Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.02.2017, 19:04

Щодо відповідальності за "контрабанду" частин зброї

Експерт з управління проектами та інвестиційного менеджменту. Власник BFM Group Ukraine

Легальним власникам вогнепальної зброї перед за все присв'ячую цей пост

У вигляді звернення до Народних Депутатів України

23.02.2017 Верховною Радою України впершому читанні було прийнятий внесений групою депутатів Проект Закону провнесення змін до статті 201 Кримінального кодексу України щодо криміналізаціїконтрабанди небезпечних речовин, частин вогнепальної зброї № 3254-д від20.10.2016р.

Згідно Висновку Комітету з питаньзаконодавчого забезпечення правоохоронної діяльності за головуванням пана А.А.Кожем’якіна, основний аргумент наступний:
====
Протягом 2014-2015 років неодноразово зафіксовано факти контрабандногопересилання до України частин вогнепальної нарізної зброї, що приховувались відмитного контролю. Після збирання всіх деталей зброї, виявлялась відсутністьпевної запчастини, що унеможливлювало стрільбу, в результаті чого визначативказані запчастини предметом контрабанди не виявлялось за можливе. У той жечас, частина вказаної зброї, якої не вистачало, зазвичай пересилається на іншуособу або може бути придбана на території України, в результаті чогоздійснюється повноцінне контрабандне переміщення вогнепальної зброї через митнийкордон з уникненням від кримінальної відповідальності.
====

Шановні Народні Депутати, а чи відомо вампро те, що наразі номерні частини зброї (ствол, коробка), й так підлягаютьобов'язковій реєстрації при придбанні, а за незаконний їх обіг наступає кримінальнавідповідальність згідно ст.263 ККУ?
Разом з тим, згідно даного Законопроекту передбачається кримінальнавідповідальність за придбання за межами України таких запасних частин довласної легальної зброї як, скажімо, антабки, приклади, ложі, цівки, квадрейли,планки Вівера (Пікатіні), магазини, рукоятки, сошки, тощо.

Гадаю, членам Комітету з питаньзаконодавчого забезпечення правоохоронної діяльності не потрібно пояснювати, щовище приведені типи частин є обвісами, завдяки яким легальний власник зброїможе дещо покращити її характеристики без внесення змін в конструктивну схему.

Гадаю, шановним Народним Депутатам нетреба нагадувати, що снайперські гвинтівки в зоні АТО, що переробляються згвинтівки Мосіна, виконані з імпортних комплектуючих, де від орігіналузалишається лише ствол, затворна група та ударно-спусковий механізм?

Розумію, що по нарізній зброї актуальним єпитання зміни ударника та екстрактора, що може унеможливити експертизу гільзи змісця злочину. В такому випадку це повинно бути відпрацьовано окремо тадетально, з внесенням відповідних змін до чинного Законодавства.

Так само, в Законопроекті не розшифрованепитання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації.Мобільний телефон теж може вважатися таким засобом. Диктофон, відеокамера - всещо завгодно.

Таким чином, Законопроект про внесеннязмін до статті 201 Кримінального кодексу України щодо криміналізаціїконтрабанди небезпечних речовин, частин вогнепальної зброї № 3254-д від20.10.2016 - є не доопрацьованим, сирим та тягне за собою можливі зловживання ікорупційні дії по відношенню до законослухняних легальних власниківвогнепальної нарізної зброї.

Типовий приклад. З внесенням подібних зміндо Кримінального Кодексу, замовлення та отримання в інтернет - магазиніAliexpress любої обвісної частини (наприклад, телескопічного прикладу чиоптичного прицілу) може бути підставою для позбавлення волі на строк від трьохдо семи років.

Сподіваюся на ваше порозуміння та здоровийглузд.

Текст З/П:
http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=60317

З повагою,
Андрій Стаднік


Останні записи