Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.07.2014, 18:39

Не дав та ще й забрав. Переселенці vs Яценюк

Незалежний журналіст, член НСЖУ

Уряд не тільки переклав допомогу постраждалим у результаті АТО: пораненим, вдовам загиблих, переселенцям – на плечі волонтерів та благодійників, але й сам вирішив засунути руку до їх кишені. Комуністи тут ні при чому, але Яценюк завадив.

Законотворча діяльність уряду останнім часом виглядала дуже дивно. То найважливішим для депутатів був розпуск фракції Комуністичноїпартії та розпад парламентської коаліції, тепер відставка А. Яценюка. Які політичні ігри у Верховній Раді, коли треба терміново вирішувати життєво нагальні проблеми, пов'язані з проведенням воєнних дій!

На 24 липня, заданими ДСНС, кількість переселених із зон АТО людей становить 51 тис. 234 особи,при тому, що реальна кількість переміщених людей більша. За один тиждень свої домівки залишили 5 тис. громадян України! Чому ж у держави до них не доходять руки?

Я вже писала про незрозуміле гальмування з прийняттям Закону, якийвизначатиме правовий статус та механізми державної допомоги людям, які вимушені булизалишити місця проживання внаслідок проведення АТО.

С. Соболєв обіцяв прийняті цей закон ще у червні, однак віз і ніні там. 16 липня Президент ветував Закон №4998-1 як такий, що «невизначає порядок надання державної допомоги вимушеним мігрантам, не забезпечитьскоординованої і відповідальної роботи органів державної влади, місцевогосамоврядування та їх взаємодії з громадськістю в цьому напрямку, не відповідаєміжнародним стандартам захисту внутрішньо переміщених осіб».

Так "тимчасово переселені особи" перехрещені у "внутрішніх мігрантів", ситуація зі статусом заплутується, і державна допомога відкладається у довгу скриньку.  

Зате пішла ціла злива законів щодо оподаткування благодійної допомоги вУкраїні. 26 червня Український фонд благодійників вніс нарозгляд законопроекти №4172а та №4173а .

4 липня свій законопроект подали А. Кінах та О. Ляшко.17 липня закон про соціально-економічний захист громадян, які опинилися натриторіях АТО, внесла фракція «Удар». 18 липня зареєстровано законопроектна ту же тему від «Батьківщини» та«Свободи».

Здавалося б, чудово, що всі політики так трепетно піклуються про постраждалихта благодійників. Однак, як скаржиться директор Українського форумублагодійників Анна Гулевська-Черниш,їх самих про проблеми та побажання  якраз не спитали.

22 липня, коли черга дійшла до голосування, депутати відмовилися голосуватинавіть за розгляд (!) закон опроектів,внесених благодійними організаціями.

Депутат ВРУ (фракція «Удар» ) Оксана Продан прокоментувала ситуацію так: «В нашихзаконопроектах, які ми внесли з Іриною Геращенко, вирішується комплекс питань,які сьогодні, під час дії АТО, є у мешканців Донбасу, у поранених під час АТОта сімей загиблих там. Серед цих питань є і звільнення від податку на доходифізичних осіб благодійної допомоги, яку отримують мешканці Донбасу, пораненіпід час АТО та сім'ї загиблих.

Законопроект щодо переселенців готував наш Валерій Пацкан, ми обговорювали його на Фракції і ми за нього голосували,тож про проблеми знаємо, шукаємо шляхи їх вирішення та вирішуємо».

На сьогодні, згідно Податковому Кодексу, ті, хтоотримує благодійну допомогу, повинні сплатити з неї державі податок на прибутоку розмірі 15-25%. Цявимога стосується поранених, родин загиблих та пропалихбезвісти на Майдані та у військових діях, переселенців з зони АТО.

Волонтери-фізичні особи, які збирають благодійніпожертви на свої картки, теж мають сплатити 17%.

Благодійні ж фонди, які займаються лікуваннямпостраждалих, сплачують до 50% податку, зокрема за купівлю протезів. Більше того, б лагодійн а допомогу у вигляді надання безкоштовних послуг теж оподаткову є ться податком на прибуток! Так, надав психолог психологічну допомогупостраждалій від вибухів дитині, яка сіпається від найменшого стуку, – хайплатить податок?

Можливо, ці гроші не зайві для бюджету. Але це нонсенсз моральної точки зору! Виходить, держава не виділила достатньо грошей на дпопомогупостраждалим, на закупівлю спорядження для армії, ліків і протезів дляпоранених – все це взяли на себе благодійники – і вони ще раз повинні платитидержаві? Адже волонтери, заробляючи ці гроші, вже сплатили податки з заробітноїплати чи податки на прибуток підприємства, а ще сплатили 20% ПДВ при закупівлі!

Ще огидніше з оподаткуванням грошей, витрачених накупівлю продуктів та потрібних речей для переселенців. На це держава не виплачуєпоки що ні копійки і не спромоглася налагодити постачання хоч би харчів.

І, нарешті, благодійні організації не мають праваотримувати допомогу з бюджету. Хоча мають обов язки цей бюджет наповнювати.

 

Тож, життєво важливі для понад 50 тисяч громадян законопроектиопинилися під сукном. Ще важливий нюанс, який варто розуміти. Аби надатиподаткові пільги на благодійну допомогу переселенцям, слід принаймні оперуватипоняттями статусу цих людей. А Законопроект №4998-1 про переселенців, як мипам'ятаємо,досі чекає подолання вето панаПрезидента, але йому не до того, він пише листи щодо А. Яценюка.

Невже Закон про статус переселенців неприймається, тому що вимагатиме нарешті виділення обіцяних з Резервного фондуДержбюджету коштів на допомогу переселенцям? А податки з благодійників незнімаються, бо депутати не хочуть відмовлятися від цих кривавих копійок?Власне, суми там аж ніяк не копійчані, але невже цинізм дійшов до такої межі?Не хочеться вірити.

21 липня М. Катеринчук подав до Верховної Ради Проект Закону про внесеннязмін до Закону України «Про Кабінет Міністрів України» (щодо обов'язковостіутворення Міністерства з питань Криму та тимчасових переселенців України). Комітетйого наразі розглядає. І знову плутанина. Хто ж такітимчасові переселенці? Це ті самі «вимушенімігранти», які фігурують у його попередньому законопроекті чи інші? «Наша песня хороша, начинай сначала…».

У Верховній Раді депутати обговорюють всякі надважливі речі, тільки неясно, коли ж черга дійде до долі тих 50 тисяч переселенців, менш цікавих, ніж обрання прем'єр-міністра?


Ігор Корнєв, партнерадвокатської фірми «Goro legal» :

"Відповідно до ч.2 ст. 7 Закону України «Про волонтерську діяльність» для надання волонтерськоїдопомоги обов’язковим є укладання договору про провадження волонтерськоїдіяльності з волонтерською організацією. Ще однимваріантом є отримання довіреності від безпосереднього отримувача допомоги. Збіркоштів без договору або довіреності є незаконним. Допомогаволонтерів благодійним організаціям також оподатковується як отриманнябезкоштовних послуг.

На сьогодніблагодійні пожертви, які збирають фізичні особи з метою подальшої передачііншим особам як благодійної допомоги вносяться до податкової декларації таоподатковуються податком на прибуток фізичних осіб 15, 17%. Відповідно до Податкового кодексу України не включається до оподатковуваного доходусума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надаєтьсярезидентами – юридичними або фізичними особами на користь платника податкупротягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує 1710 грн. на рік".




Останні записи