Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.02.2016, 11:07

Українська влада систематично порушує правила публічного управління

Український підприємець-ресторатор

В Україні відбувається криза державного управління. Крок за кроком йде згортання демократичних процесів. Це відбувається на всіх владних рівнях.

В Україні відбуваєтьсякриза державного управління. Крок за кроком йде згортання демократичнихпроцесів. Це відбувається на всіх владних рівнях. У Верховній Раді хочутьухвалити неконституційні зміни до Основного Закону. Уряд своїми некомпетентнимидіями скомпрометував себе і повністю втратив довіру українців. У Києві хочутьпризупинити розвиток місцевого самоврядування, відібравши у територіальнихгромад право на управління своїм містом.

Маловідома громадськаорганізація «Наждак» намагається відтермінувати вибори до райрад Києва. Їїпредставники звернулисьз позовом до Окружного адміністративного суду Києва з вимогою скасувати рішення Центральної виборчої комісії, якимбуло оголошено початок виборчого процесу. 27 січня 2016 року суддя Окружногоадміністративного суду м. Києва  винісухвалу про забезпечення позовних вимог ГО «Громадський контроль «Наждак» шляхомпризупинення рішення ЦВК про початок вибор ів.

Ці вибори є виключно важливими, вони повинні нарештівідновити в столиці реальне місцеве самоврядування, стати важливим етапомдецентралізації, перерозподілити владні повноваження між центром і районами. Однаккомусь дуже не хочеться ділитися владними повноваженнями. Схожі процеси ми вже спостерігали,і не раз. У результаті маємо загальнодержавну глибоку соціально-економічнукризу і військовий конфлікт на сході, що не припиняється. Влада чи не може, чине хоче помічати проблемні місця. Якщо зараз не зупинити деструктивних дій, незабаромопинимося в ще більш скрутній ситуації.

Районні ради – це осередки самоврядування в районахстолиці, що дозволять киянам самостійно вирішувати повсякденні проблеми районівта управляти майном і бюджетом своєї спільноти. Подібна практика багато роківіснує в Європі. Більшість місцевих питань маютьвирішуватися на районному рівні. Лише окремі питання – на рівні мерії або іншихорганів влади. Більш того, відновлення райрад у столиці повністювідповідає Європейській Хартії місцевого самоврядування.

Спроба відтермінування виборів до райрад Києва, що призначеніна 27 березня 2016 року, не має нічого спільного з демократичними нормами. Те,як в Києві маніпулюють виборами до райрад, неприпустимо в будь-якій іншійдемократичній країні. Як і кілька років тому, суди беруть на себе занадтовеликі повноваження, увалюючи відверто політичні рішення. Ситуація нагадуєполітичну корупцію часів правління Януковича, коли Конституційний суд приймавабсолютно неконституційні рішення, якими розширював владні повноваженняпрезидента.

Намагання зупинити виборчий процес черезпосередництво судів не мають жодних правових наслідків і не можуть вплинути нахід виборчого процесу. Рішення про проведення виборів до райрад Києва, якеухвалила Київрада минулого скликання, відповідає закону. ЦВК, відповідно дозакону, оголосила про початок виборчого процесу. Немає підстав їх відкладати.Саме Центральна виборча комісія наділена повноваженнями з підготовки іпроведення виборів депутатів місцевих рад в порядку та в межах, встановленихзаконами України.

Прикро спостерігати, коли мер Києва, який першим маєбути зацікавленим у децентралізації як інструменті в розвитку демократії встолиці європейської держави, робить суперечливі заяви.  Його заява про те, що є загроза дублювання  повноважень при відновленні райрад і томупотрібно доопрацювати закон про місцеві вибори та чітко визначити їх повноваження,є відвертою некомпетентністю.

Спроба відтермінувати вибори – це намагання зберегтивладну вертикаль управління, фактично зберегти колишню корумповану систему,коли кияни не мають можливості впливати на рішення місцевих органів влади.Розподіл коштів між районами і вирішення проблем відбувається вибірково і частонесправедливо. При цьому голови райдержадміністрацій, яких призначає президент,не можуть діяти самостійно і ніяк не підконтрольні громадам.

