Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.06.2015, 20:17

Україні потрібен новий економічний курс!

Економіст і політик, народний депутат України (VIII скликання)

Стара економічна політика є неефективною, вона не здатна впоратись з викликами, які постають перед Україною. Країні потрібен Новий Економічний Курс! Потрібна ставка не на тотальну приватизацію, продаж cільскогосподарських земель та “модну” дерегуляцію, чи


         Стараекономічна політика є неефективною, вона не здатна впоратись з викликами, якіпостають перед Україною. Країніпотрібен Новий Економічний Курс!

 

Потрібна ставка

1)  не на приватизацію в часи коли державна власніть коштує найменше, коли навіть успішніприватні підприємства не продаються по бажаній ціні;

2)  не на продаж cільскогосподарських земель, коли селяни зубожіли і будуть змушені віддати своюземлю за безцінь;

3)  не на “модну” дерегуляцію. Яка там дерегуляція коли кредити коштують по 35%,корупція не зменшилась, на Європейських ринках Україну ніхто не чекає зрозпростертими обіймами.

Приватизація,продаж землі та дерегуляція – хибні економічні пріоритети. Така політика не виведеУкраїну з економічної прірви.

Справжніекономічні пріоритети, які мають бути на табло Міністра економіки, Премєр-міністра, Президента таПарламенту:

1)робочі місця,      2) інвестиції,      3) експорт,      4) податки!

Коли інфляціяскладає майже 60%, гривня знецінилася більш ніж вдвічі, безробіття перевалилоза 10%, капітальні інвестиції та оборот роздрібної торгівлі впали практично на 25%,а кредити коштують близько 35% – час бити в набат. Це вже не криза, це глибока тазатяжна економічна рецесія. І для її подолання необхідні не просто реформи, асправжня радикальна структурна трансформація економіки та суспільства.Необхідно звернутись в тому числі до досвіду подолання Великої Депресії в СШАза часів президенства Франкліна Рузвельта.

         Економічніпоказники демонструють, що справа не просто в зубожінні населення через шокову девальваціюгривні та драконівському зростанні цін через критичну імпортозалежність. Справав тому, що відсутність проактивної економічної та промислової політики прирекаєдержаву на подальший дрейф до економічної прірви. Не маємо права цьогодопустити!

 Ми зобов’язані дослухатись до голосу розуму таміжнародного досвіду та зорієнтувати всі зусилля державної влади на подоланнябезробіття та створення нових робочих місць, запровадження потужних стимулівдля залучення інвестицій та масштабне стимулювання експортної експансіїукраїнських виробників, на енергоефективну модернізацію та інноваційнийрозвиток. Тільки так ми врятуємо нашу економіку! Тільки так ми прокладемо шляхУкраїни до економічного відродження та добробуту громадян!

Длявиправлення ситуації потрібні не гіпотези про “зростання економіки вженаступного року”. Економічний ріст не береться з повітря! Потрібне реальневпровадження в життя моделі промислової політики, в тому числі, через створенняекспортно-кредитного агентства, державного банку розвитку, мережііндустріальних парків, фонду підтримки малого бізнесу, преференцій придержзакупівлях для вітчизняних виробників, особливо для малого бізнесу, переорієнтаціюсистеми освіти на потреби реального сектору економіки... 

І миразом з Радикальною партією та колегами-однодумцями з інших фракцій будемопослідовно реалізовувати саме таку політику! 

Останні записи