Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.12.2015, 11:33

Вибори до райрад визначальні для місцевого самоврядування Києва

Український підприємець-ресторатор

Розмови про те, що Києву зовсім не потрібні райради, вибори до яких заплановані на 27 березня 2016 р., – це спроба цілеспрямовано перешкодити розвитку місцевого самоврядування у столиці.

Розмови про те, що Києву зовсім не потрібні райради,вибори до яких заплановані на 27 березня 2016 р., – це спроба цілеспрямовано перешкодитирозвитку місцевого самоврядування у столиці.

В умовах децентралізації, яка має на меті розширенняповноважень місцевої влади, відновлення місцевих рад стане логічним крокомпісля місцевих виборів, які пройшли у жовтні 2015 р. вже за новим законом. Томусаме задля децентралізації повинні відбутися і вибори до райрад столиці.

Одним з аргументів, який наводять ініціаторискасування виборів до райрад – це їх обмежені повноваження. Тобто, відновленняфункціонування райрад не вплине на місцеве самоврядування. Інший аргумент – додатковіфінансові витрати на проведення виборів, і, як наслідок -  щорічне утримання 10 райрад за рахунокміськбюджету.

Такі аргументи є поверхневими і суперечать сутімісцевого самоврядування і більше схожі на маніпулювання громадською думкою. Окреміполітичні сили звертаються до них, оскільки не хочуть перерозподіляти владніповноваження, прагнучи зберегти їх на центральному рівні. Саме до цього, доречі, прагнув режим Януковича, коли ліквідував райради.

Як свідчить досвід країн Євросоюзу, райради відіграютьважливу роль у процесі розвитку місцевого самоврядування. Вони діють, зокрема,у Варшаві,  чий приклад Україна взяла зазразок для проведення реформи децентралізації. Важливо, що у столиці Польщі  райради мають достатньо повноважень длявирішення проблем свого району, в той час, як міська рада вирішує питаннястратегічного характеру. Більше того, відновлення райрад у Києві відповідаєЄвропейській Хартії місцевого самоврядування.

До проведення виборів необхідно зробити ще кількаважливих змін. Щоб відновити реальне місцеве самоврядування часівМагдебурзького права в столиці, треба розширити повноваження райрад.  І політичні, й економічні. Це і є децентралізація.

Запорукою успіху діяльності цих органів станутьрозширені повноваження та свій бюджет. Що стосується першого пункту, то уВерховній Раді вже зареєстрований відповідний спільний проект парламентськоїфракції «Об’єднання «Самопомочі» та нашої фракції у Київраді про внесення зміндо Закону України «Про столицю України - місто-герой Київ» щодо системи місцевогосамоврядування у місті Києві. Важливо, щоб його прийняли до того, як стартує передвиборчакампанія. Тобто, до 5 лютого 2016 року. Таким чином, на законодавчому рівнібудуть розподілені повноваження між Київською міською радою та районнимирадами.

Чому це треба зробити до виборів? Відповідь проста:щоб після обрання депутатського складу райрад це не стало предметом політичнихторгів. Партії, отримавши або не отримавши певну кількість своїх представників урайрадах, почнуть торгуватися: одні захочуть розширити повноваження, інші - навпаки.Щоб цього уникнути, закон варто вже ввести в дію на початку 2016 року. Фракція «Самопомочі»в Київраді розробила відповідні зміни до рішення «Про управління районами містаКиєва», яким ми пропонуємо розширити повноваження райрад.

Окремо варто відзначити роль ЦВК. Перші виборидепутатів районних у місті Києві рад законно призначені Київською міськоюрадою. Пройдуть вони згідно Закону «Про місцеві вибори» від 14 липня 2015 р.Зокрема, Центральна виборча комісія відповідно до приписів, встановленими 1 і 2абз. частини сьомої статті 15 Закону, повинна оголосити про початок виборчогопроцесу перших виборів депутатів місцевих рад не пізніше, ніж за 5 днів до дняпочатку виборчого процесу місцевих виборів. Виборчий процес розпочнеться за 50днів, тобто з 5 лютого 2016 року.

Хочу підкреслити, що поява райрад з розширенимиповноваженнями сприятиме ефективному вирішенню проблем на місцях. До того ж,кияни зможуть не тільки швидше вирішувати свої проблеми, але й активнішеконтролюватимуть роботу депутатів. Тому в перспективі можна скоротити кількістьдепутатів Київради з 120 до 80 або 70. Навіщо стільки депутатів від кожногорайону в міськраді, якщо в районі є свої представники?

Скоротивши кількість депутатів Київради на користьрайрад, можна зробити систему управління містом більш ефективною та гнучкою.Зникнуть можливості для корупційних оборудок. На рівні району під пильним контролем громадськості набагатоскладніше приховати, скільки і на що конкретно витрачено грошей. Чому всідрібні питання повинні вирішувати Київрада та КМДА з її громіздким бюрократичнимапаратом?

Зараз, у період прискореної політичної еволюції,вибори до райрад відкриють можливості для нових облич у політиці і дозволятьвтілити ідею політичного волонтерства. Київська Самопоміч, до речі, зараз активнорозвиває організацію в місті та шукає таких волонтерів.

Головне не піти на поводу у тих, хто всіма силами намагаєтьсязагальмувати місцеве самоврядування та мінімізувати вплив територіальних громадна розвиток міста. Вибори в київські райради мають відбутися, інакше всідекларації про сповідування європейських принципів та цінностей будуть знівельовані.Не можна говорити про Київ як про європейське місто, поки влада в ньому сконцентрованана рівні міськради та держадміністрації, поки районами керують лише призначеніпрезидентом, а не обрані киянами, люди. 

Останні записи