Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.11.2013, 08:45

Изучаем Правила учета и обращения финвекселей МФС: заметки на полях

Зашел недавно на сайт ООО «МФС» http://www.mfs.kiev.ua и прочитал, что МФС начал свою работу как администратор системы электронного обращения финансовых векселей (далее – Администратор). МФС пригласил всех к сотрудничеству и партнерству и готов рассмотр

Прежде всего, хотелось бы остановиться на юридической модели, избранной МФС для функционирования в качестве Администратора. Итак, система электронного обращения финансов ых векселей (СЭО) используется:

- прежде всего, Администратором как собственником этой системы, он ведет реестр финансовых векселей, выданных как электронний документ, а также сопровождает электронные документы в части учета возникновения, отчуждения  и прекращения прав по финансовым векселям в этой системе;

- Оператором (банком или органом Госказначейства), который заключил с Администратором Договор о подключении к СЭО и Договор о присоединении к электронному документообороту. Оператор (в отношении финансовых банковских векселей)  в понимании Правил также является Векселедателем финансовых банковских векселей (банк) или Векселедеталем финансовых казначейских векселей.

- Участником СЭО (векселедержателем, нотариусом), которые заключили с Оператором Договор об участии в СЭО. Оператор также является Участником СЭО.

В двух словах, СЭО, как я понял,  работает таким образом (на примере выдачи финансовых банковских векселей): банк, желающий выпустить финансовый банковский вексель в элекронной форме, должен заключить с Администратором Договор на подключение к СЭО. После подписания указанного Договора банк приобретает статус Оператора и присоединяется к Правилам, положения которых являются для банка обязательными. Т.е. фактически Правила становятся как бы условиями Договора. После этого банк должен пройти регистрацию в СЭО, для этого ему надо оформить, среди прочих документов,  специальную Анкету Участника СЭО. Подтверждением регистрации банка как Оператора (Участника) СЭО является, в частности, второй экземпляр Анкеты Участника СЭО с отметками Администратора о регистрации.

После регистрации в СЭО банк формирует финансовый вексель в СЭО в качестве электронного документа, заполняя в электронной форме все необходимые реквизиты векселя. Указанный вексель принимается на учет Администратором, т.е. с этого момента считается, что вексель существует в СЭО как ценная бумага, выпущенная в обращение. В дальнейшем она может индоссироваться последующими Векселедержателями. При этом, для того, чтобы Векселеледержатель смог индоссировать такой вексель, он должен заключить с Оператором (при этом, не обязательно с банком, который выдал вексель) Договор на участие в СЭО, на основании которого Векселедержатель сначала должен зарегистрировать свой статус в СЭО, а уж потом совершить в этой системе индоссамент.

На первый взгляд, вроде все понятно. Однако, при детальном изучении Правил возникает немало вопросов и замечаний, которые хотелось бы высказать авторам Правил

Прежде всего, относительно статуса самих Правил. Н а сегодняшний день правовое регулирование деятельности Администратора основано лишь на положениях абзаца 8 ст.41 Закона Украины «Об обращении векселей в Украине» (далее – Закон о векселях), согласно которому «ведення реєстру фінансових векселів, виданих як електронний документ, та облік прав за ними, а також їх погашення забезпечується адміністратором системи електронного обігу фінансових векселів. Функції адміністратора системи електронного обігу фінансових векселів виконує юридична особа, право власності на корпоративні права якої належить Розрахунковому центру з обслуговування договорів на фінансових ринках, створеному відповідно до Закону України "Про депозитарну систему України"». При этом, «особливості видачі, обігу, обліку, сплати та стягнення за фінансовими банківськими векселями визначаються Національним банком України за погодженням з Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку» (абзац 5 статьи ст.41 Закона о векселях). Следовательно, учет прав на финансовые банковские векселя, который осуществляется Администратором, по моему глубокому убеждению, должен быть основан на соответствующей нормативно-правовой базе НБУ. А это значит, что именно НБУ должны быть разработаны правила учета прав по финансовым векселям, на основании которых Администратор  может разработать свои собственные. А так, складывается впечатление, что Правила МФС являются некой Конституцией для всех Участников СЭО, которую нельзя изменить.

В дальнейшем, свои замечания к Правилам буду приводить в формате примечаний к определенному  пункту Правил (только в контексте финансовых банковских векселей).

