Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.03.2011, 15:28

Підприємець – «єдинщик» з 1 квітня 2011 року опиниться в гетто чи є шанс на життя ???

МВА, керуючий партнер Аверті, член Експертної ради Спілки експертів України, оцінювач ОІВ

З 1 квітня 2011 року вступає в силу III розділ Податкового Кодексу України «Податок на прибуток підприємств».

Приводжу у своєму блозідумку члена Федерації оцінювачів бізнесу та інтелектуальної власності,Сертифікованого бухгалтера та Члена комітету з питань оподаткування УкраїнськоїАсоціації Сертифікованих бухгалтерів та аудиторів Марії Ростецької. Роздуми натему: Чи втрачає шанс працювати з підприємствами з 1 квітня фізична особапідприємець, що сплачує єдиний податок? Чи він таки  може зберегти собі підприємства в якостіклієнтів?

З 1квітня 2011 року вступає в силу III розділ Податкового Кодексу України «Податокна прибуток підприємств». Відповідно до ст. 139.1.12 цього розділу підприємствоне може зменшити прибуток до оподаткування на витрати, понесені у зв'язку ізпридбанням товарів (робіт, послуг) та інших матеріальних і нематеріальнихактивів у фізичної особи - підприємця, що сплачує  єдиний податок (крім витрат, понесених узв'язку із придбанням робіт, послуг у фізичної особи - платника єдиногоподатку,  яка здійснює діяльність у сферіінформатизації.)

Чиозначає це, що з 1 квітня фізична особа підприємець, що сплачує єдиний податоквтрачає шанс працювати з підприємствами? Чи він таки  може зберегти собі підприємства в якостіклієнтів?

По-перше,всі підприємства з точки зору оподаткування підрозділяються на ті, що є наспрощеній системі оподаткування та ті що на загальній системі оподаткування.

Якщо,підприємство на спрощеній системі оподаткування, то співпраці між підприємцемта підприємством ніщо не загрожую, тому що базою оподаткування є дохід(виручка), а не прибуток.

Якщо,підприємство на загальній системі, то для того, щоб зрозуміти чи є погрозаспівпраці треба дізнається, чи попадає це підприємство під «податковіканікули», чи ні.

Якщопопадає, то ніякої загрози для співпраці також не має.

Алеякщо не попадає, то деяка загроза є, але і з цим треба спокійно розібратися іможна разом з підприємством вирішити, чи вигідно працювати разом, чи ні?

Дляцього подивимося це з обох точок зору: підприємства та підприємця.

Зточки зору підприємця, якщо він працює на спрощеній системі, то на веденняобліку він витрачає мінімум часу та  можене залучати бухгалтера.

Взв’язку з цим собівартість його товару чи послуги мінімальна. 

Якщовін переходить на загальну систему, то він змушений витрачати більше часу наоблік, а відповідно  менше часу саме наосновний бізнес. Або, щоб не відкликатися від основної справи найняти бухгалтера. Крім того його відрахування вбюджет та в пенсійний фонд  замість  412,53грн в квітні  та 434,39грн в груднібудуть складати як найменш 51,76 % від чистого доходу. Інакше, кажучи, якщопідприємець в місяць отримає чистий дохід в розмірі 1 500 грн., йоговідрахування в пенсійний фонд та в податкову складає 776,40 грн. Так чи інакшесобівартість товару, послуг підприємця збільшується і як слідство ціна продажутакож збільшується.

Зіншого боку підприємство, яке сплачує податок на прибуток та є прибутковим.Якщо він користується послугами підприємця на спрощеній системі оподаткування,то його витрати на податок на прибуток збільшується, а якщо послугамипідприємця на загальній системі оподаткування, то витрати на податок наприбуток зменшуються.

Алеж в решті решт підприємству цікаво збільшити суму прибутку після оподаткування,а за рахунок який статей витрат це відбудеться великого значення не має.

Теперна числовому прикладі подивимося варіанти співпраці підприємства з «єдинщиком»та з підприємцем на загальній системі оподаткування.

Наприклад,якщо «єдинщик» може надати послугу за 1 000 грн, то підприємець на загальнійсистемі оподаткування вимушені за цю ж послуги брати 1 500 грн.

Зіншого боку, наприклад, підприємство отримало дохід в розмірі 100 000 грн. Унього є витрати, які можна відносити на валові витрати в розмірі 70 000 грн. Істоїть перед вибором отримати послугу від підприємця «єдинщика» чи відпідприємця на загальній системі.

Впершому випадку його податок на прибуток буде складати (100 000 – 70 000)*23% =6 900 грн. Прибуток після оподаткування складає 100 000 – 70 000 – 6 900 - 1000 = 22 100 грн.

Вдругому випадку податок на прибуток буде складати 6 555 грн. ((100 000 – 71500)*23%).   А прибуток післяоподаткування складе 21 945 грн.( 100 000 – 71 500 – 6 555). Тобто менше.

Мибачимо, що при цих цифрах підприємству економічно вигідніше продовжуватипрацювати з «єдинщиком»

Інакшекажучи, в разі якщо підприємець «єдинщик» надає послуги чи продає товар поціні  на 30% нижче ніж підприємець назагальній системі, і  в першу чергу, зарахунок дешевизни обліку та менших відрахувань в бюджет та в пенсійний фонд унього є всі шанси співпрацювати з підприємством на загальній системіоподаткування.

 

Марія Ростецька

Сертифікованийбухгалтер практик, Член комітету з питань оподаткування Української АсоціаціїСертифікованих бухгалтерів та аудиторів

Останні записи