Зараз разом із сільськими головами плануємо спільніпроекти на наступний рік.

Однак, користуватися реальними суттєвими перевагами об єднаної територіальної громади мешканці згаданихсіл ще не можуть. Ні звернутися до найближчої поліклініки, ані скористатисябезкоштовними послугами центру соціалізації дітей-інвалідів, ані подати запитдо сучасного Ірпінського центру надання адміністративних послуг, кращогоЦНАПу  в області.

Офіційні висновки проутворення об єднаноїтериторіальної громади з центром в Ірпені «зависли» на обласному рівні. Всіпосилаються на недосконале законодавство. Досі не затверджені умови змінимеж районів у процесі утворення ОТГ, умови приєднання окремих громад до уже об ’єднаних , ряд інших питань.

Ці законодавчі бар’єри серйозногальмують реформу самоврядування. Але не тільки вони. За радянськими традиціямиокремі представники центральної влади ще й досі поводяться з місцевимсамоврядуванням як із васалами. Лише за один рік до Ірпінськоїміської ради надійшло близько 900 різноманітних запитів у тому числі йдепутатських. Відбулося кілька десятків перевірок, навіть із залученнямозброєних силовиків у масках. Тиск на місцеве самоврядування, на жаль, поки щозалишається сумною реальністю в Україні.

Повноваження, ресурс тавідповідальність. У рамках реформи місцевого самоврядування саме ці три китидецентралізації держава мала передати на місця. Чи маємо їх на сьогоднішнійдень? Щодо повноважень, а відтак і відповідальність, радіти ще рано – їх передалилише частково, навіть менше половини.

Єдине, що додалооптимізму – фінансова децентралізація. Акцизний збір, що залишили на місцях, атакож платежі за послуги реєстрації нерухомості дали можливість збільшитинадходження до бюджету.  Хоча і в цьомупитанні не все просто, ця реформа разом з іншими спрямованими на поповненнябюджету заходами допомогла нам за два роки збільшити бюджет розвитку Ірпеня практичноу 20 разів: від 8 мільйонів до більш як 160 мільйонів гривень. Завдяки цьому мидинамічно розвиваємо міську інфраструктуру, реформуємо ЖКГ, робимо наше містосучасним європейським центром об’єднаної громади.

Вже цієї неділі кількадесятків новостворених об ’єднанихтериторіальних громад в Україні проведуть свої першівибори. Всього їх створеновдвічі більше . На жаль, об’єднаної територіальної громади зцентром в Ірпені серед них ще немає. Але я твердо знаю, що вона буде. Ми невпиннорухаємося до неї і, попри труднощі реформування, робимо все можливе, щобІрпінська об’єднана громада була однією з найпотужніших у державі. 

Останні записи