Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.02.2016, 14:00

Авторське право: власник ти чи я?

Керуючий партнер Trustme Law Firm, голова комітету UNBA NextGen, заступник голови комітету з інтелектуальної власності НААУ

Виконуючи юридичні аудити діяльності клієнтів, зокрема у сфері IT, дизайну, рекламі тощо, було виявлено, що одним із слабких міст у багатьох українських підприємствах є інтелектуальна власність.

Якщо із промисловоювласністю (торговельна марка, винахід,промисловий зразок тощо) все доситьзрозуміло – необхідно зареєструватиоб’єкт, отримати відповідний патентабо свідоцтво, у якому буде зазначенийвласник, то з авторським правом інколивиникають питання – кому все ж такиналежать права.

Дооб’єктів авторського права відносятьсялітературні твори, комп’ютерні програми,фотографії, зображення, промови та іншіоб’єкти, невичерпний перелік якихнаведено у законодавстві.

Авторськеправо виникає внаслідок факту йогостворення. Тобто від автора не вимагаєтьсяобов’язкова реєстрація чи виконаннябудь-яких інших спеціальних формальностей.

Авторуналежать немайнові права, а саме визнанняавторства, право вимагати збереженняцілісності твору та заборона перекручуванню,що може зашкодити честі і репутаціїавтора. Немайнові права не можуть бутивідчужені автором іншій особі.

Наведемодекілька прикладів розподілу майновихправ:

аналогічнаситуація із штатними працівниками, щоперебувають у трудових відносинах –права на об’єкт, що створений працівником,будуть належати порівну роботодавцюта працівнику (автору), якщо інше сторонине узгодять у договорі.

Зазвичайвідповідні договори або умови щодопередачі виключних майнових прав Сторонине узгоджують, після чого виникають ряднепорозумінь, наприклад, як заборонитиавтору (розробнику) використовуватирозроблені об’єкти; як використовуватиоб’єкт без згоди іншого власника; чизаконі договори про передачу прав натакі об’єкті клієнтам; яку винагородумає право отримати автор та інші питання.

Задля уникнення подібних спорів танаявності майнових прав на об’єкт узамовника (роботодавця), необхідноукласти письмову угоду про передачувиключних майнових прав на твір. У данійугоді слід зазначити, що усі виключнімайнові права на твір переходять дозамовника (роботодавця), наприклад змоменту приймання-передачі твору, щоможе посвідчуватися підписаним сторонамиАктом. Рекомендуємо у даному Актіідентифікувати об’єкт (зазначитизображення, код програми тощо).

Окремуувагу слід звернути на виплату винагородиза створення об’єкту авторського права.При укладанні угод із розробником «freelance», винагородою може бути вартістьпослуг за угодою.

Останні записи