Питаннястановлення, розвитку, вдосконалення місцевого самоврядування в Україні є однимз найбільш важливих на шляху її формування як демократичної, соціальної,правової держави. Одним із найбільш складних питань є конституційно-правов ий статус райрад у містах. Особливо, щостосується Києва. Діяльність органівмісцевого самоврядування в столиці України регулюється Конституцією України, атакож законами « Про місцевесамоврядування в Україні», «Про столицю України – місто-герой Київ», «Про місцеві державні адміністрації».

Практика організації та функціонування місцевогосамоврядування в Києві, побудови механізму взаємодії між загальноміськими тарайонними суб’єктами місцевого самоврядування, а також органами виконавчоївлади вказує на його суперечливий, конфліктний та громіздкий характер. Насамперед,з точки зору правового забезпечення прав та належного представництва інтересівтериторіальної громади Києва та громад районів, гарантування стабільної ізваженої роботи всього механізму публічної влади у столиці.

Цестворює певну правову колізію при управлінні районами в Києві. З одногобоку, згідно частини п’ятої статті 140Конституції України питання організаціїуправління районами в містах належить до компетенції міських рад. З іншого, Київ має спеціальний статус, якийвизначається відповідним законом і регулює діяльність райрад. Насамперед,ці особливості пов’язані з тим, що в Києві поряд з районними радами (у разі їхутворення), в імперативному порядку утворюються районні у місті державніадміністрації.

Щобліквідувати ці суперечності, наприкінці 2015 року фракцією «Об’єднання«Самопоміч» у Київраді був поданий проект рішення щодо розширення  повноваження районних рад Києва « Про внесення змін у додаток до рішенняКиївської міської ради від 23 липня2015 року «Про управління районами міста Києва» . Документомпропонується надати райрадам такі повноваження: формування власних бюджетів та їхвиконання, формування соціально-економічних програм, управління майном такомунальними підприємствами, що знаходяться в їх підпорядкуванні, міжрайоннікооперації. Його прийняття та реалізація сприятиме відновленню цілісноїта збалансованої системи місцевого самоврядування в Києві; забезпеченнюефективного здійснення районними радами своїх повноважень на користь мешканців міста;загальному підвищенню ефективності функціонування інституту місцевогосамоврядування; підвищенню довіри до інститутів місцевого самоврядування з бокугромади Києва та потенційних інвесторів.

Хочу зазначити, що проект про розширення повноваженьрайрад уже розглянутий кількома постійними комісіями міськради і підтриманий комісієюз питань регламенту та депутатської етики та комісією з питань дотриманнязаконності, правопорядку та запобіганню корупції. Робоча група бюджетної комісіїпрацює над  питанням про розподілбюджетів між центром і районами. Департамент з комунальної власності маєдоручення скласти перелік об’єктів, які можна передати у власність райрад.

Наша фракція переконана, що немає альтернативипроведенню виборів у райради у визначені строки. Нашу позицію підтримала низкаполітичних сил, разом з якими ми виступили із спільною заявою до ПрезидентаУкраїни вжити негайних заходів та не допустити подальших спроб зірвати виборчийпроцес. А також забезпечити право громадян України обирати органи місцевогосамоврядування в місті Києві.

1 лютого представникидемократичних політичних сил спільно подали документи про реєстрацію членіврайонних у місті Києві виборчих комісій до Центральної виборчої комісії. У відповідності до вимог ЗаконуУкраїни «Про місцеві вибори» ЦВК зобов’язана до 7 лютого прийняти рішення, якимсформує новий склад районних в місті Києві виборчих комісій (ТВК).

Увипадку неприйняття ЦВК вищезгаданого рішення в строки, передбачені законом,«Об’єднання «Самопоміч» звернеться до суду з вимогою визнати бездіяльність ЦВКі зобов’язати  ЦВК прийняти рішення проформування складу районних ТВК.

Хочу підкреслити: українська правляча верхівка систематичнопорушує принципи публічного управління, що призводить до падіння довіри до органіввлади серед населення. Держава перебуває в глибокій системній кризі, і цей стансьогодні є перешкодою для національної безпеки. Слабка, корумпована, нездатнадо рішучих реформ українська влада – це головний козир ворога, який ставитьсобі за мету знищення країни. Ми повинні зробити все можливе, щоб не дати цимпроцесам розгортатися. 

Останні записи