Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.07.2012, 09:40

Закон про мови може “підтягнути” електорат регіоналам

Засновник "Медіа-Трейд Україна"

Масова хвиля несприйняття та протесту проходить Україною у відповідь на схвалений парламентом антинародний Закон № 9073 «Про основи державної мовної політики». Закон – тут лише привід, справжня причина - вибори. І, можливо, - майбутня зустріч глав двох дер

Масова хвилянесприйняття та протесту проходить Україною у відповідь на схваленийпарламентом антинародний Закон № 9073 «Про основи державної мовної політики».Такої зневаги до власної рідної мови Україна не бачила з часів польського таросійского ярмування. Більше 20 років, покладених на розвиток національноїмови, культури та традицій парламентарі знищили одним розчерком пера. Нагадаю,Закон № 9073 надає статус “регіональної” мовам національних меншинств, перш завсе російській.

Закон – тут лише привід,справжня причина - вибори. І, можливо, - майбутня зустріч глав двох держав,Путіна і Януковича. Перш за все “захист” російської мови може покращитивідносини України з Росією. З усіх країн, чиї меншинства проживають натериторії України, саме Росія першою і поки що єдиною схвально заговорила проскандальний закон. З іншого боку намічені переговори глав обох країн завдякизайнятості опозиції на акціях протесту можуть мати певні результати післяпіврічної прохолоди у відносинах країн та продемонструвати готовністьукраїнської влади активніше співпрацювати з Росією. Економічна політикаЯнуковича невдала, і від нього почали відвертатися навіть власні прихильники.Тому мовне питання є стратегічним для збереження зв'язків з Росією і в той жечас президент тим самим консолідує навколо себе своїх проросійських виборцівнапередодні майбутніх виборів до Верховної ради.

Приймаючиантинародний Закон депутати Партії регіонів керувались і власними політичнимиінтересами, зневажаючи при цьому державні. Вже ні в кого не виникає сумніву, щомовне питання – це чітко прорахована виборча технологія, яка дозволяє привернути на свій бік певну частинуелекторату. Якщо закон буде підписаний президентом, російська мова отримаєстатус регіональної там, де вона є рідною як мінімум для 10% населення, а це 13з 27 адміністративно-територіальних одиниць. Україна має “проросійський спадок”ще з радянських часів і за різними даними прийняття закону напередодні старту виборчоїкомпанії може “підтягнути” рейтинг біло-голубих десь на 1,5 – 2%.

Прийняття закону,незважаючи на значні протестні настрої в суспільстві створили перш за всеприйнятний передвиборчий плацдарм для влади – політичну кризу, яку і покликанабуде вирішувати політична сила влади. На ділі реалізовувати намічене в законінемає коштів у держбюджеті, а тому далі політичної балаканини справа незайде.  

Втім, “мовнепитання” Адміністрація Президента може розіграти по-іншому, наприклад накористь рейтингу Президента. У якості гаранта Конституції, спокою в державі,голова країни може не підписати даний нормативний акт, висунути певні додатковіумови для захисту української мови, оскаржити легітимність закону “руками”Конституційного суду і таким чином продемонструвати теоретичну здатність доприйняття сбалансованих для українського суспільства рішень.

Яким би не булоостаточне рішення щодо легімітизації Закону України № 9073 «Про основидержавної мовної політики», влада забезпечила собі вирішення й інших, аж ніякне мовних питань. Поки весь народ спостерігає за розвитком сутичокнаціоналістів та прихильників закону, Верховна Рада прийняла рекордну кікістьзаконодавчих економічно та соціально резонансних, які вже за попереднімирозрахунками коштуватимуть державному бюджету України більше 300 млрд. грн..Так, пропротягом всього лише двох днів прийнято в цілому:

Закон „Про внесення змін до деякихзаконодавчих актів України з питань державних закупівель, №9634”, яким з-підконтролю платників податків виводяться державні закупівлі за різними оцінками до 270 млрд гривень врік.

Зміни до Закону України "ПроДержавний бюджет України на 2012 рік" (щодо державних запозичень) -залучення китайського товарного кредиту на сільгосптехніку 24.3 мільярдагривень.

Центральній виборчій комісії настворення та запровадження системи відеоспостереження на звичайних виборчихдільницях на постійній основі під час виборів народних депутатів України у 2012році додано 1 млрд гривень.

Дозволено реалізацію чи безоплатну передачу об’єктівдержавного цінового регулювання Аграрного фонду

Звільнено від податків національний проект „повітряний експрес”  - податку на додану вартість, податку на прибуток підприємств,ввізного мита та земельного податку фірму-нерезидента, яка споруджує залізничнепасажирського сполучення м. Київ - міжнародний аеропорт «Бориспіль»;будівництво міської кільцевої автомобільної дороги навколо м. Києва на ділянціКиїв-Бориспіль; будівництво дороги від Подільського мостового переходу до проспектуВатутіна у м. Києві. Прямі втрати бюджету прогнозуються на рівні 320 млнгривень.

Збільшено видатки за програмою "Державна підтримка будівництва і технічногопереоснащення вугле- та торфодобувних підприємств" на 2.2 млрд. грн., утому числі:

- на фінансування реконструкції технологічного комплексу скіпового ствола№ 1 шахти ім. В.М. Бажанова на 163,0 млн. грн.

-  на фінансування будівництва шахти № 10 «Нововолинська» на469,0 млн. грн.;

- технічне переоснащення вугледобувнихпідприємств та фінансування програми реновації гірничошахтного обладнання на1590,7 млн. гривень. 

 - збільшення  на174,0 млн. грн. видатків із загального фонду Державного бюджету УкраїниГенеральній прокуратурі на виконання бюджетної програми "нагляд органівпрокуратури за додержанням законів та представницькі функції в суді"

Змінено порядок обрання Голови Верховної Ради України,Першого заступника і заступника Голови Верховної Ради України  

Лише неповний аналіз прийнятихнормативних актів дає чітке розуміння, навіщо була розіграна в котрий разскандальна мовна ситуація і куди зникнуть кошти для виконання тих же соціальнихпрограм.

Останні записи