Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.03.2017, 18:53

Перепланування-2017: умови та процедура

Адвокат

5 січня 2017 року вступила в силу постанова Кабінету Міністрів України №1024 від 28.12.2016 року, відповідно до якої було внесено зміни до Правил користування приміщеннями житлових будинків і гуртожитків. Так змінами передбачається, зокрема, що власники, н

Так в ідповідно до ст.ст.100 та 152 Житлового кодексу УРСР , виконання наймачемта власниками робіт з переобладнання та перепланування жилого будинку, жиловогоприміщення та жилого приміщення приватного житлового фонду, які не передбачають втручання в несучіконструкції та/або інженерні системи загального користування, не потребують отримання документів, щонадають право на їх виконання. Після завершення зазначених робіт введенняоб’єкта в експлуатацію не потребується.

Більше того,вищезазначеною постановою було скасовано дозволи на перепланування тапереобладнання житлових будинків та гуртожитків, проте за умови дотриманняпевних обмежень.

Так, доперепланувань, які все ще підлягають «узаконенню», можна віднести: об’єднанняквартир на одному або різних поверхах, облаштування дверних прорізів в несучихстінах, а також здійснення інших змін, пов’язаних з порушенням капітальнихконструкцій. Для реалізації таких змін у житловому приміщенні, все ще потрібноотримати дозвільні документи на будівельні роботи та ввести перепланованийоб’єкт в експлуатацію.

В той же час варто враховувати, що виконання робіт, визначених частиноюпершою статті 100 Житлового кодексу УРСР, внаслідок яких змінюється площа, кількістьчи склад приміщень у будинках державного чи громадського житлового фонду,допускається за письмовою згодою наймодавця (орендодавця), якщо інше непередбачено договором найму (оренди).

Зміненими Правиламитакож передбачено, що власник квартири, житлового приміщення у гуртожитку маєправо здавати внайм (в оренду) квартиру, житлове приміщення у гуртожитку абокімнату квартири та укладати інші договори відповідно до законодавства.Користування наймачем (орендарем) квартири, житлового приміщення у гуртожитку(кімнати) здійснюється згідно з договором найму (оренди).

Окрім того,Правила в новій редакції також передбачають, що с піввласники  житлового будинку, гуртожитку зобов’язані забезпечувати належне утримання,експлуатацію, реконструкцію, реставрацію, поточний і капітальний ремонт,технічне переоснащення спільного майна житлового будинку,  гуртожитку пропорційно до частки співвласника на умовах співфінансування.

Зміни також передбачають, що за умовивідсутності поквартирного (покімнатного) обліку та відсутності згоди міжмешканцями квартири, житлового приміщення у гуртожитку  щодо оплати житлово-комунальних та іншихпослуг плата розподіляється: за електроенергію при загальному лічильнику -пропорційно потужності  побутовогоелектричного обладнання кожного співвласника, наймача (орендаря); за  газ, водопостачання та водовідведення, освітлення підсобних  приміщень - за чисельністю зареєстрованих осіб, що проживають у квартирі,житловому приміщенні у гуртожитку.

Що стосується послуг зцентралізованого опалення, з утримання житлових будинків  і споруд та прибудинкових територій – нарахування за встановленими тарифамивідповідно до опалюваної та загальної площі приміщення, яким користуєтьсявласник, співвласник, наймач (орендар).

Правилами також передбачено, що власники,наймачі (орендарі) приміщень житлових будинків і гуртожитків несутьвідповідальність згідно із законом.

Така відповідальність передбаченастаттею 150 Кодексу України про адміністративні правопорушення,відповідно до якої порушення правил користування житловими приміщеннями,санітарного утримання місць загального користування, сходових кліток, ліфтів,під’їздів, прибудинкових територій, порушення правил експлуатації жилихбудинків, жилих приміщень та інженерного обладнання, безгосподарне їхутримання, а також самовільне переобладнання та перепланування жилих будинків іжитлових приміщень, використання їх не за призначенням, псування жилихбудинків, жилих приміщень, їх обладнання та об’єктів благоустрою тягнуть засобою попередження або накладення штрафу на громадян від одного до трьохнеоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17-51 гривень) і попередження абонакладення штрафу на посадових осіб – від трьох до семи неоподатковуванихмінімумів доходів громадян (51-119 гривень).

В ласник,наймач (орендар) жилого будинку, житлового і нежитлового приміщення в житловомубудинку, який допустив самовільне переобладнання чи перепланування, щопризводить до порушення конструктивних елементів або засобів протипожежногозахисту, зобов’язаний за свій рахунок привести це приміщення до попередньогостану .

У разі, якщо самовільне перепланування абопереобладнання призводить до погіршення технічного стану всього будинку іпорушуються права інших споживачів, ці роботи виконуються виконавцем послуг, апитання відшкодування вартості цих робіт власником, орендарем житловогобудинку, житлового або нежитлового приміщення в житловому будинку вирішується всудовому порядку.

Останні записи