Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.12.2017, 09:32

А якщо все прорахувати?Яка улюблена арифметична дія медзакладів Києва?

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Прозорі схеми допорогових закупівель залишаються одним з найважливіших аспектів подальших змін.

Згідно з ЗакономУкраїни «Про публічні закупівлі» система ProZorro з 2016 року сталаобов’язковою для здійснення закупівель державними замовниками. Спочатку дляцентральних органів виконавчої влади і великих держпідприємств, а з 1 серпня - для всіх державних замовників.
Законпередбачив введення електронної системи для всіх державних закупівельтоварів та послуг, вартість яких дорівнює або перевищує 200 тис яч гривень, а для робіт –дорівнює або перевищує 1,5 мільйони гривень. Закупівліна зазначені суми називають «надпороговими».

Статистика.
На початок груднякількість допорогових процедур в системі ProZorro становить 1, 15 мільйонів.Надпорогових же проведено 211, 15 тисяч.
Отже,бачимо, що   84 % від усіх процедур, що проходять всистемі - допорогові, які з одного боку пришвидшують закупівлі, а з іншого -містять найбільше можливостей для зловживань.
Чому? Тому що удопорогових закупівлях найбільше випадків завищення реальних закупівельних цінтоварів. Можна намалювати будь-яку ціну, аби вона була «в межі» та неперевищувала встановлений ліміт. І що найпрекрасніше - тобі за це нічого небуде!

Наприклад,

Державна установа «Національний інститут хірургії татрансплантології ім. О.О. Шалімова» Національної академії медичних наук Україниз однієї сторони, і приватне акціонерне товариство «Медфарком-Центр» з іншоїсторони уклали договір про закупівлю 513 упаковок спеціальних продуктівхарчування, збагачених поживними речовинами (ентеральне харчування) («Нутрізон»)на суму 198 678 грн.
Тобто, до суми 200 тисяч гривень не вистачає 1 тисячі322 гривні.
Якщо порахувати середню вартість упаковки придбаноготовару, то виходить, що не вистачило лише трьох упаковок дляпроведення відкритих торгів. Виходить, що Інституту потрібно було саме 513упаковок, і ні однією більше.
За результатом аналізу мережі Інтернет тацінової політики на закуплені Інститутом ім. О.О. Шалімова спеціальні продуктихарчування, встановлено, що їхня вартість нижча від закупівельної в межах 30гривень. Тобто, 30 гривень для однієї упаковки в загальній сумі дає економіюпонад 15 тисяч гривень.
І це за результатом аналізу відкритих данихв мережі Інтернет.

Економічна теорія та дослідження свідчать,що найбільш важливий показник конкурентності ринку – це кількість учасників. З цієї точки зору, задача системи ProZorro полягає в підвищеннікількості постачальників, що беруть участь у   тендерах. Ідеальнийрезультат для системи ProZorro – це коли ринок, на якому раніше у кожної держустанови був свій«улюблений» постачальник перетворюється на конкурентний ринок .

Проте, так звані допорогові закупівлідозволяють замовникам всупереч конкуренції укладати договори зі «своїми».
Найцікавіше те, що два тижні тому Інститутім. О.О. Шалімова оголосив нову закупівлю, в тому числі

Вихід із скрути через«допороги» знайшов й Пологовий будинок № 6 м. Києва.
Чому суму закупівліне розбити на дрібні,  які проходять у звичайному«неконкурсному» режимі?
Пологовийбудинок №6 для закупівлі послуги з поточногоремонту коридорів на другому та третьому поверхах пологового будинку поділивпредмет закупівлі на три окремі процедури.
Оголосив їх в системі закупівель 24, 25 та 26 липня 2017року. Тобто з різницею в день.
Очікувана вартість кожної з процедур закупівлі не перевищувалавартісні межі 200 000 грн, а саме – 198 500 грн, 172 400 грн,199 985 грн.
Отже, внаслідок такого поділу, вартість кожної процедури неперевищувала вартісні межі, що дало замовнику можливість уникнути проведенняпроцедури відкритих торгів.

Але Закон забороняє ділити предмет закупівлі на частини з метою уникненняпроведення процедури відкритих торгів або застосування Закону України «Про публічні закупівлі».
У всіхтрьох процедурах закупівлі Пологовим будинком укладені договори з ТОВ «НВКСтрой», яке єдине подало свої пропозиції для участі у зазначених закупівлях.

Такимчином, регламентація допорогових закупівель в Законі України «Про публічні закупівлі» є основним способом вирішення більшості проблем. В цьому зацікавлена велика кількість представників бізнесу.
Прозорі схемидопорогових закупівель залишаються одним з найважливіших аспектів подальших змін. 

Дослідження проводитьсяу рамках проекту «Медичні закупівлі місцевого рівня – контроль та реагування»,який здійснюється за підтримки ГО «Інститут аналітики адвокації» та МФ«Відродження».


 



 

  

Останні записи