Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.04.2022, 17:55

Оновлена "нова спрощенка": зміни, переваги та недоліки

Керівник департаменту консалтингу групи компаній MGI PSP Audit

Український бізнес ще не встиг обговорити новоприйняті умови спрощеної системи оподаткування на період воєнного стану, як законодавець націлився на чергові її зміни.

05.04.2022р. набрав чинності Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану" від 24.03.2022 р. № 2142-ІХ (Закон №2142), який частково дає відповіді на ті питання, якими задавався бізнес, аналізуючи попередні податкові зміни.

У цьому матеріалі розповімо детальніше, що являє собою оновлена спрощена система оподаткування для воєнного стану і які саме зміни відбулися.

Хто може перейти, а кому заборонено

Умови залишилися практично ті ж самі: перейти можуть як існуючі, так і новостворені ФОП та юридичні особи з оборотом до 10 млрд.грн.

Змінами з-під заборони перейти на 2% спрощену систему вивели імпортерів автомобілів.

Відтепер, не можуть обрати «воєнну спрощенку» лише наступні суб’єкти господарювання, які здійснюють:

- діяльність з організації, проведення азартних ігор, лотерей (крім розповсюдження лотерей), парі (букмекерське парі, парі тоталізатора);

- обмін іноземної валюти;

- видобуток, реалізацію корисних копалин;

- виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів, крім:

- роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів;

- імпорту автомобілів легкових, кузовів до них, причепів та напівпричепів, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб i більше, транспортних засобів для перевезення вантажів та

- діяльності фізичних осіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин).

При цьому, перейти на 2% можуть як суб’єкти господарювання, які до переходу перебувають на загальній системі, так і ті, що наразі є платниками «традиційного» єдиного податку в т.ч. на третій групі за ставкою 5%.

Як та коли перейти

Законом №2142 змінено та уточнено правила переходу. Перехід на 2% єдиний податок добровільний.

Обрати спрощене оподаткування за ставкою 2% можна починати з 01 квітня 2022 року. Ті, хто бажає перейти на спрощене оподаткування з 01 квітня 2022 року мають подати заяву до 31 березня 2022 року (включно).

Однак, якщо ви не встигнете це зробити – не переймайтесь. Законодавець подбав і про вас: відтепер перейти на 2% можна в будь-який день після 01 квітня. Для цього, також потрібно буде подати заяву – і ви платник єдиного податку за ставкою 2% з наступного робочого дня, за днем подання такої заяви.

Для новостворених суб’єктів діє традиційне для спрощеної системи оподаткування правило: подав заяву на обрання спрощеної системи протягом 10 днів з моменту державної реєстрації – стаєш платником єдиного податку з дня державної реєстрації.

Форма заяви для переходу на спрощену систему оподаткування за ставкою 2% затверджена наказом Міністерства фінансів України від 16 липня 2019 року №308. Звернемо увагу, що:

- при заповненні заяви обов’язково в графі «Ставка у відсотках до доходу» рядка 5.1.1 «Обрана ставка єдиного податку під час переходу на спрощену систему оподаткування» потрібно вказати 2%;

- до заяви не потрібно додавати розрахунок доходу за попередній календарний рік.

Нагадаємо, що  така «податкова акція» запланована на час воєнного стану. Тобто, бути платником єдиного податку за ставкою 2% можна лише з 01 квітня 2022 року до останнього дня місяця, у якому буде закінчено/скасовано воєнний стан. Як тільки воєнний стан закінчиться, тих хто перейшов на «воєнну спрощенку» автоматично з наступного місяця переведуть на ті умови оподаткування, які були до переходу. Зауважимо, що станом на момент написання цього матеріалу закінчення воєнного стану заплановано на 25 квітня.

Ставка податку

2% від доходу, який визначається за правилами ст. статті 292 глави 1 розділу XIV ПКУ. При цьому, платник єдиного податку за ставкою 2% не є платником ПДВ. Однак, змінами передбачено ряд нюансів, пов’язаних з цим податком (про це детальніше нижче).

