Організація продовження навчального процесу під час війни потребує неабияких зусиль та зміни підходів. І тут свою позитивну роль зіграла цифровізація, яка почалась ще під час пандемії COVID-19. Вона виявилась одним із чинників, який фактично втримав нашу освітню систему, надав їй стійкості.

В контексті шкільної освіти цифровізація - це не лише розповсюдження широкосмугового інтернету чи оснащення шкіл комп’ютерними класами. Це також впровадження в освітній процес на всіх рівнях сучасних інформаційно-комунікаційних технологій, що не тільки сприяє розвитку навичок аналізу достовірності отриманої інформації, застосуванню критичного мислення, але й робить навчальний процес безпечним, цікавим та більш ефективним завдяки використанню, зокрема, ігрових та інтерактивних методів навчання.

Серед прикладів таких зручних та доступних освітніх рішень - Всеукраїнська школа онлайн для учнів 5-11 класів, мобільний застосунок «Вивчаю - не чекаю» для учнів 1-4 класів, система електронних журналів тощо. Незалежно від місцезнаходження, дитина може підключитись до навчання на визначеній учителем навчальній платформі. Головне - доступ до надійного інтернет-з'єднання. Вчителі ж не обмежені у виборі майданчика для організації навчання.

Проте, сьогодні, з огляду на виклики воєнного часу, фахова спільнота в один голос заявляє, що мова вже має йти не про окремі рішення для різних задач, а про збалансоване та комплексне інтегроване навчальне середовище у хмарах – доступне, конфіденційне та безпечне з точки зору інформаційної та кібербезпеки.

Школа у хмарах

З цієї точки зору, ще до широкомасштабної війни українська школа накопичила достатній досвід впровадження комплексних рішень для дистанційної освіти та змішаного навчання - від облаштування відповідних комп’ютерних класів до розгортання шкільних освітніх хмар.

Крім того, широким попитом користувались такі офлайнові опції, як лінгафонні кабінети, різне мультимедійне обладнання, а також демонстраційне та лабораторне обладнання для предметів природничо-математичного циклу, спеціалізовані меблі, стаціонарні комп’ютери різних формфакторів, якісна оргтехніка та периферія до них. Сьогодні більш затребуваними стали хмарі технології та інші рішення для дистанційної освіти. Одним з найбільш поширених в освіті сьогодні є, зокрема, цифрові продукти Microsoft Office 365.

І це не дивно, адже ця платформа включає повний спектр опцій, необхідних для організації навчання, як то: корпоративна пошта, календар чи хмарна флешка для кожного учня. Діти також можуть обмінюватись враженнями, відео та фотоматеріалами, не виходячи з навчального цифрового середовища. У застосунку Publisher можна створювати дизайни, Loop дозволяє працювати над спільними проєктами, не перемикаючись між різними програмами, а інтегрований Copilot допоможе з генеруванням ідей і їх реалізацією. Для проведення уроків чудово пристосована програма Teams. У блокноті OneNote весь клас може працювати одночасно, вчитель бачить одночасно всі виконані завдання, і помилки, які робить учень, та може швидко реагувати на них. Але що найбільш важливо - навіть в безкоштовній версії тут вже вбудована потужна функція кібербезпеки, а це означає, що сторонні особи більше не матимуть жодного шансу втрутитися в спілкування учнів, батьків та педагогів, отримати доступ до їх персональних даних або іншим способом зашкодити освітньому процесу чи загрожувати безпеці дітей та викладачів.

Кібербезпека стосується всіх

У воєнний час кібербезпека — це те, що стосується не лише державних ресурсів, системних банків чи інфраструктурних об'єктів. Будь-які месенджери, застосунки чи поштові сервіси вже не можуть вважатися безпечними з точки зору інформаційної безпеки та можуть становити небезпеку для дитини ще й через шкідливі контакти, кібербулінг, фішинг чи вороже ІПСО.

Особливо жахливою є статистика кібератак на підприємства критичної та соціальної інфраструктури України за останні 2-3 роки, що дає підстави говорити про широкомасштабну кібервійну проти української держави та українців.

Саме тому для організації навчального процесу слід користуватись виключно рішеннями, рекомендованими Міністерством освіти України, а також ознайомитись та слідувати вказівкам директиви CERT.UA (спеціалізованого структурного підрозділу Державного центру кіберзахисту) щодо безпекових аспектів використання месенджерів та публічних поштових сервісів

З чого починається цифровізація школи

Як і будь-який виклик, що створює можливості, ковід та війна в Україні призвели не тільки до величезних освітніх втрат серед учнів середньої та старшої школи, масової міграції родин з дітьми за кордон та фактично переміщення освітнього процесу в гібридну та дистанційну форму навчання через загрозу фізичній безпеці дітей та викладачів.

Ця ситуація також надала стійкості українській системі освіти, показала шляхи ефективної цифровізації освітнього процесу та згуртувала державу, соціально-відповідальні компанії України та міжнародних донорів довкола кращих світових практик освіти майбутнього. Сьогодні навчання більше не сприймається як нескінченний потік теоретичних знань, але перш за все – як проєкт з дослідження світу на різних дисциплінах та за допомогою сучасних технологій.

Розуміючи цей принцип, ми стаємо на крок ближче до якісної цифровізації кожного закладу освіти в Україні. І рушієм цього процесу можуть бути як небайдужі керівники освітніх закладів, педагоги, учні та їх батьки, так і громада міста, села чи селища, громадські організації та активісти.