Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.02.2022, 13:34

Як позбутися дзвінків колекторів? Скарга на колекторів

Якби отримати кредит у банку було так просто, як стверджує реклама, ніхто не грабував би банки. Американський вислів.

В повсякденному житті колекторами називають людей, які вимагають від боржників погашення кредитів в інтересах замовника-кредитора (частіше всього банку, кредитної спілки чи іншої фінансової установи).Трапляються випадки, коли колектори телефонують або надсилають повідомлення з приводу кредиту, який ти не брав і не виступав поручителем. 

Зверніть увагу! Колектори користуються правовою необізнаністю громадян та переходять у своїй діяльності дозволені законодавством межі:

• Не бажають представлятися, вказати місце роботи і займану посаду (при особистих контактах відмовляються пред’являти посвідчення чи інший документ щодо особи).

• Представляються працівниками поліції, прокуратури, виконавчої служби, суду чи інших державних органів і вимагають негайного погашення боргу (при цьому можуть посилатись на нібито відкрите проти Вас кримінальне провадження).

• Використовують підробні рішення судів чи інших державних та недержавних органів, інші підробні документи.

• Проявляють грубість у спілкуванні та використовують ненормативну лексику.

• Вчиняють погрози Вашому життю і здоров’ю (життю і здоров’ю Ваших родичів та близьких) та незаконно перешкоджають користуванню Вашим майном.

• Розповсюджують неправдиву інформацію, яка порочить Вашу честь та гідність.

• Телефонують на роботу Вам, Вашим родичам і знайомим і поширюють інформацію про те, що ви є злісним неплатником. Телефонують чи приходять до Вас додому у вечірній і нічний час.

• Вимагають передати готівку безпосередньо в руки (хоча прострочення повинні погашатися лише на рахунок відповідної фінансової установи).

З точки зору закону, щоб припинити такі контакти – достатньо заборонити колекторській службі використовувати твої дані. 

Що робити, якщо дзвінки не припиняються? 

Запитати назву фінустанови, з якої телефонують, дізнатися підставу дзвінка.

Зафіксувати порушення своїх прав (зробити скріншоти екрана телефону з повідомленнями та журналу дзвінків, зробити аудіо запис телефонних розмов тощо). 

Написати письмову вимогу до фінансової установи із запереченням проти обробки своїх персональних даних. Така вимога розглядається упродовж 10 днів.

Якщо письмова вимога не була задоволена, а колектори продовжують турбувати, звертайся до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини через онлайн-приймальню (https://online.ombudsman.gov.ua/) або на поштову адресу: 01008, м. Київ-08, вул. Інститутська, 21/8. 0800-50-17-20 (Безкоштовно)

Колектори погрожують, цілодобові дзвінки боржнику та членам родини, використання лайливих слів у повідомленнях, розповсюдження образливих фотоколажів тощо, вони порушують низку статей Конституції України (статті 3, 21, 22 та 32), Цивільного кодексу України (статті 3, 291, 301, 302 та 308), Кримінального кодексу України (стаття 182). Обов’язково звертайтеся до правоохоронців.

Варто знати, що ВРУ ухвалила у першому читанні законопроєкт №4241. НБУ брав участь у його розробці. 

Документ встановлює чіткі правила роботи колекторів, визначає поняття «колектор» та «колекторська компанія», забороняє їхню неетичну поведінку, встановлює санкції за порушення, визначає регулятора тощо. 

Як можна звернутися до НБУ:

написати до чат-боту – НБУ Контактний центр у Viber або Telegram; 

зателефонувати до контакт-центру – 0 800 505 240;

заповнити онлайн-форму для звернень на сайті НБУ - https://bank.gov.ua/ua/consumer-protection/citizens-appeals

Більше про права споживачів фінпослуг тут: https://promo.bank.gov.ua/know-your-rights/

Останні записи