Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.03.2016, 17:11

Як порушують виборчі права киян

Український підприємець-ресторатор

Українська влада, як і кілька років тому, знову намагається узурпувати важелі управління країною в одних руках.

Українська влада, як і кілька років тому,знову намагається узурпувати важелі управління країною в одних руках. Прикриваючисьнадуманими «аргументами» і ніби юридичною колізією, пропрезидентська силафактично зірвала вибори до райрад Києва, грубо порушивши Конституцію України ізаконодавство, а також право громади обирати своїх представників у районахміста. По суті, процес децентралізації і розвитку місцевого самоврядування заблоковано.

При цьому владавикористовує судову систему як політичний інструмент для призупинення демократичногорозвитку держави і її столиці. Окружний адміністративний суд Києва вперше вісторії незалежної України зупинив виборчий процес, оголошений Центральноювиборчою комісією. Рішення було прийняте з порушенням низки норм матеріальногота процесуального права. Центральна виборча комісія подала апеляційну скаргу,до якої приєдналися представники різних політичних сил та громади. Та,  незважаючи на доводи, Київський апеляційнийадміністративний суд залишив ухвалу Окружного адміністративного суду без змін.

Центральна виборчакомісія фактично не виконала своїх функцій, передбачених Конституцією України ізаконодавством – забезпечити безперервний хід виборів. Тому Київськаорганізація «Об’єднання «Самопоміч» оскаржила бездіяльність ЦВК в Окружномуадміністративному суді Києва. У позивних вимогах ми просили визнатипротиправною бездіяльність ЦВК, яка не сформувала склад районних у місті Києвітериторіальних виборчих комісій.

На жаль, нашасистема судочинства і JUSTICE – це дуже різні речі.

До того ж, депутативід «Солідарності» в Київраді відверто маніпулюють громадською думкою та ігноруютьвиборчі права мешканців столиці України. Міський голова Києва замість того, щобзабезпечити контроль за виконанням рішення, ухваленого Київрадою 23 липня 2015року щодо призначення виборів до райрад міста, робить усе, щоб відтермінувативибори. Пропозиція мера Києва – звернутися до ЦВК щодо роз’яснення порядкупризначення виборів до райрад не витримує критики. В законі «Про місцевівибори» (частина шоста статті 14), що набув чинності 5 вересня 2015 року, першівибори депутатів, сільських, селищних, міських голів призначаються Центральноювиборчою комісією. Жодних роз’яснень від ЦВК не треба. Необхідно простодотримуватися закону.

Такожманіпуляціями є заяви мера і представників «Солідарності» про те, що вибори неможна проводити через загрозу дублювання функцій депутатів Київради і райрад і чиновниківрайдержадміністрацій. Насправді депутати Київради мали якісну нагоду працюватинад розподілом повноважень райрад, запропонованих проектом рішення від фракціїСамопомочі. Але їх представники в бюджетній комісії та комісії власності невзяли участі в обговоренні. Така позиція є нічим іншим, як політичнимзамовленням. Вочевидь, пропрезидентська сила не зацікавлена в проведеннівиборів до райрад, оскільки політичні симпатії киян змінилися, що можевідбитися на результатах, які «Солідарність» продемонструє на будь-якихвиборах, в тому числі до райрад Києва. В Києві досі існує пряме президентськеправління – президент призначає голів РДА, які безпосередньо підпорядковуютьсяйому і аж ніяк не відповідають за свої дії перед громадою, яка, в свою чергу,жодним чином не може впливати і контролювати дії чиновників. Глава держави несприяє розвитку реального місцевого самоврядування. Навпаки гальмує цей процес.Таке враження, що при нагоді президент призначав би керівників жеків, щоб повністюконтролювати ситуацію в країні.

В той же час, «Об’єднання«Самопоміч» завжди в своїх діях керувалася чинним законодавством і КонституцієюУкраїни. Закон – понад усе. Відповідно до статті 5 Основного Закону, єдинимджерелом влади в Україні є народ, який здійснює владу безпосередньо і черезоргани державної влади та органи місцевого самоврядування.  А згідно з частиною другою статті 3, права ісвободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльностідержави, а головним обов’язком держави є утвердження і забезпечення прав ісвобод людини. Частиною першою статті 38 громадянам гарантується право вільнообирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевогосамоврядування.  

Тому, щобзапобігти інсинуаціям навколо призначення перших виборів до райрад Києва,представники нашої політичної сили підготували і зареєстрували проект закону«Про призначення перших виборів до районних у місті Києві рад» №4227,який спрямований на захист виборчих прав громадян та на забезпеченнясамоврядування у місті Києві. Керуючись частиною першої статті 92 ОсновногоЗакону, якою встановлено, що організація і порядок проведення виборіввизначається виключно законами України, вважаємо, що Верховна Рада повиннавжити всіх необхідних заходів для забезпечення реалізації громадянами Українигарантованих їм виборчих прав.

Зокрема, проектомзакону передбачається призначення  перших виборів до десяти районних рад Києва на29 травня 2016 року та здійснення Центральною виборчою комісією усіх необхіднихзаходів з метою їх проведення.

Прийняття проекту закону «Про призначення перших виборів до районних у містіКиєві рад» забезпечить реалізацію громадянами України – членами територіальноїгромади міста Києва – гарантованого статтею 38 Конституції України права вільнообирати і бути обраними до органів місцевого самоврядування. Ухвалення законопроектує конституційним механізмом захисту порушених виборчих прав громадян та єдинимреальним способом проведення повноцінної децентралізації у межах міста Києва.

Останні записи