Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.11.2015, 12:52

Закон про держслужбу: новації, ризики та ініціативи

Заступник директора Інституту суспільно-економічних досліджень з питань розвитку

В четвер парламент планує нарешті повернутися до розгляду законопроекту про державну службу

Цей документ у випадку ухвалення стане головним інструментомдля подальших систематичних змін й здійсненні реформування як у сферідержавного управління, так і в інших. Тому не варто вважати, що цим справаобмежиться. Ухвалення закону про держслужбу стане лише першим реформаторськимкроком в цій сфері. Важливим є процес імплементації закону.

1. Новація : скорочення кількості держслужбовців за рахунок виведення зі сферидії закону політичних посад (керівників), народних депутатів, обслуговуючогоперсоналу, патронатної служби, працівників Нацбанку,   навчальних закладів, заснованих державнимиорганами, суддів, прокурорів та ін.

  Позитивні наслідки: Розмежуванняполітичних та адміністративних посад дозволить забезпечити стабільність роботидержавної служби, оптимізувати фонд оплати праці. Звільнення міністра тепер небуде підставою для звільнення державних службовців. 

  Ризики: Значнікорупційні ризики представників патронатної служби та службовців Національногобанку України – вони тепер не зобов’язані декларувати доходи, як держслужбовці,не матимуть інших обмежень держслужбовця, зможуть суміщати роботу у приватномусекторі при цьому мати широкі можливості впливати на державні рішення та доступу до службової інформації. 

2. Новація: Запровадження вимог вільного володіння державною мовою та рівнівосвіти.

Позитивні наслідки: Підвищенняпрофесійного рівня державної служби, що матиме позитивні наслідки на якістьдержавної політики.

Ризики: Звуженняконституційних прав громадян, які мають рівне право доступу до державної служби.

3. Новація: Введення процедури обов’язкового проведення конкурсу на заміщеннявакантних посад та при просуванні на вищу посаду .

Позитивні наслідки: Унеможливленнякумівства, покращення якості та професійності кадрів державної служби.

Ризики: Безальтернативнаконкурсна процедура (наприклад відсутній кадровий резерв), іноді не дозволяє оперативно знайти фахову та якіснузаміну на важливих для суспільства посадах, що може мати негативні наслідкивиконання функцій держави .

4. Новація: Введення посади керівника державної служби в державному органі   -держсекретаря Кабінету Міністрів України, та держсекретарів міністерств наперіод 5 років з можливим подовження подальшим.

Позитивні наслідки :Політично нейтральний керівник державної служби забезпечує стабільність та наступністьроботи державного органу та державної політики у відповідній сфері. Він приймаєта звільняє з роботи державних службовців, за конкурсом.

Ризики: Залишається високий вплив міністрів на організаційну структуру Міністерства,оскільки законопроектом передбачено, що структуру апарату міністерствазатверджує міністр, які є первинними перед штатним розписом, який в подальшомузатверджує держсекретар

5.Новація:Створення Комісії з питань вищого корпусу державної служби(у склад якої входять по 1 представникувід ВРУ, Президента, КМУ, Державної судової адміністрації,профспілок, роботодавців,  керівникиНацдержслужби, Національного агентства з питаньзапобігання корупції,4 представникигромадських об’єднань, наукових установ, навчальних закладів, експертіввідповідної кваліфікації

Позитивні наслідки: Комісіяпроводить конкурс на зайняття вакантних посад державної служби категорії “А”.Комісія не є останньою інстанцією, що призначає керівників, вона лише вноситьсуб’єкту призначення пропозиції щодо переможця конкурсу та другого зарезультатами конкурсу кандидата на вакантну посаду.

Ризики: Залишається маневр для рішення суб’єкту призначення обрати між запропонованимикандидатами на власний розсуд. 

6. Новація: Змінена формула нарахування фонду оплати праці – суттєво скороченийперелік надбавок та премій, їх розмір обмежено 30%   фонду посадового окладу за рік.

