Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.02.2018, 13:58

День смерті українського бізнесу

Адвокат. Засновниця та СЕО юридичної компанії Main Business Partner

Тоді, в цей чорний день 1 липня, СМКОР з тестового режиму перейшла в реальний, я б назвала “український”. Бізнес масово, в один день, з вільного і прогресивного перетворився на повністю залежний від прогами, написаної невідомим автором. Система нещадно бло

Спробую вразити, хто не вміє думати - не читайте, цескладно.  

3,7мільярда доларів моральна шкода США дітям, які постраждали від вакцинації (присудженоGeneration Rescue).

554млн. дол. – компенсація племені навахо за використання індійських земель вштаті Юта і Арізона США.

15млн. фунтів  хлопчику, який постраждаввід лікарської помилки під час пологів, Британія.

25млн. доларів темношкірому чоловікові, якому співробітники ArcelorMittal на автоповісили іграшку мавпи, як дискримінаційну ознаку, США.

Українці, що ви знаєте про відшкодуванняшкоди?

Країнажителів з абсолютно атрофованим відчуттям власної гідності. Слова “честь,гідність, недоторканність і безпека” звучать як завчена недієва молитва.

В цейчас триває можливо наймасштабніший в Україні комплекс судових процесів групибізнесу проти ДФС. Ми у ньому беремо активну участь.

  Що трапилось?

Післямасових перемог правників над фіскалами, я б навіть у страшному сні не змогла уявитисобі такого безпорадного стану,  якийпережила українська бізнес-адвокатура протягом останніх шести місяців.  

Такевідчуття глибокої ненависті і відрази до державницької системи я мала лише раз,коли в 2013 році, поряд з колегами і чоловіком, представляла інтереси одного зхлопців, арештованих на банковій. Тоді процес смердів імітуванням судочинства.

  Сьогоднівідчуваю щось схоже, тільки тут ціна питання в мільйонах гривень, які в дикопримітивний спосіб і в один день просто перестали належати бізнесу. І ось як це було.

Раніше,аби відшкодувати ПДВ треба було організувати відкат у певній сумі тій посадовійособі податкової, яка мала відповідні повноваження.

Очевидно,після оголошення курсу на євроінтеграцію, до уряду поступила вимога: зробитипроцес електронним і доступним. Так народився СМКОР (не розшифровую дляекономії вашої уваги, можна загуглити).

Супер!Тепер ти в автоматичному режимі можеш організувати всі процеси з ПДВ, з моментуреєстрації накладної має виникати абсолютне право на відшкодування.

Наслідкомгарних змін стали страшні для корумпованих чиновників речі: фіскали безвідкатів і пуста казна. Дійсно, було б дуже наївно думати, що така форма адекватноїспівпраці бізнесу і держави проіснує довго. Не тут і не зараз.

Тоді,в цей чорний день 1 липня, СМКОР зтестового режиму перейшла в реальний, я б назвала “український”. Бізнес масово, в один день, з вільного іпрогресивного перетворився на повністю залежний від прогами, написаноїневідомим автором. Система нещадно блокувала майже все, що до неї потрапляло.

Далімільйони ПДВ в зоні недосяжності, незадоволені контрагенти, що не отрималиподатковий кредит, крики в телефонних розмовах, відмови оплати товару,розірвання договорів і тоді - повна втрата ділової репутації. Як останнізлочинці, бізнес всіма силами намагався приховати, що його накладні блокують,бо це ставило тавро на кожному - “РИЗИКОВИЙ”.

Важкоописати обсяги роботи для бухгалтерів і юристів. Cкарги відправлялиКІЛОГРАМАМИ, відкрили нові відділення Укрпошти, документи на львівську площувозили ВАНТАЖІВКАМИ!!!, бухгалтери звільнялися від перенавантаження.

Мислали, ксерили, сканували і знов слали. Вдень і вночі. Штат моєї компаніїпрожив літо і осінь в офісі, без дітей, дружин і чоловіків.

Алевибили з колії мене не обсяги роботи. Вперше, за роки моєї практики, фіскалипорушили ПРЯМІ НОРМИ ЗАКОНУ, не щось неоднозначне, ні - ПРЯМІ НОРМИ.

Перша– накладні без відповіді на скарги більш як 10 днів розблоковуютьсяавтоматично, друга: 2 січня всі накладні з певними критеріями мають бутизареєстровані. Юристу, який 5 років вчив за партою основи верховенства права, апотім десять років працював з ним, як з живим матеріалом, це звучало як ВИРОК:В УКРАЇНІ ЧИНОВНИКИ НЕ ВИКОНУЮТЬ ПРЯМІ ВИМОГИ ЗАКОНУ.

І цене з казки, про біду в Україні і погані закони, ДРУЗІ, - ЦЕ БУЛИ ПРЯМІ НОРМИ.  

Підчас зустрічі на найвищому з можливих у ДФС рівні, на яку я була запрошена якучасник Спілки українських підприємців,  задалапо темі питання Мирославу Продану, у відповідь він просто мило посміхнувся. На цьому етапі були розвіяні мої останнісподівання на справедливий процес.  

ХТО ЗА ЦЕ ВСЕВІДПОВІСТЬ? ХТО ВІДШКОДУЄ МІЛЬЙОНИ упущеної вигоди і прямої матеріальної шкоди?

Одиниці із десятків опитаних мною бізнесменів вірять укомпенсаційні процеси в Україні. Знаєте чому? Бо ми не цінуємо ні своє ім’я, ніділову репутацію. Ми як нещасні сирітки піднімаємось з колін, коли злийвихователь в дитячому будинку відшмагав нас батогом до крові, і дякуємо йому зате, що він не вбив нас цього разу.

Гидке видовище. Задумайтесь над цим, бажано передтим, як злий дядько таки надумає вас знищити повністю.

Останні записи