Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.01.2018, 09:23

"Допорогові ремонти" в медзакладах. А що так не можна було?

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Державні замовники обирають "допорогові" закупівлі, які з одного боку пришвидшують закупівлі, а з іншого - містять найбільше можливостей для зловживань.

Я Руденко Тетяна, регіональний координатор закупівель сфери охорони здоров’я вмісті Києві та Київської області. Вирішила створити свій блог для поширенняінформації про виявлені порушення замовників і учасників процедур закупівельсфери охорони здоров’я регіону. 

Щотижняя розповідаю про особливості законодавства в сфері закупівель, порушення"медзамовників" та помилки учасників.

Згідноз Законом України "Про публічні закупівлі" система публічнихзакупівель ProZorro з 2016 року стала обов’язковою для здійснення закупівельдержавними замовниками. Спочатку для центральних органів виконавчої влади івеликих держпідприємств, а з 1 серпня – для всіх державнихзамовників. Отже, вже понад півтора роки система обов’язкова для всіхзамовників.  

Законпередбачив введення електронної системи для всіх державних закупівель товарівта послуг, вартість яких дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень, а для робіт –дорівнює або перевищує 1,5 мільйони гривень. Закупівлі на зазначені суминазивають "надпороговими".

Разом з тим, всіінші закупівлі в сумах, нижче зазначених вище, так звані "допорогові"закупівлі, не обов’язкові для проведення у системі ProZorro, і їх можнапроводити шляхом прямого укладання договорів з постачальниками.

Водночас законпередбачає, що замовник з метою вибору постачальника може використовуватисистему для закупівлі товарів, робіт та послуг. Тобто проводити електроннийаукціон в ProZorro, мати змогу зекономити бюджетні кошти і з кількох пропозиційвибрати найвигіднішу можуть замовники по всіх процедурах закупівлі. Головне –було б бажання!

Станомна сьогодні в Київському регіоні проведено загалом 317,02 тис. процедур ізекономією понад 19,7 млрд. грн. При цьому кількість "допорогових"закупівель становить 258,64 тис. – а це понад 80%.
Отже,замовники обирають "допорогові", які з одного боку пришвидшуютьзакупівлі, а з іншого - містять найбільше можливостей для зловживань.

Чому? Аналізуючизакупівлі, що проводять медичні заклади, бачу, що проблемою є окрім правильноговибору процедури закупівлі, правильне визначення й предмета закупівлі.

Для прикладу – Київський міський пологовийбудинок № 6 (вул. П. Запорожця, 26а, м. Київ) влітку провів поточнийремонт коридорів другого та третього поверхів. Для цього оголосив майжеодночасно 24, 25 та 26 липня три допорогові процедури закупівлі із вартістю198 500 грн, 172 400 грн, 199 985 грн. 

З акупівля малярних робіт та ремонту підлоги,електромонтажних робіт в коридорі другого поверху здійснювалась окремо,окремими процедурами. 

З амовникщодо наданих мною зауважень стверджував наступне. Так, "допорогові"процедури закупівлі було проведено цілком правильно, оскільки фінансуванняпоточного ремонту здійснювалось за рахунок благодійних внесків.  Отже,здійснення ремонту в пологовому будинку виявилось можливим завдяки благодійнимвнескам.

Разомз тим, пологовий будинок № 6 однозначно є замовником в розумінні Закону України"Про публічні закупівлі" та має здійснювати закупівлі за процедурами,встановленими Законом. Джерело надходження коштів, за рахунок яких здійснюєтьсязакупівля, значення не має.  

Предметзакупівлі, незалежно від вартісних меж визначається у відповідності до Порядкувизначення предмета закупівлі, затвердженого Наказом Мінекономіки від17.03.2016 № 454.  Відповіднодо пункту 2.2. Порядку під час здійснення закупівлі послуг з поточногоремонту  предмет закупівлі визначається за кожним окремим будинком,будівлею, спорудою, лінійним об’єктом інженерно-транспортної інфраструктури згідноз термінологією державних будівельних норм ДБН А.2.2-3:2014 «Склад та змістпроектної документації на будівництво».

Тобто  предметзакупівлі послуг з поточного ремонту визначається в розрізі конкретного об’єкта, ане переліку робіт, які на ньому виконуватимуться. Ключовим при визначенніпредмета закупівлі послуг з поточного ремонту є об’єкт будівництваінженерно-транспортної інфраструктури, будинок, будівля, споруда тощо.

Питання перевищення вартісногопорогу, встановленого для вартості предмета закупівлі у частині першій статті 2Закону розглядається окремо за кожним окремим будинком, будівлею, спорудою,лінійним об’єктом.  Отже, пологовий будинок № 6 длязакупівлі послуги з поточного ремонту коридорів на другому та третьому поверхахпологового будинку поділив предмет закупівлі на три окремі процедури. Внаслідоктакого поділу, вартість кожної з цих частин не перевищувала вартісні межі,встановлені абзацом другим частини першої статті 2 Закону України "Пропублічні закупівлі", що дало замовнику можливість уникнути проведенняпроцедури відкритих торгів.

Аось інша ситуація – Обухівська центральна районна лікарня. Закупівлякапітального ремонту стаціонарного флюорографа ФЦОЗ, очікувана вартість –225 000 грн. Замовник провів як допорогову закупівлю – адже цейкапітальний ремонт визначено як роботи із встановленими законодавчо вартіснимимежами (зазначала на початку) понад 1,5 млн. грн. 

Х очузауважити, що предмет закупівлі за кодом єдиного закупівельного словника буловизначено замовником вірно – ДК 021:2015:50420000-5-Послуги з ремонту ітехнічного обслуговування медичного та хірургічного обладнання. 

Р оботиу розумінні Закону – це проектування, будівництво нових, розширення,реконструкція, капітальний ремонт та реставрація існуючих об’єктів і спорудвиробничого і невиробничого призначення, роботи з нормування в будівництві,геологорозвідувальні роботи, технічне переоснащення діючих підприємств тасупровідні роботам послуги, у тому числі геодезичні роботи, буріння, сейсмічнідослідження, аеро- і супутникова фотозйомка та інші послуги, що включаються докошторисної вартості робіт, якщо вартість таких послуг не перевищує вартостісамих робіт.

Разомз тим, послуги – це будь-який предмет закупівлі, крім товарів і робіт, зокрематранспортні послуги, освоєння технологій, наукові дослідження, науково-дослідніабо дослідно-конструкторські розробки, медичне та побутове обслуговування,лізинг, найм (оренда), а також фінансові та консультаційні послуги, поточний ремонт. 

О тже,  ремонтобладнання, а саме стаціонарного флюорографу в розумінні Закону відноситься допослуг . Таким чином, Обухівська центральна районна лікарня неправомірнозастосувала "допорогову" процедуру закупівлі.

Замовникам було направлено листи з відповідними роз’ясненнями щодо вибору процедурзакупівель.

Окрімтого, враховуючи моє повідомлення про порушення, Державна аудиторська службарозпочала ревізію питань фінансово-господарської діяльності Обухівськоїцентральної лікарні за період 01.01.2014 – 01.10.2107.

Дослідження проводиться у рамках проекту "Медичнізакупівлі місцевого рівня – контроль та реагування", який здійснюється запідтримки ГО "Інститут аналітики адвокації" та МФ"Відродження". 

Останні записи