Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.01.2011, 14:16

Обмеження виїзду за кордон у разі невиконання судового рішення

Дана стаття присвячена запровадженню з березня 2010 року легальної можливості обмежити виїзд за кордон для громадянина, який має борги за рішенням суду

Обмеження виїзду за межіУкраїни у разі невиконання судових рішень

 9 березня 2011 року набуде чинності Закон«Про внесення змін до Закону України «Про виконавче провадження» та деякихінших законодавчих актів України щодо вдосконалення процедури примусовоговиконання рішень судів та інших органів (посадових осіб)».

  Даним законом:

 -         Закон«Про виконавче провадження» буде викладено у новій редакції;

-         Цивільнийпроцесуальний кодекс та Закон «Про порядок виїзду з України та в’їзду в Українугромадян України» буде доповнено нормами про можливість обмеження виїзду громадяниназа межі України у разі невиконання ним рішення суду .

 Так, у процесі здійснення виконання судових рішень у разі ухилення боржника відвиконання зобов’язань, покладених на нього таким рішенням, державний виконавець,зокрема, наділятиметься правом звернутисядо суду за встановленням тимчасовогообмеження у праві виїзду за межі України до виконання зобов’язань за такимрішенням:

 -         фізичної особи – щодо власних зобов’язань;

-         керівникаюридичної особи –щодо зобов’язань такої юридичної особи[1].

 Зазначене питання буде вирішуватисямісцевим загальним судом за місцезнаходженням органу державноївиконавчої служби за поданням державноговиконавця, погодженим із начальником відділу державної виконавчої служби[2], негайно без повідомлення і виклику сторінта інших заінтересованих осіб за участі державного виконавця. Зарезультатами розгляду виноситься ухвала про тимчасове обмеження у правівиїзду за межі України, яку можливо буде оскаржити в апеляційному суді окремовід рішення суду[3].

 Після отримання ухвали суду державний виконавець повинен буде надати їїзасвідчену копію до Адміністрації Державної прикордонної служби для:

 -         відмовиу видачі паспорта для виїзду за кордон[4];

-         відмовиу виїзді за кордон [5] ;

-         тимчасовогозатримання або вилучення паспорта для виїзду за кордон[6].

 Окремо слід зазначити, що при намірі боржника здійснити виїзд за межіУкраїни уповноважена службова особа підрозділу охорони державногокордону відмовить громадянинові у його перетині з винесеннямобґрунтованого письмового рішення із зазначенням причин відмови, надавши йогоодин примірник громадянинові[7].

 Про виконання зазначеної ухвали АдміністраціяДПС повинна буде повідомити орган ДВС листом[8].

  Таким чином, надання державному виконавцеві реальних важелів впливу наборжників-фізичних осіб та керівників боржників-юридичних осіб щодо обмеженняїх у праві виїзду за межі України повинно сприяти підвищенню ефективності виконаннясудових рішень та зменшити можливості для ухилення боржників від їх виконання

 

[1] П. 18 ч.2 ст. 11 Закону «Про виконавчепровадження»

[2] Ч.1 ст. 3771 Цивільногопроцесуального кодексу

[3] П.241 ч.1 ст. 293 Цивільногопроцесуального кодексу

[4] П.5 ч.1 ст. 6 Закону «Про порядок виїзду зУкраїни та в’їзду в Україну громадян України»

[5] Ч.2 ст. 6 Закону «Про порядок виїзду зУкраїни та в’їзду в Україну громадян України»

[6] Ч.4 ст. 6 Закону «Про порядок виїзду зУкраїни та в’їзду в Україну громадян України»

[7] П.15 Правил перетинання кордону Українигромадянами України (Постанова КМУ № 57 від 27.01.1995 року)

[8] Лист Мін’юсту № 25-32/507 від 06.06.2008року

Останні записи