Бачили, як у фільмах Netflix герої уникали проблем із законом? Ви думали, так лише в Америці? В Україні теж можна вийти чистим із води, якщо знати, що робити, коли є підозри з боку правоохоронців.

Сьогодні хочу розповісти про таку слідчу дію, як допит, і чому він може бути небезпечним для бізнесу.

Здавалося б, слідчі запрошують людину на розмову, ставлять серію запитань і відпускають, що тут може бути страшного?

Інша справа — обшук: вибили двері в офіс, залетіли в масках, погрожують зброєю, поклали всіх обличчям у підлогу, забрали всі документи та готівку з сейфів, вирвали з дротами сервери.

Але насправді допит теж може бути дуже згубним, якщо неправильно до нього підготуватися. Під час допиту часто запитують про речі, на які можна й не відповідати, щоб не нашкодити собі чи своєму бізнесу.

Отже, я розкажу вам про 2, а в більшості випадків — про всі запитання, які ви маєте право пропустити.

1. Не свідчіть проти себе

Відповідно до статті 63 Конституції України, ви маєте право не відповідати на питання, що стосуються вас, вашої сім’ї та ваших близьких родичів.

Як би слідчий вам не погрожував кримінальною відповідальністю за відмову від давання показів чи наголошував, що ви не є підозрюваним у кримінальній справі, він не може притягнути людину до кримінальної відповідальності за відмову від давання показань з цих підстав.

Наголосіть слідчому, що ви особисто відчуваєте, що вас підозрюють у вчиненні злочину, тому ви відмовляєтесь від надання відповіді на поставлене запитання.

2. Не відповідайте, якщо не впевнені в точності

Кажуть, кращий свідок — це той, що нічого не пам’ятає.

Ви не зобов’язані відповідати слідству на запитання:

— щодо обставин, яких ви не пам’ятаєте,

— для відповіді на які вам необхідно підняти та дослідити листування чи документи.

Як відповідати на маніпуляції?

Що робити, якщо слідчий або детектив буде намагатися нагадати вам ці дані, щось підказати, чи скаже, що ви можете зараз подивитись цю інформацію у своєму телефоні?

Наголошуйте на тому, що допит повинен відображати дійсні обставини того, що тут відбувається. Тому ми повинні відобразити в протоколі допиту те, що ви дійсно знаєте в цей момент, без підказок.

Запам'ятайте, ви маєте право захищати себе та свій бізнес на допитах!