Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.08.2016, 12:14

Оскарження тендерів. Типові хибні судження

Ексзаступниця Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства

АМКУ

Замість епіграфа: діалог з представником Пенітенціарної служби таадміністративною колегією АМКУ під час розгляду скарги по відміні процедуризакупівлі цукру:

-         Замовник,чому ви відмінили торги?

-         Бо у насреорганізація і тому немає потреби взакупівлі

-         У вас – цеде? Назвіть, будь ласка

-         Державнапенітенціарна служба

-         А як повязано із закупівлею цукру?Ви закуповуєте цукор для потреб служби?

-         Ні, длязасуджених

-         А врезультаті реорганізації їх стане менше?

-         Ні

-         Вони перестанутьвживати цурок?

-         Ні

-         Тоді якреорганізація служби пов’язана із відміною процедури закупівлі цукру у зв’язкуіз втратою потреби?

-         Ммм…

Адміністративнаколегія АМКУ щоденно розглядає скарги щодо оскарження державних/публічнихзакупівель, публікує всі рішення та пояснює одіозні «зради» та «перемоги».Незважаючи на те, що закупівлі існували майже завжди, вони тільки зараз стаютьпублічними та відкритими. І це добре. Ми розміщуємо багато інформації на своїхсторінках, виходимо в публічну площину і очікуємо обов’язкового застосування ProZorro, яке зробить таємне явним. Це не панацея відзради, це інструмент, який, я сподіваюсь, змусить і навчатись більше ізловживати менше.

Попри те,що зараз ми дуже відкриті, все одно залишається ціла низка хибних суджень щодооскарження закупівель та ролі Антимонопольного комітету в тендерних закупівлях.Щоб допомогти краще зрозуміти та задля уникнення маніпуляцій, нижче я розвіюдеякі міфи щодо роботи та рішень адміністративної колегії АМКУ.

Міф № 1. Колегія АМКУ визнає переможця

Звідкивзявся цей міф?

Він існуєвиключно в результаті відсутності фахових знань законодавства про здійсненнядержавних закупівель та зараз – законодавства про публічні.

Потрібнопринципово зрозуміти, що всі дії, які здійснюються під час тендеру – це діїЗамовника.

Визначенняпредмету закупівлі, технічні характеристики, параметри, потреба та багатоіншого. Це саме те, що на самому початку робить Замовник і що є виключно йогокомпетенцією та відповідальністю.

Колегія не має повноважень визнавати переможцята ніколи цього не робила. У відповідності до ст. 18 законів і про державні іпро публічні закупівлі, повноваження колегії, зокрема, полягають у скасуваннівсіх рішень після розкриття пропозицій конкурсних торгів.

Що цеозначає на практиці?

Замовник і тільки Замовник має право на поновленнятендеру з етапу розкриття пропозицій конкурсних торгів та робить оцінкупропозицій учасників заново, якщо під час розгляду скарги в адміністративнійколегії АМКУ буде встановлено, що відхилення пропозицій учасника-скаржника булонеправомірним, або ж має право відмінити торги у випадку, якщо для цього єзаконодавчі підстави, а інших варіантів усунення порушень, виявлених зарезультатом розгляду  скарги, не існує.

Замовник оцінює всі пропозиції на предметвідповідності тендерній документації та обирає того учасника, чия пропозиціянайкраща за ціною (та/або іншими критеріями оцінки, визначених у документації).Найкраща з тих, які запропонували учасники.

Міф № 2. Колегія зобов’язує укладати договір

Ми інодічуємо про те, що адміністративна колегія АМКУ визначає з ким Замовнику укладатидоговори.

Як воно є насправді?

Не існуєжодного рішення адміністративної колегії АМКУ та жодна норма закону не дозволяєАМКУ зобов’язувати Замовників укладати із кимось договір. Це навіть неперебільшення.

За закономвідбувається наступне та ті дії, які безпосередньо здійснює Замовник:

- публікація документаціїконкурсних торгів

- Отриманняпропозицій учасників

- Відхилення (зрізних причин) учасників, чиї пропозиції не відповідають документаціїконкурсних торгів

- Обранняпереможця серед допущених учасників

- Укладеннядоговору

- Внесення змінв договір.

І справді,далі може бути «цікаве» у тих, хто зловживає. Якщо переможець не «той», торгивідміняються. Причини можуть бути різні, і саме їх відповідність тим, якідозволені у відповідності до закону для відміни, розглядатиме колегія, алевиключно якщо буде відповідна скарга з цього приводу.

КолегіяАМКУ діє в межах інформації та матеріалів, отриманих за скаргою,яку розглядає щодо конкретної процедури закупівлі і не є контролюючим органомщодо державних/публічних закупівель. Колегія не контролює перебіг тендерів, неперевіряє тендери, якщо відносно таких тендерів не надійшло скарг.

Такими повноваженнями наділені інші органи влади,зокрема,  Державна аудиторська службаУкраїни (колишня - Державна фінансова інспекція),  Рахункова палата.

 

Міф № 3.Колегія визначає вартість договору

Така хибна думкабуває поширеною коли потрібно знайти винних в закупівлях безпораднихзамовників, які зловживають та «обирають» тих, хто завищує ціни.

Якнасправді?

Колегія вжодному разі не має відношення довартості закупівель, бо розглядає тільки скарги учасників. Замовник самостійнообирає переможця серед учасників, які подали пропозиції. І та вартість, якувони пропонують, і є тією, яка потім є базовою для укладеного договору, бопісля його укладення, переможець може збільшити вартість договору на 10 %. Цевиключені повноваження Замовників.

Як я зазначалавище, загальний нагляд за процедурами закупівель не здійснює АМКУ, відповідно до частини четвертої ст. 7 Закону, кожен орган здійснює нагляд вмежах наданих йому повноважень.

Нижче навожу таблицю для порівняння щовідноситься, а що ні до нашої компетенції.

Що входить до нашої компетенції

Що не є компетенцією Колегії

Ми розглядаємо скарги учасників торгів

Ми не формуємо вимоги до торгів включно із вартістю

Вказуємо, які вимоги порушують закон та є дискримінаційними до конкретного учасника-скаржника

Ми не обираємо переможця

Можемо зобов'язати замовника внести зміни до ДКТ

Ми не маємо функцій зобов`язувати укладати договори

Можемо, зокрема, зобов'язати замовника скасувати рішення після розкриття

Ми не контролюємо виконання торгів

 

Тільки фаховий підхід дозволить нам зробитизакупівлі прозорими.

Останні записи