Позитивні наслідки: Зміна філософії нарахування зарплати держслужбовця з суб’єктивно-залежного із значнимпреміальним фондом на переважно орієнтований на оклад дозволить зменшитидискреційний вплив керівництва на рішення та роботу персоналу, а такожзабезпечити передбачувані заробітні плати, очікування та  більшу впевненість державного службовця устабільності матеріального забезпечення.

Ризики: Низький рівень оплати праці з поступовим переходом на 2 мінімальні заробітніплати для службовців найнижчого рангу та максимумом в 14  мінімальних заробітних плат для найвищихпосад – не створює суттєвого стимулу та заохочення до ефективної і некорумпованоїдіяльності державної служби, рівень оплати державного службовців, не єконкурентним з приватним сектором та не спроможний створити умови для залученнявисокоефективних службовців.

  ***

Заразв кабінетах влади обговорюється можливість запровадження посади урядовогоуповноваженого (можливо міністра без портфеля) з питань реформування державногоуправління - відповідального за адміністративну реформу й реалізацію Стратегіїреформування державної служби та служби в органах місцевого самоврядування вУкраїні на період до 2017 року, затвердженої розпорядженням Кабінету Міністрівнавесні ц. р. На думку експертів основною функцією урядового уповноваженого маєстати саме імплементація норм закону, ініціювання оновлення кадрів державноїслужби, ініціювання запровадження нових стандартів державної служби, у томучислі на рівні підзаконних актів.

Незважаючина загалом позитивний зміст законопроекту, очевидними є його вади й ризики.

Так,приміром, є сенс доповнити документ нормами щодо заборони проведення реорганізації(злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації державних органів дореалізації комплексної функціонально-організаційної реформи системи органівдержавної влади.

Потребуєретельного аналізу та додаткових розрахунків вся запропонована проектом системасоціального та матеріального забезпечення державних службовців, та закріпленнятаких гарантій, які справедливо враховують інтереси як тих держслужбовців, якімають наміри виходити на пенсію, так і тих, хто тільки почав свою кар’єру вдержавних органах, а також тих кваліфікованих фахівців, хто наразі робить вибірміж державним та приватним сектором у якості сфери своєї діяльності.

Іхоча представники Мінфіну неодноразово наголошували на засіданнях комітету зпитань державного будівництва, місцевого самоврядування та регіональногорозвитку про неможливість проведення таких розрахунків, це є неприпустимим та свідчитьпро те, що реформа проводиться в сліпу, без встановлених критеріїв таіндикаторів її досягнення, чіткого плану дій виконання Стратегії реформуваннядержавної служби.

Нанаш погляд, оновленню державної служби має передувати глибоке комплекснефункціональне обстеження всіх органів державної влади, на базі якого мав бисформуватись план нової функціонально-організаційної структури системидержавних органів влади. Нові оптимізовані функції дозволяють скоротитинепотрібні послуги, процедури та посади та підвищити зарплати, ефективність таякість роботи державної служби. Таким чином, стратегія має будуватись на такомуаналізі, а нові засади державної служби мають вступати в дію післяорганізаційної та процедурної оптимізації. Інакше, який   сенс сьогодні оновлювати державну службу,витрачати значні ресурси на конкурси, коли завтра знов буде черговареорганізація? Перспектива короткострокової низькооплачуваної служби не додаєіміджу та якості державній службі. Перехідний період, встановленийзаконопроектом (2 роки), це дозволяє зробити, але водночас й не убезпечуєкерівників від безглуздих тотальних оновлень працівників, які із запропонованимрівнем заробітної плати можуть мати низький кваліфікаційний рівень, проте бездосвіду державного управління. В результаті держава буде витрачати додатковікошти на підвищення кваліфікації, можливо, непотрібних у майбутньомуслужбовців.

  Довідка

В першому читаннізаконопроект був з двадцятої спроби проголосований півроку тому. Протягомостанніх 1,5 місяця парламентський комітет з питань державного будівництварозглянув понад 1200 правок. Ухвалення закону про держслужбу є умовою дляотримання Україною фінансової допомоги у 800 мільйонів євро від ЄС нареформування державної служби в Україні.  

Останні записи