 

1. Загальні положення

 

1.2. Ці правила розроблені відповідно до Уніфікованого закону про переказні векселі та прості векселі, Цивільного кодексу України, Податкового кодексу України, Закону України «Про обіг векселів в Україні», Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок», нормативно-правових актів Національного банку України та інших актів законодавства України. Усі терміни та поняття, що використовуються у цих Правилах, вживаються згідно з визначеннями вищевказаних актів законодавства України та цих Правил.

 

1.3. У цих Правилах використовуються наступні терміни у наведених нижче значеннях:

 

Фінансовий банківський вексель (далі – Фінансовий вексель або Фінансовий банківський вексель) – цінний папір, що видається банком у документарній формі як електронний документ (з ідентифікацією та збереженням індосаментного ряду на фінансовому векселі) , та посвідчує безумовне грошове зобов’язання банку, що видав Фінансовий вексель, сплатити після настання строку платежу визначену суму грошей власнику векселя (Векселедержателю).

 

Векселедавець фінансового банківського векселя (далі – Векселедавець) – банк , який здійснює видачу фінансових векселів відповідно до вимог законодавства України та є Оператором СЕО .

 

Векселедержатель – особа, яка володіє Фінансовим векселем або набуває відповідних прав за ним на підставі чинного законодавства та уклала відповідний договір з Оператором СЕО, щодо її участі в СЕО та має відкритий у цього Оператора СЕО поточний рахунок для розрахунку в гривні

 

Звітні документи Адміністратора – виписки, довідки у формі електронного документу, що складаються Адміністратором та містять сукупність даних щодо Фінансових векселів, прав на Фінансові векселі та надається Векселедавцю або Векселедержателю, або особі уповноваженій на це відповідно до законодавства.

[ ]

 

Операція у системі електронного обігу фінансових векселів (далі – Операції в СЕО) – дії Учасника СЕО [ ], що призводять до:

- видачі Фінансового векселю;

- вчинення Індосаменту на Фінансовому векселі;

- погашення Фінансового векселю;

- вчинення нотаріальних дій на векселі.

Проведення Операції в СЕО Учасником СЕО здійснюється відповідно до вимог Регламенту СЕО.

 

Учасник СЕО – Оператор СЕО, Векселедавець, Векселедержатель, в т.ч. як заставодержатель, нотаріус (для вчинення нотаріальних дій), які відповідним чином зареєстровані Адміністратором або Оператором СЕО та уклали Договір доступу до СЕО [ ].

 

1.6. Операції в СЕО здійснюються Учасниками СЕО та Адміністратором.

В окремих випадках [ ] для проведення Операцій в СЕО, Адміністратор має право вимагати подання йому додаткових документів, які розкривають зміст операції, що виконується, або містять іншу необхідну інформацію.

 

1.8. Індосамент на Фінансовому векселі в СЕО підписується двома Уповноваженими особами Учасника СЕО  [ ]  і повинен містити три ЕЦП, а саме:

- ЕЦП керівника Учасника СЕО (або уповноваженої особи, яка має відповідно до установчих документів Учасника СЕО повноваження на підписання від імені Учасника СЕО індосаменту на Фінансовому векселі, ,

- ЕЦП головного бухгалтера Учасника СЕО (за наявності посади головного бухгалтера у штатному розкладі) (або уповноваженої особи, яка має відповідно до установчих документів Учасника СЕО та законодавства України повноваження на підписання індосаменту на Фінансовому векселі від імені Учасника СЕО.,

- ЕЦП Учасника СЕО (уповноваженої особи), спеціально призначений для засвідчення дійсності підпису на документах (ЕЦП печатки Учасника СЕО).

 

2.Операційний день

 

2.6. Видача звітних документів Адміністратором здійснюється лише Уповноваженій особі Оператора [ ], якщо їй надані такі повноваження, або представникам Операторів, яким відповідно до установчих документів Оператора та чинного законодавства України надані повноваження на отримання документів від Адміністратора.

 

 

3. Вимоги до Фінансових векселів

 

3.2. Адміністратор обліковує виключно прості Фінансові векселі [ ] .

 

3.3. Погашення Фінансового векселя здійснює Векселедавець [ ].

