Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.10.2016, 14:38

Он-лайн будинок юстиції - нові стандарти роботи сучасної влади

Екскерівник Головного територіального управління юстиції у м.Києві

Он-лайн будинок юстиції - це сервіс європейського рівня, завдяки якому можна здійснити реєстрацію актів цивільного стану, зареєструвати громадську організацію, друковане видання онлайн та скористатись безкоштовним пошуком відомостей у Єдиному державному ре

  Я сам виходець ізгромадянського сектору , який,скориставшись системою “Соціального ліфту", увійшов до органів влади. Одна з моїх новацій –   Он-лайн будинокюстиції , завдяки якомуможна не тільки здійснити   реєстрацію актів цивільного стану, а й зареєструвати   громадську організацію, друковане видання таскористатись безкоштовним пошуком відомостей у Єдиному державному реєстріюридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Усі послугиможна отримати на сайті  https://online.minjust.gov.ua/

Сама ініціативапрацює поки що лише в столиці, та незабаром до цього може готуватися й усяУкраїна.

Послугами Он-лайн будинку юстиції кияни вжезараз активно користуються. Дуже популярними є послуги в сфері державноїреєстрації актів цивільного стану, тому що всі громадяни стикаються з тим, щопотрібно отримати повторно: свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, пророзірвання шлюбу – і ми якраз допомагаємо їм отримати ці документи. Аджехтось, можливо, їх загубив, в когось їх викрали, а ми допомагаємо їх легковідновити. Процедура відбувається таким чином, що громадяни отримують ціпослуги в три кліки мишкою. Першийклік мишкою – вонизаходять на сайт і обирають потрібну послугу; другий- після заповнення буквально кількох полів – відправляють заявку;і третій – обирають зручний для себе РАЦС, дезабирають готові документи – у нашому випадку це свідоцтва та витяги.

Ми зробили такі умови, при яких людиможуть з будь-якого комп’ютера – вдома, на роботі, навіть перебуваючи закордоном, подати он-лайн заявку. Для цього потрібно заповнити декілька полів, яківже є фактично і даними для реєстрації в особистому кабінеті. Потім черезособистий кабінет відбувається контакт з нашим співробітником: зокрема, вінможе сказати про те, що потрібне уточнення по деяким документам, про те, щопотрібно зробити запит в інший регіон і, наприклад, на один день пізнішеоформити документи. Але, зазвичай, протягом одного-двох днів документи вжевидаються громадянину після того, як він подав заявку.

Щодо реєстрації громадських організацій,то тут система так само є простішою, тому що зараз не треба фізично приходитидо нашого співробітника і приносити документи громадської організації, потімкілька разів приходити і вичитувати коми, крапки. Зараз ми пропонуємогромадським активістам, громадянам завантажити в он-лайн режимі документи посвоїй організації і за допомогою електронної пошти відпрацювати з нашим  спеціалістом всі необхідні поправки. Лишеколи документи вже повністю готові, вичитані обома сторонами, людина приходитьу визначений час і забирає готові документи, при цьому пред’являючи оригінали.Фактично до того моменту, поки людина приходить до нас з оригіналамидокументів, ми їй довіряємо. Ми працюємо зі скан-копіями і таким чиномпоказуємо свою відкритість до громадян, тому що ми дійсно довіряємо заявнику іпрацюємо з ним в он-лайн режимі. За такою ж процедурою відбувається реєстраціяЗМІ он-лайн. Документи, які необхідно подати для реєстрації  вказано на сайті Он-лайн будинку https://online.minjust.gov.ua/ . Подача документівчерез Он-лайн будинок дасть можливість спростити життя пересічного українця.Крім того, дані послуги забезпечать прискорення реєстрації друкованих засобівмасової інформації з місцевою сферою розповсюдження, що надасть змогу громадянамне витрачати час на відвідування державних установ.

Так само важливим компонентом є соціальнийліфт. Зараз, коли оголошуються конкурси в Управлінні юстиції, ми їх розміщуємона сайті Он-лайн будинку юстиції, пропонуємо людям в простій формі подати своєрезюме і запрошуємо їх на співбесіду. Найголовніше, що громадяни можутьпобачити у відкритому доступі співбесіду з таким кандидатом, побачити йогорезультати, і так складається об’єктивна думка про те, чи варто таку людинубрати на роботу, чи ні. У такий спосіб ми самі запровадили елемент громадськогоконтролю за тим, хто претендує на посади, наскільки вони є компетентними івідповідають тому рівню, який заявлено для цієї посади. Таким чином, соціальнийліфт у нас є в дії.

Он-лайнбудинок юстиції – це повністю соціальний проект, який є максимально дружнім докористувача. Не бійстесь користуватись онлайн сервісами! Це швидко та зручно! Ми готові до співпраці та розглянемо ваші пропоцизиції щодо покращення  роботи нашого сервісу.

Останні записи