Успіх відновлення зруйнованої війною України залежить від адекватності обох сторін – як підприємців, так і урядів. Спільні дії можуть не лише сприяти економічному розвитку, але й гарантувати стабільність регіону на тривалий час.

Позаду вже другий Польсько-український форум, який цього року знову привернув увагу підприємців, політиків та експертів з різних галузей.

Конгрес «Спільне Майбутнє - Відновлення України» у Познані став простором для дебатів та аналізу ролі Польщі та польського бізнесу у розбудові майбутнього України. Було обговорено складну політичну, економічну та демографічну ситуацію в державі, а також складні питання щодо умов майбутнього миру. Вперше було порушено питання психологічної підтримки та трудової реалізації ветеранів.

З польського боку найактивнішим сектором безсумнівно була будівельна галузь, за нею йшли логістика, фінанси, консалтингові послуги та компанії, що займаються експортом товарів. З українського боку активну участь у форумі взяли мери міст, які потребують підтримки в реконструкції, а також урядові організації, що займаються залученням інвестицій, зокрема UkraineInvest.

Під час панельних дискусій неодноразово згадувалася нинішня складна ситуація на фронті та в українській економіці.

Руйнування військовими РФ значної частини енергетичної інфраструктури створює реальний ризик нової хвилі міграції через відсутність опалення взимку. Наслідки війни, що затягнулася, все більше відчуваються як з боку військових, так і з боку цивільного населення.

Такі проблеми, як брак кваліфікованої робочої сили, руйнування інфраструктури та невизначеність щодо умов мирного договору, створюють складну та динамічну атмосферу, яка впливає на рішення як інвесторів, так і українського бізнесу.

Демографічна ситуація в Україні також викликає занепокоєння. Багато громадян покинули країну внаслідок війни, а ті, хто залишився, намагаються вижити в умовах зруйнованої економіки. Саме тому інвестиції та підтримка з боку міжнародних партнерів, зокрема Польщі, стають такими важливими для відновлення держави.

Позитивним зрушенням у сфері фінансування є те, що Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK) відкрив нову національну програму підтримки для малих та середніх підприємств (МСП). Вона спрямована на польські компанії, які планують співпрацювати з Україною. Кредитні кошти доступні у розмірі від 1 мільйона злотих, що дасть можливість безпечно та ефективно вийти на український ринок.

Крім того, прискорюється реалізація другого компоненту Програми для України, що надає чудову можливість подавати проєкти вже зараз і скористатися фінансуванням у найближчому майбутньому.

Багато учасників конгресу підкреслили необхідність більшого залучення польського уряду. Хоча такі інституції, як Польський фонд розвитку (PFR) та Банк господарського розвитку Польщі (BGK), вже існують, учасники відзначили відсутність чіткого бачення стратегії як з боку уряду, так і з боку бізнесу. Також вказано на термінову потребу створення інвестиційного фонду, який міг би підтримати польські компанії в їхній діяльності в Україні.

Попри наявні перешкоди, здається, що Київ все ще залишається привабливим для польських підприємців, і хоча відвідуваність була помітно нижчою, ніж торік, я вважаю, що польські компанії все ще досить відповідально ставляться до своєї присутності в Україні. Однак багато польських підприємців все ще вкрай обережні та побоюються інвестувати в таке нестабільне середовище. 

Присутні експерти, серед яких були представники компаній, що працюють в Україні роками, наголосили на важливості регулярних візитів та необхідності побудови особистих стосунків з українськими партнерами.

Польським підприємствам також доцільно подбати про належне юридичне та фінансове консультування ще на етапі перемовин, щоб уникнути подальших суперечок та непорозумінь через помилки, допущені на стадії підписання контрактів.

Другий Польсько-український форум у Познані показав, що польсько-українська співпраця має великий потенціал, але водночас наражається на численні виклики. Успіх відновлення України залежить від залученості обох сторін – як польських підприємців, так і урядів обох країн. Спільні дії можуть не лише сприяти економічному розвитку, але й гарантувати стабільність регіону на довгі роки.