Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.06.2016, 15:36

Формування умов для національного інвестора має стати ключовим питання

Президент асоціації «Приватні інвестори України»

23 червня 2016 року відвідав міжнародну конференцію "Ефективний діалог заради розвитку: політика влади і порядок денний для бізнесу". Для розвитку бізнес-середовища в Україні потрібна участь бізнесу в процесі формування правил гри і наявність інструментів

Формуванняумов для національного інвестора має стати ключовим питанням порядку денноговід бізнесу до влади.

23 червня 2016 року відвідав міжнародне конференція "Ефективнийдіалог заради розвитку: політика влади і порядок денний для бізнесу", яка організованаЦентром міжнародного приватного підприємництва (CIPE).

Як представник Асоціації "Приватні інвестори України" вважаю що формування умов для національного інвестора має стати ключовим питаннямпорядку денного від бізнесу до влади. Слід відмітити ключеві тези учасників та спікерів конференції:

1) Україна має колосальний потенціал для зростання економіки, який вдастьсяреалізувати, створюючи конкурентну економічну системи на глобальному ринку. Дляцього слід максимально використовувати кадровий потенціал і природні ресурсикраїни. Потрібно сформувати умови роботи в Україні перш за все для національнихінвесторів, які створюють додану вартість і не імпортують доходи за кордон.

2) Критична проблема, яку потрібно терміново вирішувати уряду це  питання витоку «мізків» і капіталу за кордон.З України виводять щорічно в офшори від 8 до 11 млрд. Доларів. Разом зкапіталом біжать досвідчені підприємці, молодь та кваліфіковані співробітники.

3) Для розвитку бізнес-середовища в Україні потрібна участь бізнесу впроцесі формування правил гри і наявність інструментів для того щоб влада ціправила виконувала. Є сучасні технології створення програм розвиткупідприємництва (National business agenda - NBA). За допомогою цієї технологіїбізнес може формувати порядок денний для влади і контролювати виконань своїхвимог. Виходячи з досвіду Молдавії і Грузії ключовим координатором в процесіформування порядку денного відіграють Торгово-промислові палати.

 4) В Україні запущено процес формування порядку денного (вимог) до влади збоку бізнес об'єднань. Однак, коли бізнес об'єднання починають брати участь вполітичних іграх і підминаються владою, то консолідований голос малого ісереднього бізнесу перекручується.

 5) Питання, які вже зараз піднімаються бізнесом, стосуються оподаткування,дерегуляції, контролю за використанням бюджету і природних ресурсів. Зокрема,для проведення земельної реформи з урахуванням інтересів малого та середнього бізнесу,на Національній платформі малого і середнього бізнесу ініційовано опитування:

http://platforma-msb.org/yak-vprovadzhennya-vilnogo-rynku-zemli-vplyne-na-malyj-ta-serednij-biznes-opytuvannya/

 6) Серйозний стримуючий фактор розвитку бізнес середовища - корупція ібезкарність чиновників. Потрібно створювати судову систему, в якій реальнозалучати до кримінальної відповідальності корупційних чиновників. Для цьогопотрібна політична воля.


Останні записи