Нагадаємо, що доходами для платника єдиного податку визнаються доходи, отримані протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі.

Визначення доходу здійснюється за «касовим методом».  Перелік надходжень, які не є доходами для цілей оподаткування, визначений в п.292.11 ст.292 ПКУ.

ПДВ

Чи не найбільший блок питань, які виникали у бізнесу, це питання ПДВ при переході на 2%. Сьогоднішніми змінами Верховна Рада трохи заповнила ті прогалини, які існували.

Отже, на період переходу на 2 % реєстрація платником ПДВ не анулюється, а призупиняється. Це означає, що при переході на 2% не потрібно проводити умовний продаж товарних залишків, а також в періоді перебування на 2%: не потрібно визнавати податкові зобов’язання, складати та реєструвати податкові накладні та подавати податкову звітність. Разом з тим, в цей час, придбаваючи товари/послуги у платників ПДВ ви не зможете формувати податковий кредит.

Отже, усі товари/послуги, які постачатимуться в періоді перебування на 2%, можуть постачатися без ПДВ (не є об’єктом оподаткування).

Однак, Законом №2142 передбачено один суттєвий нюанс: якщо товари, які реалізовані в періоді перебування на 2%, були придбані на загальній системі оподаткування з ПДВ (тобто до переходу на 2%), то по таких товарах потрібно здійснити нарахування компенсуючих податкових зобов’язань за правилами п.198.5 ст.198 ПКУ.

Такий обов’язок з донарахування ПДВ має бути виконаний не пізніше останнього дня місяця, коли підприємство повернеться назад на загальну систему оподаткування.

Іншим, не менш важливим нововведенням, передбаченим Законом №2142, є також звільнення тих, хто перейшов на 2%, від сплати ПДВ при розмитненні товарів, які ввозяться в Україну.

Однак, таке звільнення не надається на товари, які мають походження з Російської Федерації чи тимчасово окупованих територій.

Звітність та сплата

Більше ніяких авансових внесків. Звітність та сплата здійснюватиметься традиційним методом:

- крок 1 - подання декларації, в які декларується зобов’язання;

- крок 2 -  сплата задекларованого зобов’язання.

Звітний період  - місяць. Строки для подачі декларації – 20 днів по закінченню звітного місяця, ще 10 днів по закінченню граничного терміну звітування надається на сплату.

Вигоди та ризики

Наразі, бізнес часто запитує, чи вигідно перейти на єдиний податок за ставкою 2%. Скажу  - це все індивідуально. Кожен для себе має прорахувати вигоди та ризики. І для цього, наведу вам кілька потенційних проблем, з якими може зіткнутися будь-яке підприємство, що перейде на нову спрощенку.

Проблема номер один: У періоді дії 2% від обороту у підприємства буде призупинено реєстрацію платником ПДВ. А отже, придбаваючи з ПДВ товари чи імпортуючи їх в періоді перебування на 2% ви не зможете формувати податковий кредит. ПДВ, сплачений постачальнику буде включатися  до балансової вартості товарів (собівартості). І якщо ці товари ви не встигли реалізувати у періоді перебування на 2%, то подальша їх реалізація буде з ПДВ, що призведе до завищення цін та втрати конкурентоздатності.

Проблема номер два: за такої системи оподаткування (2% з обороту) діє касовий метод виникнення доходів. При відвантаженні товарів дохід не виникає. Він виникає тоді, коли надходять кошти. 

Якщо в періоді перебування на 2% було відвантажено товари, за які не отримано оплату, у підприємства відсутні оподатковувані доходи. Але, якщо оплата надійде вже в періоді перебування на загальній системі оподаткування, то прийдеться збільшити фінрезультат до оподаткування на таку суму надходжень (https://zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&id=30460). Тобто, замість 2% фактично прийдеться сплатити вже 18% з обороту.

Проблема номер три: для підприємств з низькою маржинальністю, у яких в обліку фігурує суттєва компонента затрат,  2% з обороту може бути непосильним податковим тягарем. Тому перш ніж обрати нову модель оподаткування, потрібно все ретельно порахувати. 

Останні записи