Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.11.2013, 12:26

Оформлення посадових інструкцій на підприємтсві

Більшість начальників відноситься до посадових інструкцій як до документу, який регламентує робочу діяльність співробітника підприємтсва і при цьому не приділяють йому особливої уваги. Чи дійсно оформлення посадових інструкцій є лише формальністю, дотриман

Посадова інструкція керівника (працівника) службиохорони праці на підприємстві.

Більшістьначальників відноситься до посадових інструкцій як до документу, якийрегламентує робочу діяльність співробітника підприємтсва і при цьому неприділяють йому особливої уваги. Чи дійсно оформлення посадових інструкцій єлише формальністю, дотримання якої наполегливо вимагають інспекториДержнаглядпраці, розглянемо нижче.

Що таке посадоваінструкція та чим вона врегульована?

Посадовіінструкції, так само як колективний договір та правила внутрішнього трудовогорозпорядку, повинні бути на кожному підприємстві. І це не тільки традиція, алеі вимога нормативного акту. Мається на увазі Довідник кваліфікаційниххарактеристик професій працівників, затверджений наказом Мінпраці від 29 грудня2004 року № 336 (далі — Довідник кваліфікаційних характеристик), пункт 6 якогосаме і передбачає необхідність розроблення та затвердження посадових інструкційкерівників, професіоналів, фахівців та технічних службовців. Нагадаємо, щоДовідник кваліфікаційних характеристик є нормативним документом, обов’язковим зпитань управління персоналом на підприємствах, в установах і організаціях усіхформ власності та видів економічної діяльності.

Посадова(робоча) інструкція – локальний нормативний документ, який регламентує основнізавдання, обов’язки, права, знання, відповідальність, кваліфікаційні вимоги тавідносини за професією (посадою) працівника на підприємстві. Крім того, вона єпервинним документом, який має юридичну силу та всіляко сприяє правому захистуна підприємстві. Посадові (робочі) інструкції доповнюють з-поміж усього іншогонормативно-правову базу трудової діяльності підприємства, забезпечуютьоб’єктивність під час добору кадрів, проведення атестації робочих місць,допомагають коригувати розподіл завдань між працівниками та координуютьдіяльність щодо їх заохочення чи притягнення до дисциплінарної відповідальностіза неналежне виконання посадових (робочих) обов’язків, сприяють чіткому та соціальносправедливішому визначенню диференціації оплати праці.

Посадові(робочі) інструкції складаються для усіх посад (професій), що зазначені вштатному розписі. Для прикладу, нижче розглянемо основні питання, які виникають при оформленні посадових інструкцій керівника (працівника) служби охорони пра ці.

З чого почати? Зміст таформа посадової інструкції керівника (працівника) служби ох орони пра ці.

Довідниккваліфікаційних характеристик містить вимоги щодо структури посадовоїінструкції. Обов’язковими є такі розділи посадової інструкції: «Загальніположення», «Завдання та обов’язки», «Права», «Відповідальність», «Повинензнати». Також посадову інструкцію можна доповнити такими розділами:«Кваліфікаційні вимоги» та «Взаємовідносини (зв’язки) за посадою». Вимоги дозмісту вказаних розділів містяться у пунктах 6 та 7 Довідника кваліфікаційниххарактеристик, основними з них є: 1)інструкції повинні відображати повний перелік завдань та обов’язків працівника,його повноважень і відповідальності; 2) посадові інструкції розробляються наоснові Довідника кваліфікаційних характеристик, ураховуючи специфікупідприємства (штатний розпис та інше), при цьому завдання та обов’язки, щовключені до типової кваліфікаційної характеристики тієї або іншої посади,можуть бути розподілені між окремими виконавцями або коло завдань та обов’язківокремих працівників може бути розширене з дорученням їм робіт, передбачених длярізних груп посад, рівних за складністю, виконання яких не потребує іншоїспеціальності, кваліфікаці;

У разі наявностіна підприємстві Служби охорони праці та відповідно Положення про таку службу,яке створюється на основі затвердженого наказом Державного комітету України знагляду за охороною праці від 15 листопада 2004 р. N 255 «Типового положенняпро службу охорони праці». В Положенні про службу охорони праці окрім структурита чисельості служби, передбачені йосновні завдання, права та функції її працівників, а також відповідальність тафункціональні зв’язки за посадою, які у свою чергу, безпосередньо, можнавикористати як основу при написанні посадової інструкції працівника (керівника)служби охорони праці на підприємстві.

