Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.12.2015, 17:56

Закон vs бізнес

Адвокат. Засновниця та СЕО юридичної компанії Main Business Partner

“Вкрай важко керувати невинними людьми. Єдина влада, якою володіє керівництво держави — сила, здатна зламати злочинний елемент. А якщо злочинців не достатньо, значить потрібно їх створювати. Для цього приймається така кількість законів, що людині нем

  Вкрай важко керувати невинними людьми.

Єдина влада, якою володієкерівництво держави —

сила, здатна зламати злочиннийелемент. 

А якщо злочинців не достатньо,значить потрібно їх створювати.

 Для цього приймається така кількість законів,

 що людині неможливо існувати, не порушуючи їх

Айн Ренд. Уривок з книги “Атлантрозрправив плечі”

ЗАКОН VS БІЗНЕСВ УКРАЇНІ. ХТО КОГО?

            Останні півроку більшість моїх розмов з бізнесменами зводиться до того,як можна захистити їх бізнес від держави. Ми опинились в парадоксальнійситуації, коли творець (народ) змушений захищатись від свого творіння (системиуправління). Питання вже ніби і заїжджене і ніхто під сумнів не ставить, щобізнес в опозиції до держави, але про це не говорять, бо розмова явно піде в розріз закону, а це зайве. Саме тому, малийі середній бізнес спокійно тримається в тіні, йому комфортно в паралельномусвіті, хоч і доводиться час від часу залагоджувати якісь бюрократичні питання,з кимось судитись чи заповнювати папірці.

            Можна було б і мені про це мовчати,але не все просто. На моральному грунті в громадян виникає такий собівнутрішній конфлікт: людина стає вразливою і має перед системою слабке місце –вона для держави завжди порушник, в кращому випадку, або злочинець в гіршому.

            Тому висновок – паралельна реальністьповинна моментами перетинатися із роздутою державною для збереженнягромадського спокою і ключових елементів функціонування державного апарату, цеперше. І друге, український бізнесмен повинен позбутися відчуття провини за те,що порушує закон, який не порушити не можливо.           

            В ЧОМУ ВСЯ СУТЬ ЦІЄЇ ПРАВОВОЇФІЛОСОФІЇ?

            Гляньмо історію. Коли виникаєрозмова про право? Тоді коли чийсь інтерес порушено і треба була істотнапідстава для його захисту. За ідеальних обставин (коли всі добрі), право мало ббути чимось абсолютно природнім (як вживання їжі, до прикладу) і таким, що непотребує фіксації на папері чи погодження вождем, імператором, або верховноюрадою. Тим не менше, наш світ неідеальний і регуляторні механізми однозначнопотрібні.

            Водночас, що теж природньо, людствопрактикує жити під керівництвом еліт, тобто людей, які у відповідний часзголосилися взяти на себе важелі керування масами. Це теж природньо, як і те,що першочергово еліти задовольняють свій приватний інтерес, а не інтерескерованих ними мас. А для задоволення власного інтересу, а це перш за все потребамаксимально довго залишитись в колі еліти, треба був особливий інструмент, якимстав закон, що дозволив створити у населення відчуття провини за свою недосконалість.Закон мав призначення стати таким, аби громадяни відчули себе порушниками вже вмомент його створення (як от нова редакція Податкового кодексу J ).

            Це все абсолютно лягає в рамкиприродніх відносин, одночасно потребує унікального його розуміння тими людьми,які не є правлячою елітою, але є рушійною силою розвитку суспільства і людськоїеволюції. Хто це? Підприємці, ноухауери  (творціновітніх технологій) і, найголовніше, молоді люди, які на генному рівні маютьзакладену потребу до руху вперед.

            Отож їм і присвячуємо цю розмову.

            Перше питання яке ви повинні задатисобі при оцінці того чи іншого закону таке: чи створений цей закон длязадоволення моїх потреб, як учасника суспільних відносин, для сприяння мого розвиткучи розвитку моєї сім’ї, для захисту мого бізнесу, чи може цей закон спрямованийна те, щоб ще більше обмежити мене?

            Все елементарно, просто задайте собіце питання і аналізуйте без зовнішніх чинників, без телебачення, соцмереж ірадіо. Тільки ви і закон.

         Для того, щоб ваш бізнесі державний апарат існували в ідеальній гармонії досить дотримуватись ТРЬОХПРАВИЛ:

1.             Бутьте переконані в тому, що ви іваш бізнес є соціально корисними. Тобто, ваша діяльність повинна вноситипокращення у існування суспільства, в якому ви її здійснюєте. На приклад,роздрібна торгівля повинна постійно еволюціонувати, робити покупки длякінцевого споживача зручними і приємними, надані спеціалістами послуги повиннібути постійно на етапі удосконалення, виготовлений матеріал має бути потрібнимреальному сектору економіки, а це все разом повинне мати одну єдину ціль –РОЗВИТОК У НАПРЯМКУ ПОКРАЩЕННЯ. Цей постійний процес і ваша участь у ньомуабсолютно зведе нанівець відчуття провини за недозаповнений папірець чиоптимізований податок, якби страшно і відверто це не звучало.

2.             Пам ятайте про ідеологічну основу українського права:особа має право робити ВСЕ, що не заборонено законом, а представник держаноївлади ТІЛЬКИ те, що законом прямо передбачено. Візьміть собі нарешті це наозброєння і користуйтесь неврегульованістю багатьох сфер відносин.

3.             І останнє. Вивчіть правові основиконкретно вашого бізнесу. Нехай ви не юрист, але знання основ і правил гри  вбереже вас у потрібний момент, де поруч можене виявитись адвоката. 

Ці речі однозначно нестануть панацеєю для українського бізнесу. Тим не менше, дадуть основирозуміння ситуації і зможуть підготувати до труднощів молодого спеціаліста вжена початку реалізації його геніальних ідей, а це, в свою чергу, дасть намможливість продовжити свій рух в напрямку розвитку.

Успіхів Вам!


Останні записи