 

3.4. Адміністратор обліковує Фінансові векселі, що відповідають наступним вимогам:

 

3.4.2. щодо вчинення Індосаменту:

3.4.2.1. не передбачаються будь-які застереження в Індосаменті, крім передбачених законодавством, що регламентує обіг Фінансових векселів [ ];

3.4.2.2. передача Фінансових векселів в заставу (забезпечення) відбувається шляхом вчинення заставодавцем Індосаменту із застереженням «валюта під заставу» [ ];

 

3.4.3. щодо забезпечення авалем:

3.4.3.1. Фінансовий вексель не забезпечується авалем.[ ]

 

 

4. Учасник СЕО

4.1. Для того, щоб стати Учасником СЕО, необхідно виконати наступні дії:

4.1.1. укласти:

-  з Адміністратором (для Операторів та нотаріусів) Договір про підключення до системи електронного обігу фінансових векселів та Договір про приєднання до Правил Електронного документообігу;

-  з Оператором (для Векселедержателів) [ ] Договір про участь у СЕО;

4.1.2. відкрити Векселедержателем у Оператора, з яким укладається договір про участь у СЕО поточний рахунок для розрахунку [ ] в гривні;

 

5. Реєстрація Учасника СЕО в СЕО, внесення змін до Анкети Учасника СЕО, виключення Учасника СЕО з СЕО (закриття Анкети Учасника СЕО), зміна Оператора.

 

5.1. Адміністратор реєструє Оператора в СЕО, а Оператор реєструє Векселедержателя [ ] в СЕО, після укладання відповідного Договору доступу до СЕО, шляхом створення відповідного Електронного документу – Анкети Учасника СЕО, який містить всі ідентифікаційні дані Учасника СЕО та інформацію щодо Уповноважених осіб Учасника СЕО.

 

5.2. Учаснику СЕО автоматично присвоюється унікальний код.

 

5.3 Для реєстрації Оператора як Учасника СЕО в СЕО, Оператор надає Адміністратору, наступні документи:

5.3.1 заяву на реєстрацію [ ]Учасника СЕО в СЕО у 2-х примірниках, підписану двома уповноваженими особами Учасника СЕО та засвідчену печаткою Учасника СЕО, з обов’язковим зазначенням документів, що додаються відповідно до цих Правил (форма заяви наведена у додатку 1);

5.3.2 анкету Учасника СЕО у 2-х примірниках, підписану Уповноваженими особами Учасника СЕО та засвідчену печаткою Учасника СЕО (форма анкети наведена у додатку 3);

5.3.3 документ, що містить інформацію про реквізити кореспондентського рахунку Оператора, відкритого в ПАТ «Розрахунковий центр із здійснення операцій на фінансових ринках» (далі – Розрахунковий центр) [ ]. Надається оригінал чи копія документу, засвідчена нотаріально, або копія, належним чином засвідчена уповноваженою особою Учасника СЕО, яка має право засвідчувати копії документів;

5.3.4 копію платіжного доручення про сплату авансового платежу.

 

5.4 Для реєстрації Векселедержателя як Учасника СЕО в СЕО, Векселедержатель надає Оператору [ ]наступні документи:

 

5.4.3 документ, що містить інформацію про реквізити поточного рахунку, відкритого в Розрахунковому центрі [ ] із здійснення операцій на фінансових ринках» Учасника СЕО. Надається оригінал чи копія, засвідчена нотаріально, або копія, належним чином засвідчена уповноваженою особою Учасника СЕО, яка має право засвідчувати копії документів;

 

5.7 Підставою для відмови у реєстрації Учасника СЕО в СЕО може бути хоча б одна з нижченаведених причин:

 

5.7.3 невідповідність підпису Уповноваженої особи Учасника СЕО та/або печатки на документах, наданих для реєстрації Учасника СЕО, зразку підпису Уповноваженої особи Учасника СЕО та/або печатки, що містяться в картці зразків підписів [ ] Уповноваженої особи Учасника СЕО та відбитка печатки Учасника СЕО;

 

5.7.6 наявність ознак того, що згідно з законодавством України, реєстрація Учасника СЕО підлягає фінансовому моніторингу [ ].

