Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.09.2014, 18:56

Як боротися з тривалим невиконанням судових рішень?

Юрист Юридичної компанії «Дешунін та партнери»

СЕРГІЙ ДЕШУНІН, керуючий партнер Юридичної компанії «Дешунін і партнери» зазначає: "Одним із засобів боротьби з тривалим невиконанням судових рішень може стати звернення до Європейського суду з прав людини!" Про це - в матеріалі!

Невиконаннясудових рішень в Україні, на жаль, стало чи не національною традицією. Особливоце стосується рішень, якими кошти стягнуто з державного бюджету. Процедура виконання таких судових актів, як правило , затягуєтьсяна роки. Чи можна побороти цютяганину ? Одним із засобів може стати звернення доЄвропейського суду з прав людини (далі – Суд, Європейський суд, Євросуд, ЄСПЛ) .

Три місяці на виконання

Одним із заявників у цій справі булаюридична особа (мій клієнт), перед якою держава має борг у розмірі понад $ 5 млн.До речі, ця вимога є однією із найбільших серед заяв, об єднаниху справі « Яворовенкота інші проти України ».

Отже,судді Євросуду констатували, що відсутність коштів у національномубюджеті не може слугувати підставою дляневиконання державою своїх зобов язаньза судовими рішеннями . Бездіяльність державнихорганів щодо виконання таких рішень суду, зокрема постійні відстрочення , котріобумовлюються недостатністю бюджетних коштів, як підтверджує рішення ЄСПЛ, — незаконні.Тож усім,хто сьогодні домагається виконання судових рішень, боржником за яким є держава(в особі уповноважених органів), можна порадитивзяти до уваги й ці обставини тавказане рішення ЄСПЛ і звертатися в Страсбург.

Останні записи