Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.06.2017, 12:10

Хочете патент у США?

Адвокат. Засновниця та СЕО юридичної компанії Main Business Partner

Чи насправді такий складний процес отримання патенту у United States Patent and Trademark office, як його малюють? Що ви повинні знати про патентування в США?

Омріяний молодими стартаперами патент навинахід, отриманий в США, насправді не такий вже й недосяжний.

Як спеціаліст з досвідом, повинна мабутьшвидше почати не з процедури реєстрації патенту, а з моменту коли у вас такебажання виникло.

Більша частина запатентованих винаходівіснують лише на папері, їм так і не вдалось стати корисними для суспільства, боїхні власники не знайшли ні сили, ні ресурсу для їх реального втілення. Іншимисловами, перед тим як прийняти рішення про патентування винаходу чи в юрисдикціїСША, чи в будь-якій іншій, задумайтесь над тим, чи ця історія матимепродовження. Бізнес це не емоційних спринт, а виважений марафон. Оцінюйте своїможливості правильно.

Після того як ви пройдете цей внутрішній екзамен намірів, приступайте до технічноговиконання. 

Видачею патентів у США займається USPTO ( United States Patent and Trademark office ), далі для зручності називатимемойого Патентним бюро.

Наявність патенту не гарантує вам захистувинаходу в іншій країні і виключне право на нього в самих Штатах. Що цеозначає? В інших країна патент, отриманий у США, не може бути підставою длявимоги чи заборони продукувати щось схоже на те, що ви придумали. Це перше. Ідруге, навіть в період дії американського патенту, будь-хто і будь-коли можезвернутися до USPTO із заявою про перегляд підстав дляпатентування.

Якіоб’єкти можуть бути патентовані?

США чи не єдина країна, у якій можназапатентувати бізнес-модель, в Україні про таке можна лише мріяти.

Отож, USPTO розрізняє три види об’єктів,які попадають під їхній захист:

1. Utility patent, його ще називаютьпатент на винахід, видається на новий унікальний процес, техніку, механізм чисклад речовини (рецепт). Такий патент дозволяє його власнику забороняти іншимвиготовляти, використовувати чи продавати запатентований винахід строком до 20 років,з моменту видачі патенту.

2. Design patent – видається на новийоригінальний орнамент, предмет промислового зразка. Власник такого патентувправі протягом 14 років, з моменту отримання такого патенту, забороняти іншимвиготовляти, використовувати чи продавати відповідний винахід.

3. Plant patent – патент на нові видирослин, виведених селективним методом. Також захищається протягом  20 років.

Стартаперам вочевидь слід стояти в черзі за першим.

Які етапи слід пройти на цьому шляху?

Отож, ви можете обрати один із двохваріантів: реєструючи первинну заявку або ж одразу перейти до основноїреєстрації. Іншими словами, ви маєте право подати первинну заявку – provisional application , яка вважатиметьсявашими намірами в подальшому зареєструвати патент і діятиме протягом 12місяців, або ж одразу перейти до non - provisional .

Ми своїмклієнтам однозначно рекомендуємо реєструвати попередню, бо за 12 місяців витечебагато води, ви для себе з’ясуєте наскільки реально вам потрібен як патент, такі сам винахід. При цьому не встигнете витратити велику суму коштів.

В сегментіосновної реєстрації виділимо такі етапи:

1)      Попереднійпатентний пошук (фактично процес пошуку схожих до вашого винахід);

2)      Підготовката подання патентної заявки;

3)      Експертиза(в середньому 1,5-3 роки);

4)      Видачапатенту або відмова;

5)      Підтриманняюридичної сили патенту (мито сплачується що 3-7 років, через відповідний строкпатент втрачає юридичну силу;

6)      Повторнаекспертиза (у випадку наявності аналогічного запиту).

Додатков імом е нти.

При ознайомленні з аплікаційною формою,працівника Б юроцікавитиме не формат, а зміст описаної вами новинки. Якщо вам не вдастьсяпереконати читача в тому, що винахід унікальний і має відповідний рівень ко рист і для суспільства – вам відмовлять.

Якщо вас цікавлять венчурні інвестиції,тоді попередня форма реєстрації для вас стане рятівним кругом.

Для реєстрації винаходу у США ви необов’язково повинні бути резидентом цієї країни чи мати в межах її юрисдикціївласну компанію.

Якийзробимо висновок?

Патентування повинно стосуватися чогосьдійсно корисного. Автор повинен бути впевненим у тому, що стартап, що вінпридумав, дійсно прибутковий і зможе бути цікавим для венчурних інвесторів.

Процедуру лише малюють як надскладнийпроцес. Втім, якщо ваш твір піддається адекватному опису, справитися іззавданням отримання цього папірця цілком можливо.

Успіхів вам і завзяття на шляху доперемоги!

Останні записи