Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.02.2018, 13:38

Знову пахне Кримом

Політичний консультант, аналітик

Чим ближче чергова річниця анексії Криму, тим частіше в Україні згадують про колаборантів - колишні українські, а також світові бренди, які продовжують працювати на анексованій території, підлаштувавшись під місцеве законодавство.

Мірою наближення чергової річниці анексії Криму (на цю дату в цьому році єзуїтськи призначені виборипрезидента Росії), то частіше в Україні згадують про колаборантів - колишніукраїнські, а також світові бренди, які продовжують працювати на анексованійросіянами території, підлаштувавшись під місцеве законодавство.

Активізація кримськоїтеми цього року (протягом попередніх років хіба не помічали?), крім іншого,може бути пов'язана із законом про так звану «деокупацію Донбасу», де про анексованийпівострів фактично «забули».

Як «компенсацію»(дуже своєрідну, варто зазначити), кримчани отримали «стурбованість» українськихпосадовців та політиків незаконною торгівлею з анексованим півостровом.Спочатку роботою Adidas, Puma і DHL в Криму раптом перейнялася СБУ. Потім зіспеціальною заявою в інтерв'ю німецькій пресі виступив міністр закордоннихсправ Павло Клімкін, який пригрозив санкціями Volkswagen і Adidas за роботу наокупованих територіях.

Піднімається і тема присутності та роботи вКриму вітчизняних мереж. Наприклад, буквально напередодні програма «Схеми: Корупціяв деталях» вийшла із сюжетом про торгівлю в Криму мережі будівельнихсупермаркетів «Новацентр К». Усі охочі можуть ознайомитися із деталями запосиланням  (https://www.youtube.com/watch?v=n5tPB4hxw8E).

Журналісти знайшликомпанії у Підмосков'ї і у Севастополі, через які з України управляєтьсякримська мережа «Новацентр К», що працює в приміщеннях і за форматом українського«Епіцентру». Більше того, «Схеми» встановили, що і товар в «Новацентр»поставляється з материкової України. Оскільки «Епіцентром» в Україні володієнародний депутат Олександр Герега з дружиною, це може вилитися у великийскандал: показний патріот платить податки країні-агресору.

За аналогічноюсхемою свого часу збудувала роботу і мережа «АТБ», яка в Криму називається «ПУД»(Продукти у дома). Журналісти також неодноразово знаходили ланки між офшорами,які володіють російськими активами і українським бізнесом. Більш того,вказувалася навіть сума податків, які були заплачені, відповідно до офіційноїзвітності: близько $ 10 млн за останні кілька років.

Проте мережа всезаперечувала. Але нещодавно профільні ЗМІ написали, що магазини «АТБ» в Кримупродано компаніям найближчого соратника Путіна - міністра аграрної політикиОлександра Ткачова (відомого як «Саша-Тузла»: в 2003 він був губернаторомКраснодарського краю і одним з ініціаторів захоплення української коси).

До слова, кейс«АТБ», першим серед роздрібних мереж і взагалі «екс-українського» бізнесу вКриму - може стати показовим прикладом реального покарання за такийколабораціонізм.

Справа в тому, щонардеп Віталій Купрій від Укропу написав на «АТБ» і власника мережі ГеннадіяБуткевича заяву в прокуратуру про скоєння злочину проти територіальноїцілісності (фінансування держави-агресора через податки). Відповідь прокуратуриКриму, де сказано про відкриття кримінального провадження, депутат розмістив насвоїй сторінці в facebook. Підслідність справи повинна визначити Генпрокуратура

(https://www.facebook.com/vitaliy.kupriy/posts/1872880946079160?pnref=story)

Цілком можливо, щоцей приклад можуть наслідувати як інші активні громадяни, так і саміправоохоронні органи. Тим більше, що схвалення  керівництвом країни додаткових санкцій заторгівлю з анексованим Кримом та на території півострова фактично отримано.

А порушеннявідповідних кримінальних проваджень як демонстрація неприйняття анексії іпорушення територіальної цілісності країни - напередодні українських виборівможе бути використано як хороший піар-привід як провладними, так і опозиційнимикандидатами від демократичного табору.

Останні записи