 

 

5.10 Виключення Учасника СЕО з СЕО, шляхом закриття Анкети Учасника СЕО, за заявою Учасника СЕО здійснюється за умови:

- відсутності у Учасника СЕО прав або зобов’язань за будь-якими Фінансовими векселями.

5.10.1 Виключення Учасника СЕО з СЕО здійснюється при розірванні договору про підключення до системи електронного обігу фінансових векселів за письмовою заявою Адміністратору/Оператору (додаток 5).

Заява Учасника СЕО про виключення з СЕО подається Адміністратору/Оператору у 2-х примірниках, підписується двома Уповноваженими особами Учасника СЕО та засвідчується печаткою Оператора/Векселедержателя [ ] .

 

 

6. Операції у системі електронного обігу фінансових векселів.

6.1. Видача Фінансового векселю.

6.1.1. Векселедавець формує Фінансовий вексель в СЕО у формі Електронного документа в СЕО, за умови:

? якщо Векселедавець та перший Векселедержатель є Учасниками СЕО [ ];

? відповідності Векселедавця-банка Фінансового банківського векселя вимогам НБУ щодо видачі банком такого векселя [ ].

 

6.1.2. У випадку виявлення технічних помилок у реквізитах, або неповного заповнення реквізитів Фінансового векселя, СЕО автоматично надається відмова у виконанні Операції в СЕО [ ] .

 

6.1.3. З моменту прийняття Адміністратором на облік Фінансового векселю, право на цьому етапі вчиняти Індосамент на ньому переходить до першого Векселедержателя (уповноваженої ним особи) [ Звітні документи Адміністратора ].

.

6.1.4. Обіг Фінансового векселя починається з дня його видачі [ ]. .

 

6.2. Ордерний (іменний) [ ] Індосамент за Фінансовим векселем.

6.2.1. Векселедержатель-власник векселю (уповноважена ним особа) вчиняє ордерний (іменний) Індосамент на Фінансовому векселі та підписує його у відповідності з вимогами п. 1.8. цих Правил. Індосамент підлягає підтвердженню [ ]  Оператором Векселедержателя-власника векселя та Оператором нового Векселедержателя, що набуває прав за векселем [ ].

 

6.2.2. З моменту вчинення ордерного (іменного) Індосаменту на Фінансовому векселі та підтвердження переходу права власності Операторами новому Векселедержателю, у СЕО автоматично вносяться зміни до Реєстру Фінансових векселів [ ] , при цьому контроль над цим Фінансовим векселем (виключне право здійснювати Індосамент на цьому Фінансовому векселі) переходить до нового Векселедержателя (уповноваженої ним особи) [ ] .

 

[ ]

 

6.3. Заставний Індосамент за Фінансовим векселем.

6.31 У разі надання Фінансового векселя Векселедавцем [ ]  у заставу [ ]  (забезпечення) такий Векселедавець [ ] (уповноважена ним особа) вчиняє на Фінансовому векселі індосамент на користь заставодержателя із застереженням «валюта в заставу» (далі -Заставний індосамент).

6.3.2. З моменту вчинення Заставного Індосаменту на Фінансовому векселі автоматично вносяться зміни у Реєстрі Фінансових векселів щодо обмеження Фінансового векселю в обігу та назви заставодержателя Фінансового векселю, до якого переходить контроль за Фінансовим векселем в частині прав заставодержателя [ ] .

6.3.3. У разі припинення застави Оператор, що обслуговує заставодавця, на підставі його розпорядження вчиняє в СЕО дію анулювання індосаменту. Розпорядження зазначене цьому пункті повинно, містити підставу для виникнення застави (реквізити правочину тощо). Після підтвердження Оператором, що обслуговує заставодержателя ,анулювання індосаменту, припиняються будь-які обмеження в обігу Фінансового векселя. Право власності на Фінансовий вексель повертається заставодавцю.

6.3.4. У разі отримання заставодержателем права звернення стягнення на предмет застави та пред’явлення векселю до платежу Векселедавцю, Оператор, що обслуговує заставодержателя, на підставі його розпорядження виконує в СЕО операцію щодо зняття обмежень по обігу Фінансового векселю. Розпорядження зазначене в цьому пункті, повинно містити підставу для зняття обмежень (реквізити рішення суду, відповідного правочину тощо). Після підтвердження Оператором, що обслуговує заставодавця [ ]  дії щодо зняття обмежень по обігу Фінансового векселю, право стягнення коштів (власності) по Фінансовому векселю переходить заставодержателю.

