Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.06.2022, 11:34

Бізнес зі смаком тютюнового диму та куль

Голова правління ГО "Антикорупційний штаб"

Крім російських куль, профінансованих платниками податків в росії, від яких помирають українці під час війни, щороку також близько 85 тис. українців помирають внаслідок хвороб, спричинених курінням.

Щодня Україна втрачає до сотні бійців, які гинуть від куль, вироблених в росії. Про зв'язки тютюнових компаній із російськими заводами зброї повідомляли раніше. Більшість демократичного Заходу підтримують Україну, держави накладають санкції, бізнес зупиняє виробництво та виходять з росії. Натомість деякі транснаціональні міжнародні компанії, засновані в демократичних країнах, продовжують працювати в росії і сплачувати шалені податки. До прикладу, Philip Morris International і Japan Tobacco International​ є лідерами найбільших іноземних компаній-платників податків до бюджету агресора. Philip Morris у 2020 році сплатила до бюджету росії $4,8 млрд, JTI – $3,5.

Після гучних заяв про вихід з країни агресора, скорочення лінійки виробництва, зупинки запуску нової продукції та інвестицій основне виробництво тютюнової продукції залишається. Ще б пак: за умови контролю понад 70% російського тютюнового ринку двома компаніями (PMI та JTI) залишити свої прибутки може не кожен. PMI заявляє, про те, що саме в росії вони збудували найбільше у світі своє виробництво. Звісно, що міжнародний менеджмент також зацікавлений в отриманні прибутків і контролі російського ринку. 

Кожна з цих компаній навіть не пішла шляхом компанії Imperial Tobacco, яка 20 квітня продала активи іншій компанії. Через комерційне нерозголошення договору ми не можемо зрозуміти, чи це реальна угода про продаж, чи формальне передання  Imperial Tobacco наближеній російській компанії, що у майбутньому може бути повернуте у первісний стан. Підсумовуючи, можна резюмувати: тютюнові компанії в росії продовжують працювати, сплачують шалені кошти до бюджету країни, забезпечують 12500 робочих місць (у той час, як робота їхніх виробництв в Україні зупинена через бойові дії), відбілюють свою репутацію і звісно, не бажають виходити з російського ринку. 

“Тютюнові лобісти” продовжують свою роботу

В Україні тютюнова індустрія намагається відновити роботу, імпортує тютюнову продукцію з-за кордону та продовжує просувати інтереси тютюнової індустрії в стінах Верховної Ради. 

В березні набули чинності зміни до Податкового кодексу та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану (законопроєкт № 7137-д від 14.03.2022), відповідно до яких є два положення в інтересах тютюнових компаній. 

Перше: тепер можна ввозити тютюнові вироби для електричного нагрівання (ТВЕН - використовуються з пристроями, наприклад glo (BAT), IQOS (PMI)) з “послабленими” попередженнями споживачів про шкоду цієї наркотичної продукції. Таку необхідність тютюнові компанії пояснювали зупинкою виробництва в Україні через бойові дії. Тютюнові компанії використали війну росії проти України для створення законодавчих привілеїв для ТВЕН з метою залучення більшої кількості українців до вживання тютюну. ТВЕН імпортуються, тобто не вироблялися, не виробляються і в осяжному майбутньому не планувались вироблятися в Україні, а війна на їхнє виробництво абсолютно не вплинула. Бо вони імпортуються з Італії (HEETS від PMI) та Південної Кореї (для GLO від BAT). Березнева правка спрямована на уникнення нововведень, які набувають чинності з 1 липня 2022 року. Медичне попередження на ТВЕН має бути як на сигаретах ("куріння вбиває"+картинка 50% від площі упаковки), а в ЄС ТВЕН маркуються тільки текстом 30%. Таким чином, тютюновики вибили преференції.

Друге: можна ввозити сигарети з маркуванням медичних попереджень, що відповідає вимогам ЄС. Натомість не встановлений граничний термін, коли тютюнові компанії зобов'язані налаштувати імпорт з пакуванням сигарет українською мовою, адже це є ключовим для розуміння споживачами токсичності для здоров'я від вживання продукції, яку вони тримають у руках.

28 квітня в парламенті зареєстрували “Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей справляння окремих податків і зборів у період воєнного, надзвичайного стану” (законопроект № 7311-1), який на думку журналістів свідчить про лобіювання інтересів Philip Morris. Законодавець пропонує розширити на період воєнних дій імпорт та реалізацію в Україні сигарет з Канади, Швейцарії, Туреччини, Мексики, Індонезії та Філіппін. Ніби нічого, але проведений аналіз наявності тютюнових виробництв у цих шести країнах лише одна має стосунок  до компанії Philip Morris International. Представництво компаній Імперіал Табако в двох країнах, Japan Tobacco International​ — в п’яти країнах, British American Tobacco - в 3, Imperial Tobacco — в 2 країнах.

Отже, тютюнові компанії продовжують активно просувати свої інтереси у парламенті. Ми не будемо акцентувати на прізвищах народних депутатів, які сприяють ухваленню рішення на користь тютюнової індустрії, але активно аналізуємо кожну норму, ухвалену парламентом, і озвучимо їхні імена після перемоги.

Відбілити репутацію

Philip Morris International постійно повідомляє, що виділила 10 млн доларів США на підтримку міжнародних гуманітарних зусиль, зокрема профінансувала придбання 22 машин швидкої допомоги та рентгенівського апарату для дитячої лікарні в Івано-Франківську. Кошти спрямовані на допомогу українцям, які постраждали від військового вторгнення росії. 

На мій погляд, така щедрість пояснюється трьома причинами. 

Перше: в рамках корпоративної соціальної відповідальності PMI кожного року виділяє кошти. Протягом 2014-2016 років PMI виділила Україні 1,2 млн дол. 

По-друге, 1 квітня ВРУ прийняла у першому читанні законопроєкт №7232 про підвищення податків на 50% для компаній, які не виходять з ринку РФ.  Під дію цього законопроекту підпадає PMI та JTI, які досі працюють в росії. Проте законопроект пропонує не застосовувати підвищуючий коефіцієнт до компаній, якщо їхня діяльність має соціальне, гуманітарне чи економічне значення для України. Отже, щедрість тютюнових компаній у подоланні гуманітарних проблем може їм допомогти оминути потрапляння до реєстру з підвищеним оподаткуванням. 

По-третє, компанії продовжують працювати в росії. Нагадаю, у 2020 році Philip Morris сплатила до федерального бюджету РФ 359 млрд руб (4,8 млрд доларів). Відтак, єдиним виходом зменшення градусу напруги в українському суспільстві вбачається, наприклад, спрямування 0,21% від сплачених податків росії на гуманітарні потреби в Україні, а далі можна продовжувати успішний бізнес. 
Таким чином, крім російських куль, профінансованих платниками податків в росії, від яких помирають українці під час війни, щороку також близько 8 млн людей у світі та зокрема 85 000 українців помирають внаслідок хвороб, спричинених курінням. Тому надавати оцінку цинічності тютюнового бізнесу, який продовжує працювати в росії, залишаю за читачем. А ми тим часом продовжуємо аналізувати тютюнові лобіювання в Україні, їхній вплив на економіку і здоров’я українців та інформувати вас про це. І так, не забувайте: куріння значно шкодить вашому здоров’ю, якою б світлою метою не прикривались свою діяльність компанії-виробники.

Останні записи