Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.10.2017, 17:54

Гемодіаліз

Ексзаступниця Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства

Проблема лікування пацієнтів хворих на хронічну ниркову недостатність  методом гемодіалізу є дуже гострою вже довгий час. Фактично це постійна зона ризику для людей і нормативно сіра зона для держави, яка відповідає за надання медичної допомог

Проблема лікування пацієнтів хворих нахронічну ниркову недостатність  методом гемодіалізу є дуже гостроювже довгий час. Фактично це постійна зона ризику для людей і нормативно сіразона для держави, яка відповідає за надання медичної допомоги і зазакупівлю витратних матеріалів. Трансплантація нирки є майже неможливою згідноз чинним законодавством, нове законодавство не приймається і розуміння коли цебуде зроблено у мене особисто немає.

Закупівлі витратних матеріалівздійснюються за державні кошти та/або кошти місцевих бюджетів і, зазвичай, оголошені тендери мають велику кількість скарг до АМКУ саме через оскарження вимог до предметузакупівлі, порядку їх формування, об’єднання в лоти, і містять постійні суперечностічерез відсутність зрозумілого та чіткого порядку визначення взаємозаміщеннявитратних матеріалів під різні види обладнання.

Ми маємо ситуацію, коли в наявності влікарнях є різне обладнання, предмет закупівлі витратних матеріалів, зазвичай,формується під відповідний тип обладнання, а постачальники оскаржують тендернудокументацію, пропонуючи витратніматеріали різних виробників, мотивуючи тим, що вони підходять під наявне обладнання. Немає жодного нормативного документу, яким визначена можливістьвикористання витратних матеріалів різних виробників до різних типів обладнання,в яких випадках це можливо або неможливо, чи не може це спричинити шкоду для здоров’япацієнтів, чи можна замінювати матеріали одного виробника іншими під час проведення лікування та інше.

В решті решт, тендери на закупівлю витратних матеріалів оскаржуються як на етапі тендерної документації, так і за результатами, і ми маємопроблему, яка впливає на пацієнтів в першу чергу, спотворює конкуренцію та призводитьдо затягування закупівель витратних матеріалів.

Враховуючи це, сьогодні в результаті проведеного дослідження ринків витратних матеріалів та обладнання:

Надали Міністерству охорони здоров'яУкраїни та Міністерству економічного розвитку і торгівліУкраїни з метою розвитку конкуренції на ринках витратних матеріалів длягемодіалізу, формування конкурентного середовища у сфері публічних закупівель відповіднихвитратних матеріалів, 

вжити дієвих заходів щодо усунення законодавчих існуючих  прогалин у сферах технічного  регулювання, стандартизації, та уніфікації медико-технологічноїсумісності та взаємозамінності витратних матеріалів такі обов’язкові длярозгляду Рекомендації шляхом розроблення та затвердження, вмежах повноважень:

1.    Технічнихта  медико-технологічних умов/інструкцій/стандартівабо інших нормативних документів взаємозамінності (взаємозаміщення) витратнихматеріалів длякожного з апаратів гемодіалізу, що експлуатуються в лікарнях України, напідставі проведених експертних оцінок співвідношення користі/ризику, та зурахуванням  світового досвіду країн,регуляторні органи яких застосовують високі стандарти якості.

2.    Доповнень до затверджених наказом МОЗ України від 11.02.2016 № 89 «Прозатвердження та впровадження медико-технологічних документів зі стандартизаціїмедичної допомоги пацієнтам з ХНН V стадії зі застосуванням гемодіалізу абоперитонеального діалізу» уніфікованих клінічних протоколів вторинної(спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомогипацієнтам з ХНН V стадії, які лікуються методом гемодіалізу,

щодо показань, станів, підстав та порядку переведення хворих на ХНН V стадії під час їх поточного лікування методом гемодіалізу з витратних матеріалів одного виробника до витратнихматеріалів іншого.

  3.    Методичних рекомендацій/інструкцій або іншого нормативного документу щодо стандартизації вимог до формування предмета закупівліз урахуванням властивостей  витратних матеріалів для гемодіалізу щодоїх взаємозамінності (взаємозаміщення) та оригінальності.

    Я щиро сподіваюсь, що МОЗ України, в першу чергу, таМЕРТ в найкоротші строки розроблять та затвердять такі документи задляуникнення проблем в закупівлях витратних матеріалів для гемодіалізу.

Останні записи