Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.06.2017, 19:53

Енергетична Стратегія або Енергетична Декларація України до 2035 року

7 червня 2017 року в Комітеті Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки було презентовано і взято до відома проект Енергетичної стратегії України до 2035 року (далі – Стратегія). Стратегію можна р


7 червня2017 року в Комітеті Верховної Ради України з питань паливно-енергетичногокомплексу, ядерної політики та ядерної безпеки було презентовано і взято довідома проект Енергетичної стратегії України до 2035 року (далі – Стратегія).

Стратегіюможна розглядати як довгостроковий, послідовний, конструктивний, раціональний,підкріплений ідеологією, стійкий до невизначеності умов середовища план, якийсупроводжується постійним аналізом та моніторингом в процесі його реалізації таспрямований з певною метою на досягнення успіху в кінцевому результаті. Чивідповідає представлений документ зазначеним вимогам, або це просто Декларація?

Міністренергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик пообіцяв, що четвертийенергоблок Придніпровської ТЕС (паливо, що використовується на електростанції –антрацитове вугілля), яка є частиною енергетичної компанії ДТЕК, запрацюємаксимум до 1 грудня цього року.

Міністртакож пообіцяв:

1) протягом2-х років ми повністю відмовитися від антрацитового вугілля;

2) до 2020року ми повністю перейдемо на власний видобуток  газу без імпорту;

3) ми будемобудувати хаб для експорту газу;

4) відбудетьсякорпоратизація Державного підприємства «Національна атомна енергогенеруючакомпанія «Енергоатом», ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» та інших підприємств галузі, щобМіністерство не брало участі в їх управлінні, а виконувало свої політичніфункції, а саме: формувало та забезпечувало реалізацію державної політики велектроенергетичному, ядерно-промисловому, вугільно-промисловому,торфодобувному та нафтогазовому комплексах;

5) надатиробочій групі з розробки Стратегії копії господарських договорів прогазорозподільні мережі.

6) завершитибудівництво 3-го і 4-го блоків Хмельницької атомної електростанції.

Міністр відзначив:

1) мизавершили виконання Третього Енергопакету ЄС, що викликає певний сумнів;

2) ми умовнорозділимо шахти на 2 типи:

а) ті, якімають промислові запаси і б) ті, які їх не мають, – їх буде ліквідовано;

3) підписанодоговір з китайською фірмою Сань, а також з іншою фірмою,  на придбання обладнання для шахт;

План (програма)дій по реалізації Стратегії буде формуватися експертами Керівного комітету.

На запитання,чи буде Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» розділятися (Основнимелементом Третього Енергопакету ЄС є анбандлінг власності, що вимагаєвідокремлення видобувних та збутових підрозділів від транспортних магістралей)  для реалізації участі в Північному потоці,Міністр зазначив, що «Нафтогаз України» не входить до сфери управління  Міністерства енергетики та вугільної промисловостіУкраїни.

Заінформацією Міністра, у родовищах ми маємо 550 мільярдів кубометрів природногогазу, але видобуваємо з них лише 2%; в газосховищах у нас тільки 32 мільярдикубічних метрів природного газу.

Міністр такожзауважив, що вже все, крім Державного підприємства «Калуськатеплоелектроцентраль», приватизовано.

 Стратегіямістить масу суттєвих недоліків. Як-от:

 1) Невраховує так звану схему Rotterdam+ на поставку вугілля (Міністр сказав, що вінне має ніякого відношення до цього, так як це було зроблено незалежним Регулятором(Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики такомунальних послуг));

2) немістить розрахунків, включаючи, скільки коштує створення Відновлюваних джереленергії, частку якої планується збільшити до 11%;

3) невраховує британський досвід, який радить не закривати шахти;

4) нерозкриті перспективи транзиту природного газу після 2019 року. Міністр не знаєвідповіді на це питання в зв’язку з нестабільною ситуацією в країні, де, найого думку, наразі неможливо нічого точно передбачити і спланувати;

5) неможливомодернізувати та переоснастити теплові електростанції в терміни, визначені уСтратегії;

6) 80%  потужностей  атомної енергетики буде виведено до 2020 року. Але план дій з цього відсутній;

7) нереальнов установлені строки включити перший заміщуючий блок. Тому замість відмови відатомної енергетики необхідно розробити Програму продовження строків їїексплуатації.

 У Стратегіїне достатньо розкриті також питання атомної енергетики, її майбутнього; питанняпервинної і вторинної енергії, де важливу роль відіграє, зокрема, акумуляторнийпринцип. В якості зразка можна взяти приклад Південної Кореї.

За словамиприсутнього на презентації проекту Стратегії  Заслуженого енергетика України, промова якогобула  найбільш конкретною, атомні енергоблоки не  слід виводити з експлуатації, а продовжититерміни їх експлуатації. Є професійна думка, що саме економічні, а не будь-якіінші, фактори, простіше кажучи, світова конкуренція, витісняє Україну з ринкуатомної енергетики.

Крім того,було відзначено, що планується, що Російський об’єднаний машинобудівнийзавод  продасть нам морально  застаріле устаткування  для 3-го і 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС.Тут доповідача дуже грубо непротокольно перервали. Як то кажуть, нанайцікавішому місці…

 Західназивався засіданням енергетичного комітету парламенту, але насправді це небуло засіданням комітету парламенту, тому що не було достатньо народних депутатів. Це була просто зустріч експертів. Напередодніпроект Стратегії обговорювався в широкому колі фахівців протягом близько півроку.Зауваження та пропозиції багатьох з них було проігноровано і кінцевий варіантпроекту Стратегії, винесений на презентацію в парламентський комітет, сильновідрізнявся від попередньо узгодженого спеціалістами.

 Отже західформально відбувся, висловитися всі активні учасники не встигли, чіткі відповідіна всі поставлені запитання отримані не були, але, разом з тим, всім бажаючимбуло запропоновано долучитися до доопрацювання проекту Стратегії шляхом наданняписьмових пропозицій до робочої групи.

Останні записи