Отже, увідповідності з довідником кваліфікаційних характеристик та на основі наявногоПоложення створюємо посадову інструкцію працівника (керівника) служби охоронипраці наступного типового змісту:

1.      Загальні положення (прописується кому підпорядковується, чим у своїй діяльності керується, кимпризначається і т.д.)

2.      Завдання та службові обов’язки (за основу берем основні завдання та обов’язки прописані у Положенні про службуохорони праці та за потреби конкретизуємо, враховуючи специфіку підприємства.)

3.      Права ( також за основу береться Положення про службу охорони праці, ЗУ «Про охоронупраці» (де в ст.15 передбачаються права служби охорони праці) у разі потребидоповнюємо знову ж таки враховуючи специфіку підприємства)

4.      Відповідальність (за неналежневиконання або невиконання своїх посадових обов'язків, що передбачені посадовоюінструкцією, працівник (керівник) несе відповідальність в межах, визначенихчинним законодавством України про працю.)

5.      Зазначається те, що повинен знатипрацівник (КЗпП, ЗУ «Про охорону праці» інші нормативно-правові документи зохорони праці)  та зв’язки за посадою(підпорядковується керівникові тощо).

 

Посадові інструкціїзатверджуються наказом керівника. Доцільно одним наказомзатверджувати одразу усі посадові інструкції. При цьому у правому верхньомукуті першої сторінки посадової інструкції розташовується слово «Затверджено»,підпис керівника про її затвердження, вказується посада, ініціали та прізвищекерівника, а також дата затвердження. Посадову інструкцію після її затвердженняслід обов’язково довести до працівника під розпис. Зміни та доповнення допосадових інструкцій вносяться також наказом керівника, причому зміни такідопускаються лише за згодою працівника, інакше це вважатиметься односторонньоюзміною умов трудового договору та примусовою працею з боку керівництва. Винятокз останнього правила — це зміна істотних умов праці в процесі змін в організаціївиробництва і праці, але запровадження таких змін можливе лише з дотриманнямпередбаченої законодавством процедури (одним з етапів такої процедури єпопередження працівника про зміни, що запроваджуються, не пізніше ніж за двамісяці до їх запровадження (ч. 3 ст. 32 КЗпП). Не потребує згоди працівникавнесення до посадової інструкції змін, обумовлених зміною назви підприємства,структурного підрозділу або посади.

Також,слід розуміти, що посадові інструкції керівника та працівника служби охоронипраці, не є зовсім тотожними документами. Хоча за своїм змістом, вони, впринципі суттєво і не відрізняються, однак все ж таки, саме керівник наділенийорганізаціно-розпорядчими функціями, тобто має більш ширше коло повноваженьщодо координації діяльності як служби охорони праці в цілому, так і їїконкретних суб’єктів.

Чітких та однозначних санкцій за відсутність напідприємстві посадових інструкцій законодавством так само не передбачено.

Відсутністьпосадової інструкції помітно ускладнює можливість прийняття рішень пропритягнення працівників до дисциплінарної,матеріальної, а іноді і до адміністративної та кримінальної відповідальності заправопорушення, пов’язані з невиконанням чи неналежним виконаннямпосадових обов’язків. Причина тут очевидна: перед тим, як звинуватитипрацівника в порушенні посадових обов’язків, необхідно достеменно встановити,чи належать ті чи інші обов’язки до трудової функції саме цього працівника.

Особливовідчутною ця проблема стає тоді, коли на підприємстві створюються структурніпідрозділи, працівники яких мають однакову чи майже однакову за змістом таобсягом трудову функцію. Один з таких структурних підрозділів – служба охоронипраці підприємства. Отже, необхідністьрозроблення та затвердження посадових інструкції є очевидною.

Останні записи