Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.11.2013, 10:27

Як не потрапити під перевірку при знятті за неосновним місцем обліку

Партнер Адвокатського об’єднання AVER LEX

В умовах розвитку економічного життя та ускладнення бізнес-моделей часто можна зустріти компанії, які маючи головний офіс у місті-мільйоннику мають окремі філії, підрозділи, відділи у менших містах та селах. Такі підрозділи іноді мають статус відокремленог

Длятаких підрозділів є вимога лише щодо подання заяви про об’єкти оподаткування(20-ОПП) та вимога стати на облік по ПДФО відносно нарахувань по працівникам увідповідному органі МІндоходів за місцем фактичної роботи працівників. Платникстає на облік, отримує Повідомлення про взяття на облік за неосновним місцемобліку (16-ОПП). Варто пам’ятати, що 16-ОПП не є Повідомленням з необмеженимстроком дії – дія його обмежується бюджетним роком.

Алещо робити, коли діяльність у відповідному місті згорнуто? Чи потрібносамостійно зніматися з обліку? І найголовніше - чи потрібно проходити податковуперевірку?

Постараюсяобґрунтувати відповіді на ці питання.

По-перше,згідно п. 8.5. Мінфінівського Порядку обліку платників податків і зборів, у разі зміни відомостей про об'єктоподаткування, а саме: зміна типу, найменування, місцезнаходження або стануоб'єкта оподаткування, платник податків надає зазначене повідомлення за ф. N20-ОПП з оновленою інформацією до органу державної податкової служби замісцезнаходженням об'єкта оподаткування, щодо якого відбулися зміни.

Якбачимо, цей пункт прописаний не категорично щодо можливості накладення санкційза неподання зміненої 20-ОПП, але гірше за все, що законодавством, власне,чітко не прописано порядок подання заяви у таких випадках, з якого моментуобраховуються строки, тощо.

Тим не менш, можна зробити висновок,що змінену 20-ОПП потрібно подавати  непізніше 10-робочих днів, після зміни статусу вашого об’єкту оподаткування.

Йдемодалі – залишається питання по перевірці.

ВищевказанийПорядок обліку наступним чином описує ситуацію при знятті з обліку у нашомувипадку (п. 7.4.): платники податків, уяких відсутні об'єкти, закриті відокремлені підрозділи, у зв'язку з чим такийплатник податків був взятий на облік за неосновним місцем обліку, знімаються зобліку за неосновним місцем обліку при надходженні (наявності) відповіднихпідтвердних документів або у зв'язку із закінченням бюджетного року за умовисплати податків, зборів до бюджету, на підставі службових документів органудержавної податкової служби.

Отже чітко вказанідві ситуації:

1. Зняттяз обліку при надходженні підтвердних документів – допускаю, що 20-ОПП з новимиоб’єктами оподаткування якраз і є таким документом.

2.   2. Закінченнябюджетного року.

Нуі звісно, що податкова не допустить зняття платника хоч би і за неосновниммісцем обліку, якщо у нього є заборгованість з податків та зборів. Тому такізаборгованості потрібно погасити

Прицьому, вважаю, що підстав для проведення перевірки не має бути, оскільки згідноз п. 11.3. Порядку обліку у разіотримання документів згідно з пунктом 11.2 цього розділу (документів проприпинення ю.о., чи відокремленого підрозділу) та/або якщо розпочато процедуруреорганізації юридичної особи (крім перетворення), припинення юридичної особиабо підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, порушенопровадження у справі про визнання банкрутом платника податків або подано заявупро зняття з обліку платника податків, органом державної податкової служби приймаєтьсярішення про проведення документальної позапланової перевірки платника податків,який перебуває на обліку в такому органі.

Прицьому у разі прийняття рішення про закриття відокремленого підрозділупризначається і проводиться документальна позапланова перевірка відокремленогопідрозділу, який закривається, та може бути призначена документальнапозапланова перевірка юридичної особи в установленому законом порядку.

Таким чином перевірки призначаютьсявідносно відокремлених підрозділів у розумінні ПК України, тобто філії,представництва, інші відокремлені підрозділи, що діють на підставі положення,інформація про них внесена до реєстру, а сам підрозділ взято на облік вподатковій.

Однакна відділи та підрозділи компанії, що здійснюють роботи на відповідному (або звикористанням) об’єкті оподаткування така вимога не поширюється. Така ж позиціяпідтримується і самими податківцями. які формалізували процедуру взаємодії міжорганами Міндоходів у такому випадку (Наказ ДПС України від 01.08.2012 року №671  про затвердження Порядку взаємодіїміж структурними підрозділами органів ДПС з питань реєстрації та облікуплатників податків).

Зап. 11.2. цього Порядку якщо платникподатків припинив діяльність на території органу ДПС за неосновним місцемобліку, а також, з причин відчуження, зміни власника або місцезнаходженняоб'єктів оподаткування (землі, транспорту) тощо, то відповідний галузевийпідрозділ та підрозділ погашення податкового боргу після отримання відповіднихпідтвердних документів здійснюють усі необхідні заходи щодо повноти розрахунківпо платежах, контроль за справлянням яких здійснюють органи ДПС. Післяпроведення відповідних заходів відповідний галузевий підрозділ формує перелікплатників податків, які підлягають зняттю з обліку в органі ДПС за неосновниммісцем обліку (додаток 10*).

Сформовані переліки платниківподатків передаються до підрозділу прогнозування, аналізу, обліку та звітностідля закриття карток особових рахунків за вказаними у переліку видами податків.У разі відсутності заборгованості перед бюджетами в картках особових рахунківплатника податків, включеного до переліку, підрозділ прогнозування, аналізу,обліку та звітності проставляє відмітку про закриття карток особових рахунківза вказаними видами податків і обов'язково зазначає наявність (відсутність)карток особових рахунків за іншими видами податків, після чого перелікплатників податків передається до підрозділу інформатизації та обліку платниківподатків для зняття їх з обліку за неосновним місцем обліку та внесенняінформації про це до Єдиного банку даних юридичних осіб або Реєстру самозайнятихосіб.

Тобтофактично можна сформувати алгоритм дій платника податку у якого об’єкт оподаткуванняв іншій адмін. одиниці зникає.

Такий платник подає оновлену заяву20-ОПП, після чого чекає на закінчення строку дії повідомлення про взяття наоблік за неосновним місцем обліку. Подавати самостійно документи скажімо про закінчення терміну дії договору оренди приміщення напевно неє доцільним.

Такаот доволі непроста процедура, дотримання якої дасть Вам можливість мінімізуватиризики при знятті з обліку за неосновним місцем обліку.

Останні записи