Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.09.2017, 12:28

Банківська гарантія в публічних закупівлях – як бути

Ексзаступниця Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства

Відповідно до положень Закону України «Про публічні закупівлі» забезпеченням тендерної пропозиції, а саме: наданням забезпечення виконання зобов’язань перед Замовником, що виникли у зв’язку з поданням тендерної пропозиції, є гарантія.

Відповіднодо положень Закону України «Про публічні закупівлі» забезпеченням тендерноїпропозиції, а саме: наданням забезпечення виконання зобов’язань передЗамовником, що виникли у зв’язку з поданням тендерної пропозиції, єгарантія.

Останнімчасом, ми стикаємось із тим, що велика кількість банківських гарантій невідповідають умовам тендерної документації та слугують підставою для відхиленняпропозиції учасника, а іноді і призводять до відміни торгів.

Отже,ця тема є дуже важливою і я вважаю за потрібне пояснити.

Увідповідності до ст. 24 Закону України «Про публічні закупівлі» у разі якщо надання забезпечення тендерної пропозиціївимагається замовником, в тендерній документації повинні бути зазначені умовийого надання, зокрема вид, розмір, строк дії та застереження щодо випадків,коли забезпечення тендерної пропозиції не повертається учаснику.

Розмір забезпечення тендерної пропозиції у грошовому виразіне може перевищувати 0,5 відсотка очікуваної вартості закупівлі у разіпроведення торгів на закупівлю робіт та 3 відсотки - у разі проведення торгівна закупівлю товарів чи послуг на умовах, визначених тендерною документацією.

Отже,Замовник самостійно в тендерній документації визначає конкретний розмірзабезпечення тендерної пропозиції.

Збільшилисьвипадки надання учасниками торгів у складі тендерних пропозицій банківськихгарантій, відповідно до яких, у разі настання гарантійного випадку, банк гарантуєсплатити Замовнику будь-яку суму, у розмірі, що не перевищує розмір забезпечення тендерної пропозиції, а не конкретно визначену суму, встановлену замовником.

Наведуприклад.

Тендерноюдокументацією передбачено, що розмір забезпечення тендерної пропозиціїстановить 100 мільйонів гривень. Учасник надає в складі своєї пропозиціїбанківську гарантію, в якій зазначено, що у разі настання гарантійного випадку,банк гарантує сплатити Замовнику будь-яку суму у розмірі, що не перевищує суму100 мільйонів гривень.

Вданому випадку, банківська гарантія не відповідає умовам тендерноїдокументації, оскільки передбачає можливість сплати банком будь-якою суми до 100мільйонів, що може бути навіть 1 гривнею.

Щоробити?

1)       Замовникам- в тендерній документації потрібно встановлювати саме те, що ви очікуєотримати і розглядати та оцінювати пропозиції учасників виходячи з того,що ви вимагали своєю тендерною документацією та що надано учасником.

Пропозиціяучасника має відповідати всім умовам тендерної документації.

2)       Учасникам  -у  випадку, якщо умовами тендерної документації було встановленочіткий розмір забезпечення тендерної пропозиції, то у випадку наданнявами в складі пропозиції банківської гарантії з формулюваннями «будь-якоїсуми до…» або «суми, що не перевищує…» вашу пропозицію, скоріше за все, відхилятимуть. Чому скоріше за все? Увипадку, якщо скарг до Колегії АМКУ не буде – це повністю ризик тавідповідальність Замовника. У випадку, якщо надійдуть скарги з цьогоприводу, Колегія прийме рішення про невідповідність такої банківської гарантії вимогам тендерній документації. Тож, пильнуйте ваші банківські гарантії.

Резюмуючи: якцього уникнути?

Замовникам - пильнуватиумови тендерної документації та пам’ятати, що тендерна пропозиція маєвідповідати вимогам тендерної документації, а отже, те, що випередбачаєте, те ви і отримаєте.

Учасникам - пильнувати тексти банківських гарантій, які ви отримуєте та подаєте у складі тендерної пропозиції.

 

Інаостанок, я дуже сподіваюсь, що спільними зусиллями нам вдасться внести змінидо Закону України «Про публічні закупівлі» щодо встановлення норми, якапередбачить можливість усунення порушень протягом 24 годин, до яких віднестиякраз банківську гарантію.

Вдалих вам закупівель.

Останні записи