Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.03.2018, 11:44

Чи завжди порушення умисні?

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Закупівлі за державні кошти – це спокуса, в тому числі й з корупційним присмаком. Але ж чи завжди порушення медзамовниками законодавства в сфері закупівель умисні?

Ювілейна десята стаття про життя  замовників закладів охорони здоров’я міста Києва та Київської області.

До різних методів вдаються медзамовники в регіоні - обирають переможцями процедур закупівель учасників, пропозиції яких не відповідають умовам документації, незаконно та необгрунтовано відхиляють дешевші пропозиції учасників, обираючи "своїх" дорожчих.

Не лінуються замовники ділити закупівлі на декілька процедур, зменшувати таким чином очікувану вартість кожної, нижче порогових рівнів, що доволяє їм не проводити відкриті торги, а укладати прямі договори.

Але, як свідчить моніторинг, не завжди порушення медзамовники вчиняють умисно, в даному випадку замовнику "допоміг" електронний майданчик.

Комунальний заклад Київської обласної ради "Київська обласна дитяча лікарня" оголосив закупівлю продукції медичного призначення. Предмет закупівлі буввизначений за кодом Єдиного закупівельного словника ДК 021:2015:33695000-8(Продукція медичного призначення, крім лікарських засобів).

Разом з тим, в тексті оголошення виявлено, що учасники повинні були поставитимедичні розчини (всього 21 найменування), зокрема Глюкози моногідрат 5 %та 10 %; Парацетамол; Калію хлорид; Метронідазол; Флуконазол; Ципрофлоксацин;Теофіліну моногідрат; Ацетилцистеїн; Кальцію глюконат тощо.

Зазначені препарати є лікарськими засобами в розумінні ЗаконуУкраїни від 04.04.1996 № 123/96-ВР "Про лікарські засоби" ("… лікарськийзасіб – будь-яка речовина або комбінація речовин (одного або декількох АФІ тадопоміжних речовин), що має властивості та призначена для лікування чипрофілактики захворювань у людей…").

Для з’ясування причин невідповідності до медзамовника було направлено листпро надання пояснень.

Київська обласна дитяча лікарня повідомила, що торги спочатку дійснооголошувались на закупівлю медичних розчинів.

Під час розміщення інформації в системі у замовника виникли технічні проблеминаступного змісту. На майданчику " L " , з якого замовник оголошував процедуру закупівлі,є допоміжне віконце, де з переліку міжнародних непатентованих назв лікарськихзасобів (МНН) можна обрати потрібну замовнику МНН назву засобу.

При внесенні окремих позицій переліку виникли складнощі, оскількипотрібних назв у допоміжному віконці не було, а зазначити їх самостійно замовникне мав технічної можливості.

Як пояснює замовник, він звернувся на електронний майданчик  " L "  для отриманнятехнічної підтримки. Працівники майданчику для успішного оголошення закупівлі порадилизастосувати код класифікатора ДК 021:2015:33695000-8 (Продукція медичного призначення,крім лікарських засобів), не зважаючи на те, що в даному випадку закуповувалисьлікарські засоби, що й було зроблено замовником.

КЗ КОР "Київська обласна дитяча лікарня" провело процедуру закупівлі,свої пропозиції подали ТОВ "Медичний центрМ.Т.К." та ТОВ "Компанія «Укроптпостач".

Переможцем процедури стало ТОВ "Медичний центр М.Т.К.", пропозиціяякого була визнана найбільш економічно вигідною. З переможцем тендеру укладенодоговір.

Замовник у своїх поясненнях додатково зазначив, що він готовий розірватиукладений договір та розпочати нову процедуру, але вже з іншого майданчика.

Враховуючи, що згідно з статтею 164-14 Кодексу проадміністративні правопорушення адміністративна відповідальність за помилково визначенийкод не перед бачена, процедура закупівлі (була конкурентною) завершена, а також той факт, щовчинення порушення не було умисним та сталося у зв’язку з особливостямифункціонування електронного майданчику,розривати укладений договір недоцільно.

 

Я Руденко Тетяна, Координатор центруреагування на порушення у закупівлях в місті Києві та Київської області. Цейблог створено для поширення інформації про виявлені порушення замовників іучасників процедур закупівель сфери охорони здоров’я регіону.

  Дослідження проводиться у рамкахпроекту «Медичні закупівлі місцевого рівня – контроль та реагування», якийздійснюється за підтримки ГО «Інститут аналітики адвокації» та МФ«Відродження». 

 

Останні записи