Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.01.2015, 11:24

ЄСВ ФОП на загальній системі (перші роз’яснення)

Генеральний директор ТОВ "АФ "ГРАВІС"

Нарешті на офіційному сайті державної фіскальної служби України з’явились перші коментарі з боку податківців стосовно новорічних змін у ПКУ, серед них є й роз’яснення стосовно гострого для багатьох підприємців питання щодо сплати ЄСВ ФОП на загальній систе

Нарешті на офіційномусайті державної фіскальної служби України з’явились перші коментарі з боку податківцівстосовно новорічних змін у Податковому кодексі.Серед них є й роз’яснення стосовно питання, про яке я писав раніше –  чи дійсно виникає обов’язок сплати ЄСВ ФОП назагальній системі, які не отримували дохід (стаття від 14.01.2015).

Наведу повний текстроз’яснення (фрагмент в частині  цього питання):

"3) платникам, зазначених у пунктах 4 (крім фізичних осіб- підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування) та 5 частини першоїстатті 4 Закону №2464, у яких базою нарахування єдиного внеску є сума доходу(прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком надоходи фізичних осіб та якими у звітному році або окремому місяці звітного рокуне було отримано дохід (прибуток), надано право , у разі необхідності самостійно визначити базу нарахування. Тобто такі платники, за бажанням , з метою збереженнясобі страхового стажу у році або окремому місяці року, де не було ними отриманодохід (прибуток) можуть самостійно, у разі необхідності, визначити базунарахування єдиного внеску . В такому випадку сума єдиного внеску не можебути меншою за розмір мінімальногострахового внеску та більше максимальної величини бази нарахування єдиноговнеску. Дана норма буде застосовуватися до доходу (прибутку) за 2015 рік."

Отже такі коментаріварто розцінювати як перший крок до визнання податківцями відсутності обов’язкуплатників податків у формі ФОП на загальній системі нараховувати і сплачуватиЄСВ при нульових доходах. Звісно ж хотілося б отримати більш офіційнероз’яснення позиції ДФС з цього питання, адже за податківцями помічалася властивість прибирати подібні коментарі з сайту та "забувати" про них у вирішальний момент.

Що ж, будемо чекати,але позитивний напрям, хоча б одному маленькому питанні ми вже бачимо. Успіхівусім нам.

Останні записи