Отже, дорогі друзі, ми посортували всі ваші питання щодокредитів, валюти, погашення боргу і багато іншого, визначивши теми, якінайбільше вас турбують.

Питання про продаж боргу звучало найчастіше. Дуже багатобанків в пориві бажання збалансувати резерви, або вигідно закрити проблемнепитання, продали права вимоги третім особам: або іншим банкам, абофакторинговим компаніям.

Перше і найголовніше що потрібно розуміти позичальнику вцій ситуації це те, чи дійсно право за його договором продано.

 Часто банкидоручають стягувати борги колекторським компаніям, але не завжди колекторськікомпанії борг купують. Буває вони просто надають послуги (професійним сленгомаутсорсинг), без викупу прав.

Отже продаж права вимоги і надання послуг по обслуговуванню боргу це дві різні речі.

Відсуплення права вимоги і продаж такого права теж речірізні. Банки і інші фінансові установи право вимоги продають за договоромфакторингу, а не відступають за договором цесії через різного роду податковіризики.

Отже, якщо ваш борг продано, банк як мінімум повинен матидоговір факторингу. Це перший і основний документ, яким підтверджуєтьсязаконність операції.

У випадку, якщо ваш кредитний договір забезпеченийіпотекою чи заставою, обов’язковим супроводжуючим договором має бути документіз такою довгою назвою: договір про відступлення прав вимоги за договороміпотеки (застави). По іпотеці договір однозначно повинен бути посвідчений нотаріально,а відомості про зміну іпотекодержателя (банку) повинні бути внесені до Єдиногодержавного реєстру прав власності на нерухоме майно. Якщо договір застави непосвідчений нотаріально, то і відступлення за таким договором може бути упростій письмовій формі.

Чи повинен банк повідомити Вас про зміну кредитора?

Так, інакше новий кредитор нестиме ризик, що ви свій боргплатитиме далі на рахунок первісного кредитора.

Чи повинен банк просити вашого дозволу на продаж прававимоги до вас?

Ні, якщо відступлення права вимоги за  кредитним договором і за договором іпотеки(застави) відбувається одночасно.

Який перелік документів є необхідним, аби визначити чипродаж права вимоги відбувся законно?

1.           Договір факторингу між банком і новим кредитором.

2.           Договір про відступлення прав вимоги за договором іпотеки (застави).

3.           Витяг з Єдиного державного реєстру прав власності на нерухоме майно абовитяг з Реєстру обтяження рухомого майна (якщо це застава), що підтверджуєреєстрацію зміни кредитора у зобов’язанні.

Чи має боржник вимагати копії перелічених документів?

Так, однозначно має право. Єдине договір факторингу вискоріш за все отримаєте із замальованою вартістю вашого боргу (якби ви могли націну поглянути, впевнена, здивуванню б не було меж:) .