 

6.4. Протест за Фінансовим векселем.

6.4.1. У разі несплати [ ] за Фінансовим векселем останній Векселедержатель звертається до обраного ним нотаріуса, що є Учасником СЕО, а також до Адміністратора [ ] з заявою про надання нотаріусу – Учаснику СЕО контролю (доступу) до такого Фінансового векселю з метою вчинення протесту на векселі.

6.4.2. Обраний останнім Векселедержателем нотаріус-Учасник СЕО, якому згідно з п.6.4.1 Адміністратором [ ] надано доступ до такого Фінансового векселю, вчиняє напис про протест Фінансового векселю та підписує його власним ЕЦП.

6.4.3. Фінансовий вексель, опротестований нотаріусом у встановленому законом порядку, є виконавчим документом [ ].

 

6.5. Пред’явлення Фінансового векселя до платежу та погашення Фінансового векселя Векселедавцем.

6.5.1. Пред’явлення Фінансового банківського векселя до платежу та погашення Фінансового банківського векселя Векселедавцем.

Адміністратор за один робочий день до настання строку платежу, відправляє Векселедавцю повідомлення у СЕО про настання строку платежу за певним Фінансовим векселем, та необхідність перерахувати кошти для платежу на рахунок Векселедавця у Розрахунковому центрі [ ]. За цим повідомленням Адміністратора Векселедавець має перерахувати кошти для здійснення платежу за Фінансовим векселем на рахунок останнього Векселедержателя у Розрахунковому центрі [ ]  не пізніше 14-00 дня погашення векселя.

В дату погашення [ ]  векселя останній Векселедержатель [ ]  пред’являє вексель до платежу Векселедавцю на підставі Акту пред’явлення до платежу, складеного в письмовому вигляді, згідно із законодавством України, та через Оператора надає Адміністратору повідомлення у СЕО про пред’явлення Фінансового векселя до платежу.

Після підтвердження Розрахунковим центром проведення платежу за Фінансовим векселем останньому Векселедержателю [ ]  Адміністратор завершує операцію погашення фінансового векселя.

У випадку не підтвердження Розрахунковим центром проведення платежу за Фінансовим векселем останньому Векселедержателю, Адміністратор не завершує операцію погашення Фінансового векселя та після завершення операційного дня дати платежу повідомляє Національний банк України та Розрахунковий центр про невиконані зобов’язання Векселедавця за Фінансовим векселем [ ]. Повідомлення повинно містити виписку із реєстру векселів з переліком векселів, строк погашення за яким настав, але не погашених на певну дату.

Стягнення заборгованості за непогашеним фінансовим векселем відбувається відповідно до законодавства України.

В результаті проведення операції погашення Фінансового векселя у Реєстрі фінансових векселів відображається стан Фінансового векселя - «погашений».

У випадку не погашення Фінансового векселя у визначений строк, у Реєстрі фінансових векселів відображається стан Фінансового векселя - «не погашений».

 

 

6.6. Проведення грошових розрахунків за операціями з погашення [ ], купівлі-продажу та/або врахування  [ ] Фінансового векселя забезпечує Розрахунковий центр, відповідно до Регламенту СЕО.

 

7. Порядок відмови у виконанні Операції в СЕО

7.1. Підставою для відмови у виконанні Операції в СЕО може бути хоча б одна з нижченаведених причин:

7.1.1. Розпорядження Учасника СЕО на вчинення дій у СЕО, передбачених цими Правилами, підписане особою, яка не має відповідно до законодавства України та цих Правил повноважень на здійснення Операції в СЕО / отримання інформації, у тому числі термін дії повноважень якої закінчився;

7.1.2. відсутність у Електронному документі необхідних даних або помилок у них [ ] ;

 

8. Ведення реєстру Фінансових векселів

 

8.4. До реєстру включаються наступні відомості:

8.4.1. унікальний код Фінансового векселя;

8.4.2. серія векселя [ ]

 

8.5. [ ] Звітні документи за операціями у СЕО (виписка, довідка, тощо) формуються Оператором із СЕО на підставі заяви Векселедержателя. [ ]

Останні записи